Blackstenius bröt måltorkan – efter hårda kritiken

avAnna Rydén, Jonathan Nilsson, Oscar Rickstrand, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter tolv mållösa matcher kritiserades hon i halvtid i åttondelsfinalen mot Kanada.

Då slog Stina Blackstenius till när det behövdes som bäst.

– Väldig lättnad. Det är dessa matcher man älskar att spela, säger Blackstenius.

Första halvlek dominerades av det favorittippade kanadensiska laget och i paus, vid ställningen 0–0, fick svenskorna kritik.

– Tyvärr är hon (Kosovare Asllani) alldeles för osynlig och har för dålig kvalitet i passningarna när hon väl har haft chansen. Många gånger blir hon av med bollen, sa TV4:s Olof Lundh om Asllani.

Även anfallaren Stina Blackstenius - som då inte hade gjort mål på tolv och en halv match - sågades.

– Alla kan se att Stina Blackstenius helt saknar självförtroende. Hon har fått chans på chans får man ändå säga och nu är det vinna eller försvinna, konstaterade Lundh.

”Har verkligen väntat”

Tio minuter in i andra halvlek låg den kritiserade duon bakom Sveriges ledningsmål. Asllani gick på kontring, tog sig fram till vänster och spelade fram till Blackstenius, som vräkte in 1–0, vilket alltså inte enbart innebar svensk ledning utan även en bruten måltorka för anfallaren.

– En jättebra passning utav ”Kosse” och för mig hamnar det egentligen bara om att komma först på bollen. Allt kan hända så länge man får en touch på bollen, säger Blackstenius och fortsätter:

– För min del har det handlat om att bara fortsätta och kämpa för att det där målet ska komma. I dag gör det äntligen det. Jag har verkligen väntat på det där målet.

Ska man bryta en måltorka kan det väl inte komma mycket lägligare än i en åttondelsfinal?

– Ja, bättre tillfälle kunde det väl inte bli. Att det kommer just i dag betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Men att vi är vidare till kvartsfinal slår ändå högst.

Asllanis stöttning

Målet blev matchens enda och innebär, utöver avancemanget, en välkommen självförtroendeboost för 23-åringen inför mötet med Tyskland.

– Det betyder mycket, jag får självförtroende från det här. Nu går vi vidare mot nästa match. Vi har mycket kvar att göra, men det var ett steg i rätt riktning, säger Blackstenius.

Att hon bröt måltorkan just i kväll kom inte som någon överraskning för Kosovare Asllani, som stöttade Blackstenius på sitt eget sätt inför matchen.

– Jag sa faktiskt till henne i morse att ”i dag kommer du göra mål”. Ibland handlar det bara om att inge självförtroende och veta att någon tror på dig. Väldigt kul att det blev sanning, säger Asllani.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Publicerad: