Mästarinnor och en våg i orange väntar Sverige ikväll: ”Nu får det räcka”

Uppdaterad 2019-07-04 | Publicerad 2019-07-03

LYON. Välutbildade spelare och en våg färgad i orange på läktarna.

Det är lätt att svepas med när fotbollens friska vindar blåser på plan och på läktare.

Sveriges uppgift är att stå emot när Europamästarinnorna vill skriva ny historia.

– Fansen betyder mycket, säger Kirsten van den Ven, ansvarig för damfotbollen på Nederländernas fotbollförbund.

Följ ämnen
Arsenal FC

I kväll ställs Sverige inför Europamästarinnorna och deras entourage av sjungande, dansande supportrar.

De nederländska fotbollsälskarna har färgat gatorna i de franska VM-orterna. Från 5 000 i VM-premiären till 15 000 i Valenciennes i samband med kvartsfinalen. Det lär inte bli lika många dock i Lyon, men spelarna från Nederländerna kommer att ha ett större stöd än vad svenskorna får på läktarplats.

– Vi har haft turen att spela flera matcher i norra Frankrike vilket gjort att det varit nära för fansen. Vi får oerhört mycket energi av fansen, de ger oss den där särskilda känslan av att spela ett VM, säger lagets anfallare Vivianne Miedema.

– Jag tror det betyder mycket. Här snackar vi om marknadsvärden, vilket är viktigt för att kunna vidareutveckla sporten. Fansen är en del av det. De gör allt till en fest och alla njuter av fotboll. Jag tror inte att vi har haft en enda incident, det gör mig stolt, säger Kirsten van den Ven och konstaterar:

– Det är  fint att man kan lämna ett sådant intryck i ett annat land.

Men vägen till folkets hjärtan har inte varit spikrak.

Den har byggts strategiskt med omsorg och i männens närvaro.

Kirsten van den Ven berättar om integreringen på förbundsnivå. Hon gör det i relation till vad som sker i ligorna i England, Frankrike och Tyskland.

– Jag tror att deras organisationer alltid kommer att vara rikare än vad vi kommer att vara. Men det gäller att använda sina resurser på rätt sätt.  De är i en annan position. Vi jobbar exempelvis med att damfotbollen integreras i förbundet. Arbetar man på marknadsavdelningen hos oss jobbar både för dam- och herrsidan, säger hon.

Mittfältaren från Heesch har efter sin karriär utbildat sig inom fotbollens organ. Hon lämnade Malmö och Sverige, där hon stannade efter att karriären var avslutad i Rosengård, för en roll i Nederländernas fotbollförbund.

Hon är nu ansvarig för ungdoms- och seniorverksamheten på damsidan i Nederländernas fotbollförbund. I uppdraget finns också ett ansvar för verksamhet för kvinnliga domare, styrelsemedlemmar och tränare.

Den folkkära sporten ska finnas till för alla på ett optimalt och öppet sätt.

För Sportbladet berättar hon hur fotbollen i hennes hemland utvecklats.

Vi börjar med att backa bandet.

2009 spelade Holland sitt första stora mästerskap för damer. EM i Finland blev lite av en solskenshistoria och laget nådde semifinal. Framgången sände signaler.

Året före EM-premiären gick startskottet för en damliga i Nederländerna. Etablerade herrklubbar hade klivit in och satsat mer jämställt. Nu kunde de för första gången följa sina spelare på tv.

Kirsten van den Ven var en del av EM-laget 2009 och hon minns trendbrottet.

– Då sändes våra matcher live på nationell tv från kvartsfinalen, som på SVT, för första gången och det var första gången som det stort i media, säger Kirsten van den Ven.

Hur såg verksamheten ut när du började i landslaget?

– Det fanns en centrering av landslagsverksamheten innan jag kom in i laget. Spelare träffades i Zeist, där förbundet har sin verksamhet, två dagar i veckan och sen åkte de tillbaka till sina klubbar och spelade matcher. När den nya ligan startade blev det längre samlingar under Fifa-perioderna, säger hon.

Då 2007 fanns det 100 000 kvinnliga spelare  i Nederländerna, idag är de 160 000 stycken.

– 2009 fick kvinnliga spelare möjlighet att få ett scholarship från olympiska förbundet. Spelarna kunde då leva lite mer på fotbollen och vissa fick erbjudande från utländska ligor, berättar Kirsten van den Ven.

Från 2009 har utvecklingen gått stadigt framåt.

Vivianne Miedema, till vardags stjärna i Arsenal, ser en tydlig förändring sedan hennes debut i landslaget.

– Jag debuterade i landslaget 2013, de första matcherna var inför 500-100 personer. Ligan blir bättre, landslaget också. Särskilt när spelare började flytta utomlands, säger hon.

Förbättringarna sker regelbundet och det Nederländska fotbollsförbundet har förmågan att vara ett flexibelt organ.

Stora ingrepp ligger i linje med vad holländsk fotboll mår bäst av och det rör sig rejält på klubbnivå.

– Vi har tidigare haft två talangakademier för flickor, i Eindhoven och i Amsterdam. Spelarna bodde där, de gick i skolan och spelade i pojkligor. Upplägget har funnits i tio år, men vi slutade med det ifjol för klubbarna började starta ungdomslag vilket innebar att de bästa spelarna inte gick till akademierna. Nu låter vi klubbarna hantera det och är ute och hjälper till för att spelarna ska få bra  utbildning och så är vi istället mer intensiva kring ungdomslandslagen, berättar Kirsten van de Ven.

Vad betydde EM-guldet 2017?

– Faktiskt mest kring folks syn på damfotbollen.

Fler sponsorer?

– Jo, men det går långsamt. Vi har fått in lite nya. Efter EM var det inte många företag som kom. Vi märker på företagen att de tycker om damfotbollen, men inte vet inte hur de investera kring den. 

Rent sportsligt och för fansen betydde förstås EM-guldet på hemmaplan 2017 enormt mycket. Men det har också medfört förväntningar på det lag som Sverige möter i semifinal i VM.

Lagets har kritiserats för sina prestationer i inledningen av VM, spelarna har inte heller varit nöjda men vuxit med uppgiften.

Ett EM på hemmaplan var stort, ett världsmästerskap i en tid när damfotbollen exploderar är ännu större.

Men efter kritik och varierade insatser står Holland med ena benet i final.

Vi har under veckan läst och hört av en av framgångsfaktorerna. När laget vann EM-guld 2017 var det endast en spelare i laget som inte fostrats i pojklag.

Mixade lag kommer att förbli en strategi i elitsatsningen i Nederländerna.

– Vi har just presenterat en vision om att det är bäst för unga flickor att spela tillsammans med pojkar tills de blir elva år. Det är viktigt för alla barn, men för att bli elitspelare är det extremt viktigt, säger Kirsten van den Ven.

Efter en kort vända hem till Nederländerna kommer Kirsten van den Ven att finnas på plats i Lyon ikväll. Hon känner flera av de svenska spelarna efter sin tid i Tyresö och Rosengård, som hon lämnade 2015, och har en svensk sambo. Mötet blir speciellt.

Hur ser du på Sveriges VM så här långt?

– Jag har tyvärr inte kunna se så många matcher av Sverige eftersom de spelade på samma dag som Holland oftast. Men det är såklart väldigt stort att stå i semifinal och en stor prestation att slå ut Tyskland. Jag är väldigt glad att Sverige har kommit så hör långt! Men nu får det räcka...