”De hade en fotbollshjärna som stack ut”

Landslagets nykomling Per Karlsson i stor intervju

avJohan Flinck

Publicerad:

”Hej! Per Karlsson, fotbollsspelare i AIK.”

Landslagsuttagningen har inte stigit mittbacken åt huvudet, om man säger så.

Det var nämligen så han presenterade sig, Per Karlsson, när han ringde landslagschefen Stefan Pettersson några dagar före den nu pågående samlingen för att få hjälp med ett praktiskt problem.

– Jag visste i tusan vad jag skulle säga annars. Han behövde ju veta vem det var och jag gissade att han inte hade mitt nummer inlagd i sin telefonbok. Så jag var tvungen att presentera mig. Det är fullt normalt för mig.

Men ödmjukt också att göra det så utförligt?

– Så jag är uppfostrad, att man presenterar sig.

Sportbladet har slagit sig ner med Karlsson för att prata om hur det är att vara ny i landslaget.

Han har visserligen spelat två landskamper, men det var på två januariturnéer – 2010 och 2015.

Sedan har han blixtinkallats två gånger efter sena återbud men utan att vara nära att spela.

– En gång på grund av att ”Granen” skulle ha barn och en annan gång för att någon var skadad.

Larsson en hjälpande hand

Men den här gången är han med från början i det riktiga landslaget.

Vad får man för information då?

– Jag gissar att man gör detta på varje samling. Men på första morgonmötet, med hela laget, går man igenom vad det innebär att vara landslagsspelare, hur man uppför sig. Jag antar att det inte är något konfidentiellt jag avslöjar nu, men regler för sociala medier och sånt. Att man ger energi till gruppen, man tar inte energi. Såna grejer.

– Sedan kommer alla hit med ett sunt förnuft och det är sköna killar som tar hand om en.

Sebastian Larsson, lagkamraten i AIK med över tio år i landslaget, har blivit en liten ”extrapappa” för Karlsson de här dagarna.

– Det är bra för mig att ha ”Sebbe”. Han såg till exempel till att det fanns en bil som tog mig hit i går.

Men det är ingen ung spoling som kommer in i landslaget utan att ha träffat någon av spelarna förut. Karlsson var med i U21-EM 2009 med bland andra Mikael Lustig, Marcus Berg och Gustav Svensson.

På januariturnén 2015 var Robin Olsen, Ludvig Augustinsson och Emil Krafth med.

– Det är ett gott återseende med många.

Men de du inte har träffat tidigare?

– Då hälsar man och säger vad man heter.

”En fotbollshjärna som stack ut”

Sedan finns det ett helt gäng AIK:are/ex-AIK:are i truppen: Larsson, Alexander Milosevic, Kristoffer Olsson, Robin Quaison och Alexander Isak.

– Det är givetvis kul. Koffe, Sebbe, Alexander och jag har ju vunnit något tillsammans och det kommer man alltid att bära med sig. Sedan är det Robin och Alexander. Man har sett dem komma fram som unga och sedan slå igenom. Det gläder mig. Det är en fin resa de har gjort.

Under sina 15 år i AIK har Karlsson sett massor av talanger komma upp och försöka slå sig in i AIK:s a-trupp.

– Man såg tidigt att de här båda (Quaison och Isak) hade något exceptionellt. De måste varit 16 eller 17 då. Oftast kommer det upp killar som man tänker ”oj vad snabba de är” eller ”oj, vad starka de är” eller ”oj, vad de kan dribbla”. Men de här killarna hade tidigt en fotbollshjärna som stack ut. Det är vettiga personer också, nästan lite tillbakadragna.

Medan Quaison och Isak har dragit vidare utomlands till större ligor och slagit igenom i landslaget tidigt är Karlsson kvar i AIK, där han visserligen är en ikon i dag, och först som 33-åring har han blivit uttagen till landslaget ”på riktigt”.

Blir du inte avundsjuk då?

– Jag drömde också om att göra den där resan och om de stora ligorna. Jag är glad att jag är där i dag. Men de har så mycket roligt framför sig. Det avundas man. Jag närmar mig slutet.

Skulle varit på Mallorca nu

Ja, hur länge kommer du hålla på?

– Fotboll är roligare än någonsin, nu än tidigare i min karriär. Synd att man kommit till åren. Jag har 1,5 år kvar på kontraktet och sedan får man ta det år för år.

Hur känns det att vara här då?

– Jag försöker bära med mig att jag inte ska vara här och låta mig imponeras. Sedan tar man inte samma roll som hemma i AIK. Men man försöker bidra till gruppen och inte lägga mycket fokus på runt omkring. Det blir mycket runtomkring ett landslag. Jag försöker undvika att läsa media.

Läser du media i vardagen i AIK?

– Jag undviker AIK och mig själv i media. Sedan kan man inte hjälpa att man hör snacket i omklädningsrummet. Men jag njuter av att läsa om andra allsvenska lag.

Egentligen skulle Karlsson varit på Mallorca nu med delar av släkten.

– De är där och jag här. De är förstås glada för min skull. Men det blir lite komiskt när man pratat ett halvår nu med sonen (tre år gammal) att vi ska åka utomlands och bada och så är jag inte med. Men han har nog inte förstått det riktigt än. Vi har sagt att pappa måste jobba. Han trodde nog att jag skulle komma ner i går. Men det kommer fler semestrar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM