Danielson frälste Djurgården mot Kalmar – igen

Allsvenskan 2019: Djurgården hakar på i toppstriden

Reporter: Jonathan Nilsson, Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

KALMAR/STOCKHOLM. På väg mot tredje raka krysset – då klev Marcus Danielson fram mot Kalmar på nytt.

Därmed hakar Djurgården på i toppstriden.

– Djurgården är kanske Sveriges bästa lag just nu, säger Kalmars tränare Magnus Pehrsson.

Djurgården har inte förlorat i allsvenskan sedan derbyförlusten mot AIK 12:e maj.

Den förlustfria sviten är alltjämt intakt för tabelltrean efter 1–0 borta mot Kalmar.

Men laget såg länge ut att gå miste om två viktiga poäng i jakten på Malmö och AIK i toppen av tabellen.

Bortalaget hade det mesta av bollinnehavet i inledningen, men kom inte till några riktigt farliga lägen under matchens första 45 minuter.

– Väldigt bra första halvlek. Total dominans tycker jag, men vi skapar inte en enda målchans. Det kommer man inte långt på, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Nickade in ledningsmålet – igen

I början av den andra halvleken drabbades Kalmar av ett tungt avbräck då Viktor Elm tvingades utgå efter att ha tappat fotfästet i en löpduell. Strax därefter var Djurgårdens Buya Turay ytterst nära att spräcka målnollan, men Lucas Hägg Johansson kunde rädda.

Segermålet skulle istället dröja fram till den 81:a minuten.

Marcus Danielson nådde högst på en hörna och knoppade in sitt andra mål för säsongen. Mittbacken återupprepade därmed bedriften från lagets hemmamöte med Kalmar för tre veckor sedan och frälste laget på nytt.

Även då nickade han in matchens första mål på hörna i matchens slutskede.

– Kapten Danielson gör det han ska göra när vi behöver det och sätter dit den. Bra poäng, tuff match, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

– Vi tänker vara med däruppe hela vägen in, säger matchvinnaren själv.

Att målen kommer sent i matcherna är väl lite jobbigt?

– Absolut, men samtidigt visar det på en styrka. Att vi är jobbiga att möta. Vi har haft ett antal matcher där vi gjort sena mål. Det symboliserar väl att vi bara fortsätter att spela, säger Danielson.

”Sveriges bästa lag”

Resultatet innebär att Djurgården har åtta raka matcher utan förlust – för Kalmar var det lagets åttonde raka match utan seger.

– Vi störde ett av lagen som kommer slåss om SM-guld när vi summerar året. Det är bra, men otroligt tufft att förlora på det sättet vi gör. Nu har vi förlorat två gånger mot Djurgården för att vi släpper den spelare vi har hårdast markeringsbevakning på, säger Kalmars tränare Magnus Pehrsson på presskonferensen efteråt.

Han fick även frågan om det fanns någonting i spelet han borde ha förändrat inför kvällens match.

– När man möter Djurgården hemma, som jag tycker är Sveriges kanske bästa lag just nu av vad jag har sett, så känns det lite som ett självmord att gå ut till någonting med ett beteende som inte är tryggt, säger Pehrsson.

Malmö toppar tabellen på 36 poäng, två poäng före AIK. Där bakom skuggar Djurgården på 32 poäng, med en match mindre spelad.

Laddar Tabell
Publicerad: