Flinck: Ett sportsligt väldigt kittlande möte

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MFF är tillbaka i sin guldgruva

GENK. På plats i Belgien för Europa League-premiär.

Denna Bermudatriangel för svenska spelare, talangfabrik för toppklubbarna och guldgruva för MFF.

Då ska det bli väldigt intressant att se två av Belgiens och Sveriges absolut bästa lag mäta sig med varandra i en viktig tävlingsmatch.

Kolet byggde Genk.

Gruvorna med ”det svarta guldet” (det gamla svarta guldet, inte det man hittar utanför Norges kust eller på arabiska halvön) gjorde staden till en av Flanderns viktigaste industristäder på 1900-talet. 

Efter ett gästspel av Jesper Jansson (tidernas enda svenskproffs i Genk) runt millennieskiftet gick Genk under 2000-talet över från kolfynd till fotbollsfynd.

Då blev Racing Genk en av de främsta talangfabrikerna i det belgiska fotbollsundret. Klubbens akademi har fostrat spelare som Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois, Yannick Carrasco och Christian Benteke.

Scoutavdelningen har också imponerat. Serben Sergej Milinkovic-Savic värvades från Vojvodina för 10 miljoner kronor och såldes efter en säsong till Lazio för 180 miljoner. Leon Bailey hittade man i Slovakien och 1,5 år senare pungade Bayer Leverkusen ut med 135 miljoner för jamaicanen. Wilfred Ndidi var på provspel i Kalmar FF men smålänningarna tyckte inte att han dög. Efter två år i Genk såldes nigerianen till Leicester för 175 miljoner kronor. Omar Colley kom från Djurgården, förädlades under två år i Genk och såldes i somras till Sampdoria för 77 miljoner.

Toppklubbarna i Europa har stenkoll på Genk och har sina fasta platser på Luminus Arena utanför vilken det faktiskt hölls en stor mc-träff när MFF tränade.

Hämtat flera nyckelspelare i Belgien

Samtidigt blev Belgien under 2010-talet något av en Bermudatriangel för svenska spelare.

Den ena allsvenska talangen efter den andra ”försvann” någonstans i Jupiler League. Okej, de kanske inte försvann spårlöst för flera av dem vände hem till allsvenskan för att få ny fart på karriären.

Men det var påfallande många svenska karriärer som gick i stå i Belgien: Guillermo Molins, Magnus Eriksson, Jiloan Hamad, Erik Johansson, Emir Kujovic, Carlos Strandberg, Astrit Ajdarevic, Samuel Armenteros… 

Isaac Kiese Thelin var på väg att sorteras in där också under sin tid i Anderlecht men med utlåningen och målfyrverkeriet i Waasland-Beveren i fjol blev han den största svenska succén i Jupiler League sedan Pär Zetterbergs och Chippen Wilhelmssons dagar i början av 2000-talet.

Men de senaste fem åren har MFF och sportchefen Daniel Andersson kunnat utnyttja, för att inte säga maxa, en del svenska – och några danska – misslyckanden i Belgien.

Det började med Magnus Eriksson 2013, fortsatte med Guillermo Molins senare samma år och därefter Lasse Nielsen (som dock var ordinarie i Gent tills han lämnade), Carlos Strandberg och, i somras, Anders Christiansen. Alla har de varit några av MFF:s och Anderssons bästa och viktigaste värvningar.

Flera likheter mellan klubbarna

Nu är man tillbaka i Anderssons guldgruva, men inte för att ta hem nya skandinaver som kört fast utan för att sno poäng från Genk i premiären av Europa League.

Det finns flera likheter mellan Racing Genk och Malmö FF:

Två plantskolor som fått fram några av sina respektive fotbollsnationers främsta spelare.

Två föreningar som byggt mycket av sin verksamhet på att köpa in spelare, utveckla dem och sedan sälja dem vidare – om än på (helt) olika hyllor skillnad i prislapp därefter.

Två klubbar som varje år ”tvingas” släppa iväg sina bästa spelare, även om det också där handlar om (helt) olika hyllor och prislappar.

Två lag som är oerhört formstarka: Genk har inte förlorat en fotbollsmatch sedan den 6 maj, MFF är obesegrat i Uwe Röslers samtliga 17 tävlingsmatcher som tränare.

MFF har allt att vinna

Ligatvåan Genk går förstås in som klara favoriter i matchen. Den belgiska ligan är rankad nia i Europa och man har hemmaplan. Allsvenskan ligger på 23:e plats på samma rankning.

Men det ska bli oerhört intressant att se hur stor skillnaden egentligen är.

För vi har här en match där förutsättningarna i övrigt är tämligen ”lika”:

Det är en viktig, första match i Europa Leagues gruppspel och lagen har precis lika mycket att spela för.

På papperet är det MFF och Genk som ska göra upp om andraplatsen i gruppen bakom Besiktas med Sarpsborg som jumbo.

MFF har Carlos Strandberg skadad men frågan är om han hade gått in i startelvan nu när Marcus Antonsson visat upp en så imponerande form. Genk ska enligt rapporterna inte ha några skador. 

Det är som sagt två väldigt formstarka lag som nu verkligen är inne i sina säsonger, vilket man inte kan tala om när det är kval mitt i sommaren.

Med andra ord finns det knappt några ”yttre” omständigheter att skylla på.

De flesta svenska spelare som kört fast i Belgien har förklarat det med att ...

– ...den belgiska ligan är mycket bättre och tuffare än folk tror.

Kanske är det också så.

Men det ska bli riktigt kittlande att se två av Belgiens och Sveriges absolut bästa lag mäta sig med varandra i en viktig tävlingsmatch.

***

MFF har allt att vinna och bara en fin svit under Rösler att förlora.

En pinne, eller tre, på bortaplan mot huvudkonkurrenten skulle förstås vara bonuspoäng i det här läget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM