Fifas siffror avslöjar: Sverige i botten i VM

Uppdaterad 2018-10-17 | Publicerad 2018-10-16

Sverige överraskade många i fotbolls-VM.

Men hur bra var vi – egentligen?

I Fifas tekniska rapport pekas Sverige ut som ett av de sämsta lagen.

”Lögn, förbannad lögn och statistik” är ett bevingat uttryck. Men faktum är att diagram, siffror och analys kan säga rätt mycket om Sveriges insats i sommarens fotbolls-VM. På det resultatmässiga planet – det viktigaste – presterade Sverige utmärkt med avancemang hela vägen till kvartsfinal.

Hur bra var vi?

Hur bra var vi egentligen på planen? Modern fotboll handlar mycket om antal höghastighetslöpningar, passningssäkerhet och antal passningar. Vad gäller den typen av parametrar är Fifas tekniska rapport från VM 2018 en skräckläsning för förbundskapten Janne Andersson och hans kollegor. Rapporten har tagits fram av legendarer som Marco van Basten, Carlos Alberto Parreira, Emmanuel Amunike, Bora Milutinovic och Zvonimir Boban vilka försöker analysera fotbollvärldens nya trender under mästerskapet.

Bland de sämsta – på mycket

På flera avgörande punkter visar nämligen den sammanställda statistiken att Sverige var ett av de allra sämsta lagen i turneringen. Panama hade – till exempel – ett större snittbollinnehav än Sverige.

Snittbollinnehav: 39 procent (fjärde sämst i VM)

Antal passningar per match: 325 (tredje sämst i VM). VM-snitt: 465

Antal lyckade passningar: 59 procent (tredje sämst i VM)

Antal löpmeter över 20 kilometer i timmen: 5 966 (sämst i VM). VM-snitt: 7554

Antal löpmeter över 25 kilometer i timmen: 1392 (sämst i VM). VM-snitt: 2026

Antal motståndare som Sverige spelat förbi per match: 195 (näst sämst i VM). VM-snitt: 264

Janne: ”Hänger ihop med hur vi spelar”

Janne Anderssons kommentar?

– Vår analys är att om man spelar ett lägre försvarsspel så blir det inte så många maxlöpningar, per automatik. Den (rapporten) kom idag, vi ska ta del av den mer ingående framöver. Vi har bara varit i London för att få en kort genomgång, så vi ska göra en större analys av det, säger han och fortsätter:

– Det var också intressant att Frankrike bara hade 45 procents bollinnehav i snitt, och att VM visade att högt bollinnehav inte betyda att man lyckades. Och när det gäller maxlöpningarna… jag har pratar lite kort med Paul Balsom (landslagets fysiolog) om det, men vi kan inte säga något annat än att det hänger ihop med vårt sätt att spela.

Det finns även statistik som är mer positiv. Sverige löpte mer än genomsnittet under VM och behövde skjuta ganska få skott för varje gjort mål.

Källa: Fifas tekniska rapport från fotbolls-VM 2018

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.