Djurgården får rätt i villkoret om pyroteknik

avMatilda Johansson

Foto: TT

Inför en av Djurgårdens matcher i Svenska cupen i våras utfärdade polismyndigheten ett villkor om att Dif hölls ansvarig om pyroteknik togs in på arenan.

Djurgården överklagade – och nu har Kammarrätten gett klubben rätt.

– Det hade varit en mindre katastrof för svensk fotboll om sådana villkor tillåts, säger Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson till Sportbladet.

Inför matchen mellan Djurgården och Hammarby i Svenska cupen i våras utfärdade polismyndigheten ett arrangörsvillkor som sade att: ”anordnaren ansvarar för att pyrotekniska varor inte kan föras in på arenan/idrottsanläggningen”.

Djurgården överklagade villkoret men i ett första skede valde Förvaltningsrätten att avslå deras begäran då de ansåg att villkorskrivningen var tillräckligt tydlig, proportionerlig och stod i enighet med svensk lagstiftning.

Men Djurgården gav sig inte där och gick vidare med frågan till Kammarrätten, som nu har gett klubben rätt och de underkänner därmed polismyndighetens villkor.

”Hade varit en mindre katastrof”

Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson är nöjd med beslutet.

– Vi är såklart väldigt glada och vi tycker att det hade varit en mindre katastrof för svensk fotboll om den här typen av villkor tillåts, säger han och utvecklar:

– Det är inte rimligt att polismyndigheten ger oss ett villkor som inte är tydligt och att det sedan kan leda till att vi blir straffade om vi inte lever upp till det. Antingen blir publiken straffad genom att bli portad eller kan jag personligen som arrangör bli straffad med exempelvis fängelse. Då kan vi hamna i ett läge där ingen vill ta på sig den här typen av ansvar.

Jonsson hoppas att beslutet leder till att polismyndighetens villkor blir tydligare framöver.

– Polismyndigheten, med sin expertis, måste försöka vägleda oss i hur vi ska arbeta för att minimera riskerna på arenorna och på så sätt kan vi nå upp till deras villkor. Vi är ju överens med dem om att det inte ska begås brott på våra arrangemang.

ARTIKELN HANDLAR OM