Hammarby nära Europaspel

Publicerad 2018-10-31

SUNDSVALL. 0–3 och propagandafotboll.

Då chockade Gif Sundsvall med två snabba mål och skapade nerv.

Men Hammarby kunde reda ut stormen och vinna med 2–3. Därmed befäster stockholmarna sin tredjeplats med två omgångar kvar.

– Vi är jätteglada att åka härifrån med tre poäng... och andan i halsen, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Med Häcken och Malmö flåsandes i nacken var Hammarby pressat att vinna på bortaplan mot Sundsvall för att behålla den tredje och sista Europaplatsen.

Och i den första halvleken visade de grönvita att motivationen var på topp. Bortalaget tog tidigt kontroll över matchen och redan i den 13:e minuten satte Mads Fenger ledningsmålet efter att ha bombat upp en hörnretur i nättaket.

Khalili med drömmål

Tjugo minuter senare var det dags igen. Bollen gick som på ett snöre via Barny, Djurdjic – och sist men inte minst – Khalili. 31-åringen placerade vackert in 0–2-målet i Eskelinens vänstra kryss med en bredsida.

Hammarby fortsatte sedan trumma på fram till – och kanske även igenom – halvtidsvilan, för 0–3-målet kom nästan direkt efter att domare Mohammed Al–Hakim visslat igång den andra halvleken. Neto Borges hittade Nikola Djurdjic vid den bortre stolpen och Hammarby såg ut att gå mot en förkrossande seger.

Scenförändring

Men hemmalaget ville annat och reducerade strax bara två minuter senare efter en tveksamt dömd straff. Lagets stora skyttekung Linus Hallenius var iskall från elva meter. Det dröjde sedan inte länge förrän den notoriske målskytten var framme igen. På en fin passning från Dennis Olsson satte han 2–3 i den 67:e minuten – Hallenius 18:e mål för säsongen.

Sundsvall jagade sedan ett kvitteringsmål, och på övertid fick Carlos Moros Gracia ett jätteläge – men Hammarbys vikarierande målvakt Davor Blazevic stod för en briljant räddning. Bortalaget kunde sedan hålla undan och vinna med 2–3.

– Vi valde att spela med ett högre försvarsspel då Sundsvall är ett av seriens skickligaste lag offensivt. Jag tycker att det funkade bra i 70-75-minuter, men sedan blev det nervöst i slutet. Straffen kom från ingenstans tycker jag. Sedan diagonalbollen och 2–3.. och sedan blir det darrigt, så klart. De har bud på en kvittering också, så jag är glad att vi åker härifrån med tre poäng, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Tre minst sagt viktiga poäng för Hammarby i jakten på Europaspel nästa säsong. I Göteborg kunde nämligen Häcken slå Sirius med 2–1 och är fortfarande endast en poäng bakom stockholmarna. Lagen möts dessutom på Tele2 arena i nästa omgång.