Derbyt en timme försenat – röken låg tät under Friends stängda tak

avStaffan Dickson

Cupderbyt mellan AIK och Djurgården skulle ha börjat klockan 18.15.

Men på grund av Friends stängda tak dröjde det en hel timme innan den tjocka bengalröken hade lagt sig och matchen kunde börja.

– Man förväntar sig alltid någon försening, men nu är det lite för mycket, säger Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

Strax före avsparkstid tände både lagens klackar ett stort antal bengaler och annan pyroteknik på Friends arenas kortsidor. Röken låg tät under taket och spelarna fick gå tillbaka ut i omklädningsrummen.

– Vi vill komma igång och spela matchen. Att ha den här anspänningen inför matchen, alla är på tå, och så blir det så här … nu är det upp till oss att få igång grabbarna, säger Özcan Melkemichel i C Mores sändning.

”Överraskar mig”

Djurgårdstränaren var visserligen förberedd på att matchen skulle bli något försenad, men säger att han är störd över att röken låg kvar så länge.

– Att taket är stängt i dag gör att det inte går lika snabbt. Man förväntar sig alltid någon försening men nu är det lite för mycket, säger Özcan Melkemichel omkring 20 minuter efter utsatt avsparkstid.

Det skulle dock dröja ytterligare nästan 40 minuter innan matchen kunde starta. Klockan 19.13 blåste domare Andreas Ekberg igång spelet.

Sportbladets Simon Bank är förvånad över att logistiken inte fungerar bättre.

– Man såg det här komma, att det då ska ta så lång tid att fläkta ut röken är det som överraskar mig, säger han i C Mores sändning.

1 av 4 | Foto: TT

”Ett lock över hela stämningen”

– Man märker att det inte bara är ett tak på arenan, det läggs ett lock över hela stämningen, passionen som de sjunger om på läktarna. Det är synd om alla som ska upp till skolan i morgon, alla som ska upp till jobbet, som får början på en kväll som skulle bli fantastisk förstörd av det här, fortsätter Bank.

När Sportbladet talade med AIK:s säkerhetschef Henrik Koch dagen före matchen var han förberedd på att avsparken skulle bli uppskjuten på grund av bengalrök – även om ambitionen var att matchen skulle börja i tid.

– Det är i alla fall vår målsättning. Men om det sedan eldas bengaler får det ta den tid det tar att cirkulera bort röken.

Koch sa att det var oklart om det stängda taket skulle försvåra en eventuell rökventilering – något det bevisligen gjorde.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.