Upp till bevis, Seger och Granqvist

Nytt år, nya mästerskap och nya spelaravtal för fotbollens landslag.

Det innebär en möjlighet att spela med öppna kort och offentliggöra summorna.

Vi minns hur det lät i höstas.

Upp till bevis nu, Caroline Seger och Andreas Granqvist.

Ni vet hur det är när röken efter nyårsraketerna skingrats och energin återvänder. En oas med nya möjligheter breder ut sig, kanske ett eller två löften som ska infrias.

Det hade varit fint om de gamla skolkamraterna Caroline Seger och Andreas Granqvist ringts vid i helgerna, snackat lite om det milda Skånevädret för att sedan enas kring ett gemensamt nyårslöfte: att hålla samma linje i dialogen med Svenska fotbollförbundet om spelarersättningarna till sommarens mästerskap.

Linjen är rak. Offentliggör summorna, lägg korten på borden och låt alla se om avtalen är så jämställda som Svenska fotbollförbundet deklarerat i samband Diskrimineringsombudsmannens (DO) granskning av misstänkt lönediskriminering. Kanske blir vi förvånade.

SvFF begärde att DO, med hänsyn till överenskommelsen med spelarna, skulle behålla sekretessen kring avtalen. Debatten som följde blev het.

Skakade på huvudet

De båda lagkaptenerna Seger och Granqvist hamnade mitt i den och påpekade att de inte hade något emot att offentliggöra avtalen, så som sker i flera andra sporter. Damernas respektive herrarnas ersättningar har varit en känslig fråga genom åren och eskalerat när jämställdheten gått framåt och fler och fler damspelarna tagit ton, inte minst från galagolvet.

– Om det nu är jämställt är det ingen som skulle förlora på att det visas, sa Seger i början av oktober.

– Skulle alla här i laget och i damernas lag säga samma sak så får vi se vad som händer, det är en fråga för förbundet, sa Granqvist.

Det finns fortfarande aktuella landslagsspelare som tvivlar på att ersättningarna verkligen är jämställda. En kvinnlig spelare skakade på huvudet och sa att det inte är sant, när hon i oktober fick veta att damspelarna får samma ersättning som herrspelarna för samlingar och lika stora vinstpremier.

Enligt Anders Hübinette, SvFF:s chefsjurist, finns det juridiskt inga hinder för att offentliggöra de nya avtalen så länge parterna – SvFF och de respektive landslagens företrädare – är överens om det. Så det är bara för Caroline Seger och Andreas Granqvist att hålla fast vid vad de öppnat för.

Svåra att jämföra

Damlandslaget har redan påbörjat diskussionerna om sitt OS-avtal, bekräftar landslagschefen Marika Domanski Lyfors. Herrlandslagets möten kring EM-avtalet sker senare i vår, meddelar herrlandslagets dito Stefan Pettersson.

OS-avtalet lär inte stå i paritet med vad VM-avtalet 2019 gav då de olympiska spelen inte ger några intäkter alls till SvFF. Därmed bygger bonusarna i detta fall på förbundets välvilja.

Inte heller herrarnas EM-avtal lär bli i linje med VM-lösningen 2018.

Kommande mästerskapsavtal blir svåra att jämföra med varandra, det rör sig om olika tävlingar. Men det handlar om att sätta en princip. Över tid finns det underlag för att se skillnader och likheter. Över tid kan principen gälla även de grundläggande ersättningarna vid samlingar utanför mästerskapen.

Vi kan inte kräva att sekretessen hävs, men allt annat vore onödigt av SvFF och landslagens lagkaptener, som äger beslutet gemensamt.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är övertygad om att frågan kommer att lyftas upp under pågående förhandling.

Det bådar gott.

Har ni inte ringt varandra ännu, ”Carro” och ”Granen”, så är det dags.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.