”Stoltheten är vackrare i AIK”

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-09-21

AIK-tränaren Andreas Alm om Gnagets guldplan

Enligt Malmö FF:s tränare Åge Hareide går guldstriden in i ett avgörande skede i eftermiddag.

Sportbladets Robert Laul åkte till AIK:s träningsanläggning Karlberg med två uppdrag:

1. Röka fredspipa med Andreas Alm.

2. Höra hur Gnagets guldplan ser ut.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Malmö FF

Ibland är tajming A och O. Precis när jag satt mig ner med AIK:s chefstränare på en träbänk utanför omklädningsrummet, och tänkt slå igång inspelningsfunktionen på min smartphone, noterar jag en nyhet från Malmö.

Åge Hareide gör ett utspel inför helgen då allsvenskans 24:e omgång spelas:

– Vinner vi derbyt (mot Helsingborg) är det omöjligt att ta oss. Då är vi fem poäng före med sex matcher kvar. Det släpper vi aldrig. Det släpper vi aldrig! ska MFF-tränaren ha dundrat på en pressträff.

Jag ber Andreas Alm läsa artikeln för att notera den spontana reaktionen:

– Jaha. Då får vi hoppas att de förlorar derbyt då. Det är inte svårare än så.

Du tror att Åge har rätt, alltså?

– Han vill väl att man ska lita på det han säger. Då får vi göra det. Han har varit tränare i 25 år längre än jag och borde ha lärt sig någonting, konstaterar Alm.

Men att bemöta utspel på ett taktiskt sätt är en sak, AIK och Andreas Alm har förstås en plan hur de ska ta sex poäng mer än Malmö FF de sista sju matcherna.

Låt oss återkomma till den.

Först var det ju det här med fredspipan.

Efter AIK:s förlust mot Helsingborg i måndags hamnade jag i en ordväxling med Alm på presskonferensen gällande startelvan med Celso Borges på topp som senare flyttades ner på mittfältet. Nu har vi ett lugnt och sansat samtal om saken.

”Jag behöver inte värdera”

Du höll inte med om att du underkände din startelva. Vänder du dig emot själva begreppet – en tränare underkännner aldrig sin startelva oavsett vilka ändringar han gör, och när de görs? Eller tyckte du att frågeställningen var orättvis i den aktuella matchen?

– Mer tesen. Jag får inte ihop den. Mitt förhållande till mina startelvor är att jag aldrig tar ut rätt startelva, jag tar aldrig ut fel startelva. Jag tar ut en startelva. Det är bara jag som gör det. Jag behöver inte värdera om den är rätt eller fel. Mot Halmstad kan jag hitta 50 startelvor som jag på förhand tror vi kan vinna med på olika sätt. Vi kan spela med en elva för att ligga lågt och vinna matchen med 1-0, men det är inte där vi är nu, vi torskade senast, då blir vi utbuade. Vi kan förstås också förlora matchen med varje given elva, det är så fotboll fungerar. Till slut väljer jag elvan som är bäst för att vinna matchen tillsammans med bänken. Jag behöver aldrig kämpa med omgivningen om det var rätt eller fel startelva för jag tar ut startelvan.

Du var i samband med presskonferensen intresserad av att höra min syn på fotboll. Jag har under 13 år som journalist aldrig haft lika intensiva diskussioner med allsvenska tränare som med dig. Är det viktigt för dig att veta hur vi journalister ser på fotboll?

– Ja, eftersom tesen byggde frågan. Sedan är jag intresserad av fenomenet, jag tycker om journalistik, jag följer media, jag lyssnar gärna på er och Expressens redaktörspodd, jag lyssnar på (Martin) Wicklins program (Medierna i P1). Men det är också viktigt att förstå var personen ifråga bottnar, vilken nivå frågan ligger på, för att kunna svara på den på bästa sätt. I det här fallet höll jag inte med om tesen. Svarar jag på frågan är jag inne i ett resonemang i din värld och där vill jag inte vara, säger Andreas Alm.

Bakgrund som journalist

Att Andreas Alm har en bakgrund som journalist blir tydligt i många olika sammanhang, även under denna intervju då han spontant återkommer till Åge Hareides mediautspel som vi inledde intervjun med:

– Jag tror inte Hareide räknar på att Malmö ska gå rent sju matcher eller att vi ska gå rent. Han räknar med att vi också ska tappa poäng på vägen. Men allt förändras om Malmö får lag som har dem inom räckhåll. De har inte haft det på jättelänge. Skulle vi vara två poäng bakom när vi möts är det en helt annan sak än att spela Champions League och ha fem-sex-sju poäng ner till tvåan. Det bästa vore nästan bra om ytterligare ett lag stressade Malmö. Då får de mer att fundera på och mentaliteten i matcherna förändras, säger Andreas Alm.

Så kan en del av AIK:s guldplan beskrivas – en annan del är att vända en statistisk trend:

16 av AIK:s 25 förlorade poäng i årets allsvenska har kommit mot lag från åttonde plats i tabellen och nedåt. Gnaget förlorar flest poäng mot mindre och sämre lag, tabellen ljuger ju aldrig. I en intervju med Johan Segui häromveckan uttryckte AIK-ordföranden att "Vi är bäst, vi tänker vinna och även om vi inte gör det…så är vi bäst ändå".

Hårddraget: Skit samma om AIK förlorar mot Halmstad, AIK är bäst ändå.

Jag frågar Andreas Alm om inte det är en ödesdiger filosofi mot just "sämre" lag där motivationen blir en större faktor för resultatet. I toppmatcherna kommer den per automatik?

– Det har inte varit trenden de senaste tre åren. Men jag gillar att fundera på vad det betyder. Det är klart att vi blir mer noggranna när vi möter lag av den karaktären. Är det en trend i statistiken ska man vara medveten om den och det börjar vi bli. Vi har kvar att möta Halmstad, Mjällby och BP. Vinner vi dessa matcher snyggar vi till vi den statistiken, säger Andreas Alm.

”Stoltheten är vackrare i AIK”

Samtidigt har AIK under dig blivit allsvenskans mest pålitliga topplag utan att hittills ha nått hela vägen fram. Vad gör det med identiteten i en klubb som Björn Wesström en gång beskrev som "När det regnar runt AIK så ösregnar det". Nu är det varken ösregn eller strålande solsken men ganska bra väder för det mesta. Är det ett nytt "Alm-AIK" fansen har att förhålla sig till?

– Under de åren Elfsborg var ute i Europa via allsvenskan var mantrat att vi måste göra som Elfsborg, vi måste ut i Europa varje år. Det ger stabila intäkter, stabil publik och spelarutveckling. Då borde vi i slutändan, som en större klubb, med större potential och större stolthet, bli bättre än alla andra lag. Det vi gör är att försöka se om det stämmer. Nu sätter vi en större stolthet i en andra- eller tredjeplats än när jag spelade i AIK. Vi är mer besvikna över en fjärdeplats kontra en tredjeplats i stället för att säga som tidigare: "Vinner vi inte kan vi lika gärna komma fyra". Det har nog ändrats till viss del.

Vad menar du med "större stolthet" än Elfsborg?

– Utan att säga att vi är förmer så är AIK ensamt i sitt slag. För oss i AIK, och för alla som håller på AIK, är tillhörigheten till emblemet större, vackrare och stoltare.

Även i förhållande till andra klubbar än Elfsborg, som Malmö, IFK Göteborg och Djurgården?

– Absolut.

Vad bygger du det på?

– Det är en tradition. Det är inget jag hittar på här och nu. Om du sätter dig ner med Lennart Johansson för att prata historia, låt honom beskriva vad AIK är och du förstår av glöden i hans ord varför AIK är oöverträffat. Det gäller även idag. Jag för gärna det vidare.

Är det mätbart gentemot andra föreningar, menar du?

– Nej, det är inte mätbart, det är bara uppenbart.

Kan man säga så?

– Jag gjorde just det.

Jo men ändå?

– Det finns en självklarhet hos oss som inte finns på andra ställen. Sedan har andra klubbar sina grejer, saker de är bäst på. Men just stoltheten är AIK på många sätt. Det är därför allt sker på högre volym här, menar Andreas Alm.

”Relaterar inte till ekonomin”

Om vi skiftar fokus från identitet till ekonomi bland topp fyra i allsvenskan just nu – Malmö, AIK, Elfsborg och IFK Göteborg – och räknar fram ett snitt på lagens ekonomiska muskler sedan 2011 då Andreas Alm tillträdde har Malmö FF omsatt mest pengar och därmed spenderat mest på spelartruppen och också lyckats bäst sportsligt (se tillägg).

Elfsborg och AIK ligger nära varandra ekonomiskt men Elfsborg har gjort bättre resultat på planen medan IFK Göteborg satsar snålast och presterar sämst.

Jag visar Andreas Alm siffrorna:

Din fördel är att du är inne på fjärde året, du är den tränare som fått chansen att jobba längst i samma klubb. De sportsliga resultaten har hittills inte avvikt från de ekonomiska grundförutsättningarna vare sig positivt eller negativt. Hur tänker du kring det?

– Jag relaterar inte min insats i tabellen till ekonomin på det sättet. Även om klubbens ekonomi är en central del av min vardag, så blir det en knasig frågeställning.

Varför det?

– Då får du också lägga in att AIK har stabiliserat sin ekonomi, att både 2011 och 2014 har varit strålande år tack vare försäljningar. Om du lägger in den parametern har det varit fantastiskt.

Men alla föreningar jobbar i samma ekonomiska verklighet, tvingas sälja spelare för att få ihop ekonomin?

– Jo men förutom resultaten har vi lyckats nå finansiella mål som AIK tidigare inte varit i närheten av. Under min tid har vi valt annan finansiell strategi där vi ska ha 30 miljoner på banken. Det innebär att vi inte återinvesterar i spelartruppen på samma sätt utan har en buffert ifall AIK skulle kapsejsa sportsligt något år.

”Kontinuitet är inte enbart bra”

Vad skulle du säga att fördelen med kontinuitet på tränarsidan är? Hur gör du AIK bättre genom ytterligare ett par år i klubben?

– Det pratar vi om ofta. Kontinuitet är inte enbart är bra. Om jag byts ut i morgon finns det många positiva effekter med att det kommer in nytt, men vi har jobbat med ett i stort sett identiskt tränarteam under fyra år, det är historiskt för AIK, och det finns enormt med kraft i det. Vi har också arbetat långsiktigt vad gäller spelsätt, mångfald i laget, unga spelare, Stockholmsprägel, förortsprägel och utveckling av det offensiva spelet. Vi har fattat en rad strategiska beslut. När säsongerna har varit över har vi utöver tabellplacering också kunnat se på att vi varit konsekventa i vår strategi.

Just "utvecklingen av det offensiva spelet" – AIK har gjort flest mål i årets allsvenska – menar Andreas Alm att det delvis hänger ihop med flytten till Friends:

– Faktiskt. Friends är nytt och ska locka en större publik. Då fanns möjligheten att ändra på vissa saker, försöka hitta fler mål. Om man tycker att mål är underhållning.

Ni ville åt en roligare fotboll för en ny publik på Friends?

– Inte roligare men en offensivare fotboll. Sedan 2011 har vi skruvat balansen helt 180 grader i vissa matcher. Men hur långt kan vi göra det utan att förlora matcher? Vi släpper in många mål också. Per Karlsson är en av de som varit med på hela resan och jag ser ju hur förtvivlad han är emellanåt.

”Skrotat många av mina principer"

Har du fått brottas med dig själv här?

– Jag har skrotat många av mina egna principer. Skrapat lite på min ideologi. Om vi har släppt in många mål en period, och jag känt att vi måste stabilisera defensiven till nästa match, har vi i stället valt att göra tvärtom. Nästan överdriva det och söka ett ännu mer offensivt balanserat mittfält. Men det går alltid till en gräns. Vi vill och måste vinna matcher fortfarande.

Drar en offensiv fotboll mer publik än segrar?

– Nej, segrar är överlägset. Men sedan kan vi vinna på olika sätt. Nu ligger vi tvåa med chans på guldet och har gjort flest mål, ändå minskar lösbiljettförsäljningen. Det är jäkligt komplext. Till viss del beror det nog på arenan, men det är inte hela förklaringen, säger Andreas Alm.