Jordan Larsson med i januariturnén

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Jordan Larsson får ledigt från sin ryska klubb.

Dessutom tog Janne Andersson – i en trupp full av doldisar – med den klubblöse Martin Olsson på landslagets januariturné.

– Det är speciellt med Martin, säger förbundskaptenen.

Sportbladet kunde redan igår avslöja att Jordan Larsson skulle släppas från sin ryska klubb Spartak Moskva för att kunna delta på landslagslägret och under presskonferensen bekräftade Janne Andersson nyheten.

– Klart att det är roligt att vi kan få hem Jordan Larsson från Spartak Moskva. Det är vi inte bortskämda med, säger förbundskaptenen.

Hammarby och Häcken har hela fyra spelare med i truppen och mästarna Djurgården samt IFK Göteborg tre spelare var. Janne Andersson har uppenbarligen ett extra gott öga till Marcus Danielson. Förbundskaptenen uttryckte tydligt att Danielson är den januari-spelare som – just nu – är närmast en EM-trupp i sommar.

– Marcus Danielson var inne och startade i en tävlingsmatch och gjorde det bra nyligen. Han har gjort det jävligt bra (överlag). Men det finns också spelare som Muamer Tankovic och Alexander Fransson plus fler spelare som tagit sig in. Men som läget är nu är Mackan den som varit närmast.

Spelare från utländska ligor

Ingen spelare som just nu tillhör Malmö FF deltar på januariturnén. Inte för att klubben nekat sina spelare, i stället är det Oscar Lewicki och Johan Dahlin som själva lämnat återbud då de är i behov av vila efter en lång säsong med klubblaget. I övrigt är det förstås en majoritet allsvenska spelare, även om Janne Andersson hämtar in Pontus Dahlberg, Joel Andersson, Anel Ahmedhodzic, Simon Hedlund och redan nämnde Jordan Larsson från utländska ligor.

Janne Andersson tar januariturnén på stort allvar även i vanliga fall, men är kanske extra laddad under ett mästerskapsår.

– Vi vill ha den här mixen. Det är en spännande trupp med spelare som man tror kan utvecklas mycket. Det kittlar lite extra för att se vilka spelare som kan göra avtryck och därefter följa upp närmare under våren. Kanske kan någon ställa till problem för mig i maj (när EM-truppen ska tas ut).

”En frisk Martin Olsson...”

Martin Olsson?

31-åringen kommer med i truppen trots att han för tillfället är klubblös efter en längre skadeperiod.

– Vi kan Martin och han kan oss. Han har varit skadad i 10 månader och kommer söka en ny klubb i januari och då såg vi det här som en möjlighet. Han har också tränat och byggt upp sig i bra fysisk form. En frisk Martin Olsson är definitivt en spelare som är aktuell för en EM-trupp.

Flera skrällar

Kan han göra sig gällande i en landslagsmiljö efter så lång tid utan fotboll?

– Det är ett väldigt speciellt case med Martin Olsson, det håller jag med om. Men jag tror såklart att han kan hävda sig.

De största skrällarna i truppen var annars ynglingar som Anel Ahmedhodzic (utlånad från Malmö FF till danska Hobro), Gustav Berggren (Häcken), Kristopher Da Graca och August Erlingmark (båda IFK Göteborg), men även den lite äldre Dino Islamovic. Spelare som kan hävda sig bra på allsvensk nivå men kanske ännu inte kan betraktas som dominanta spelare i serien.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM