Men vänsterbacken Jordi Alba replikerade snabbt.

Nu är guldet bara en tidsfråga.

Ligatian Real Sociedad gav verkligen Barcelona en match på Camp Nou på lördagskvällen.

Men baskerna åkte på två jobbiga påsksmällar.

Den första kom i de allra sista sekunderna av första halvlek. Det sista som hände före pausvisslan var nämligen att fransmannen Clement Lenglet nickade in en hörna av Ousmane Dembélé: 1–0 till Barça.

Otacksamt för Sociedad då de hade haft halvlekens kanske hetaste målchans.

Kan säkra titeln i praktiken om en vecka

Efter en dryg timme fick man så in kvitteringen när Juanmi skickligt förvaltade Mikel Merinos perfekta genomskärare långt ner i Barcelonas straffområde.

Men lyckan varade bara två minuter innan gästerna åkte på nästa påsksmäll. Då bröt Jordi Alba in från vänster i straffområdet och tryckte dit 2–1 i bortre.

– Vi var lite bättre i andra halvlek än i första. Vi är nöjda med säsongen och jag är nöjd med målet, säger Alba efteråt.

Barça vann ingalunda orättvist och redan om en vecka kan man säkra ligatiteln. Vinner man först mot Alaves borta på tisdag och sedan Levante hemma på lördag har man nio poängs försprång till Atletico Madrid och då säkrar man guldet på inbördes möten om Madrid-laget trots allt skulle komma ikapp poängmässigt.

– Vi har skaffat oss ett bra försprång, säger Alba.