AVSLÖJAR: Matcher i U21-serie polisanmälda för matchfixning

Publicerad 2018-03-16

Att försök gjorts att påverka resultatet i stormatchen IFK Göteborg-AIK chockade idrotts-Sverige.

Men Sportbladet kan även avslöja att Svenska Fotbollförbundet har polisanmält två ungdomsmatcher.

– Stävja matchfixning vill vi göra med alla verktyg vi har oavsett vilken nivå det är, säger Tobias Tibell, förbundsjurist inom SvFF.

För några dagar sedan skrev Sportbladet om hur Robert Laul i sin nyutkomna bok ”Alkisbarn” menar att tre matcher på högsta nivå i svensk klubbfotboll varit uppgjorda: dels finalen i Svenska cupen 2011 och två allsvenska matcher 2012 respektive 2013.

Sedan dess har flera ytterligare tips på uppgjorda matcher kommit in till Sportbladet.

Det har sedan en tid tillbaka även funnits misstankar om matchfixningsförsök ner på ungdomsnivå, i U21-serien, där det går att spela matcherna hos utländska spelbolag.

SvFF bekräftar polisanmälningar

Enligt uppgifterna som Sportbladet tittat närmare på handlar det bland annat om flera matcher i norra Superettan för U21-lag under 2015.

Där ska Svenska Fotbollförbundet till och med ha gjort polisanmälningar mot flera misstänkta matcher – något som nu SvFF bekräftar.

– Vi har en informationspolicy som innebär att vi bekräftar om vi upprättat en polisanmälan avseende en misstänkt match, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

U21-matcherna i norra superettan från 2015 som det handlar om är Frej-Syrianska 3-2 och och Syrianska-Degerfors 1-5.

I den första matchen avgjorde Frej med ett straffmål i 90:e minuten och i den andra matchen fastställde Degerfors slutsegern med två sena mål i 85:e och 86:e minuten.

Sportbladet känner dock inte till vilka detaljer SvFF pekat ut som misstänkta i inlämnade polisanmälningarna mot U21-matcherna.

– Vi gjorde även en anmälning några månader senare avseende en match i superettan mellan Frej och Syrianska, som spelades 27 september, säger Tibell.

Överklagade åklagarens beslut

Förutom att matcherna med misstänkt matchfixning var på ungdomsnivå finns det ytterligare ovanliga omständigheter.

I båda U21-matcherna beslutade åklagarmyndigheten att inte inleda någon förundersökning och Svenska Fotbollförbundet valde då att överklaga det ena av de två besluten. 

Men 22 juli 2015 avslog åklagarmyndigheten även begäran om överprövning av att inte inleda en förundersökning.

Vad var det som gjorde att ni ansåg att det verkligen var motiverat för polisen att utreda vidare i just det fallet?

– Enligt SvFF:s bedömning var bevisningen tillräcklig för att gå vidare och inleda en förundersökning. Dels hade vi en uppgiftslämnare som lämnat information kring den matchen i kombination med avvikelser på spelmarknaden, säger Tibell.

Vad var det för märkligheter som hände i den matchen?

– Det är inget som vi vill gå ut med just nu. Brottsmisstanken i vår anmälan var misstänkt mutbrott.

Finns det någon aspekt i att ni valde att driva det här vidare eftersom det just rörde sig om ungdomsmatcher?

– Det var ingen ensamt avgörande faktor. Stävja matchfixning vill vi göra med alla verktyg vi har oavsett om det är allsvenskan eller U19.

Första gången på U-nivå

Det är med stor sannolikhet första gången som fotbollsmatcher i Sverige som inte varit på seniornivå har polisanmälts för misstänkt matchfixning.

– Vad vi känner till så finns inga fler polisanmälningar upprättade avseende U21-matcher. Det kan i och för sig vara så att en förening eller någon extern aktör polisanmält en sådan match utan att det har kommit till vår kännedom. Men det är nog osannolikt, säger Tobias Tibell hos Svenska fotbollförbundet.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)