Hemma hos Lotta Ökvist i Manchester

Uppdaterad 2020-02-12 | Publicerad 2020-02-11

MANCHESTER. Hon är proffs i Manchester United och drömmer om landslaget. 

Möt Lotta Ökvist som trivs med de höga kraven och de stora förväntningarna. 

Hon ska bara ta sig in i startelvan.

Lotta Ökvist.

Två dagar har gått sedan förlusten mot Manchester City i Women’s FA Cup. Det blev 2–3 på hemmaplan, inför 1 948 åskådare, på den fina gräsplanen på Leigh Sports Village.

Lotta Ökvist satt på bänken. Igen. 

Hon skrev på för Manchester United i augusti och lämnade elitettanlaget Hammarby för att prova lyckan i världens kanske största fotbollsklubb. 

Spelade inför över 30 000 åskådare

Det blev en riktigt rivstart för Lotta, född och uppvuxen i Piteå. Ytterbacken presenterades av klubben den 19 augusti och det blev debut direkt i Uniteds första match någonsin i högstaligan, Women’s Super League.

Mer än 31 000 åskådare på Etihad Stadium såg derbyt mellan City och United som City vann med 1–0. 

Lotta Ökvist blev utbytt i minut 56.

– Det var verkligen en häftig match, men sen åkte jag på en hjärnskakning och var borta i en vecka. Efter det spelade jag mot Liverpool men efter det har jag inte spelat så mycket. Bara två cupmatcher. Det har varit lite tufft, en ganska stor förändring för en som kom direkt från elitettan, säger Lotta Ökvist.

”Konkurrensen är hård”

Leigh Sports Village ligger drygt två mil väster om Manchester. Arenan invigdes 2009, tar 12 000 åskådare och här huserar dels Manchester United Women, dels också herrarnas U19- och U23-lag. 

Dessutom spelar rugbylaget Leigh Centurions sina hemmamatcher här. 

Bakom arenan finns träningsanläggningen. 

Lotta Ökvist är klädd i en röd Manchester United-tröja med svarta ränder och svarta byxor. Hon har en träningsfri dag eftersom hon spelade med utvecklingslaget mot Everton dagen före. United vann med 2–1 och Lotta konstaterar att det gick helt okej för henne, att det var skönt att få spela. 

Strax väntar en gemensam laglunch. Varje dag äter spelarna frukost och lunch tillsammans och tränar en eller två gånger varje dag

– Det har tagit lite tid att komma in i allt, inte minst att flytta till ett annat land. Men jag känner att jag utvecklas på träningarna varje vecka. Det är en bra miljö att vara i. Så det har varit bra, men också tufft. Jag tänkte mig mer speltid kanske. Men det är duktiga spelare, konkurrensen är hård, säger Lotta Ökvist.

Hon tycker att Manchester United  och allt runt omkring är proffsigare än vad hon förväntat sig, både vad gäller träningar och hur dagarna i klubbens regi ser ut. 

”Hon är ärlig och hård”

En anledning till att Lotta valde Manchester United var att få möjligheten att  arbeta med tränaren Casey Stoney.

Stoney har gjort 130 landskamper för England och kom till klubben sommaren 2018, bara några månader efter att Manchester Uniteds damlag bildats.

Lotta värvades som vänsterback med offensiva kvalitéer som skulle passa bra in i Uniteds sätt att spela fotboll. 

– Casey är väldigt ärlig och hård. Vilket jag gillar. Jag skulle säga att det är den största skillnaden jämfört med Sverige.

Inom tjejfotbollen är det lugnare hemma. Vad jag har upplevt. Här är man mer hård och rak. Casey har spelat på den högsta nivån och hon vet vad hon pratar om. 

Var du förberedd på att det skulle vara så hårt?

– Nej, det var jag inte, men jag gillar det. Jag vill veta varför jag inte får spela och vad jag måste arbeta med. Just nu, för mig, är det fysiken som Casey pekar på. Det är

bara att träna på. Alla är väldigt bolltrygga och vi jobbar hårt för varandra. Vi har ett bra lag. 

Beskriv Caseys sätt att jobba:

– Vi kör mycket aktiviteter och använder oss av många värdeord. Vi ska funka  tillsammans. Det är inte okej att vara stjärna. Alla håller ihop oavsett vad. Gör vi inte det pekar hon på dörren: ”Där är vägen ut”. Värdeorden handlar om att inte vara självisk och att vi ska jobba hårt för varandra och vara noggranna. Både på och vid sidan av planen. 

Hur bra är Women’s Super League om du jämför med Allsvenskan?

– Nivån är hög. Skillnaden är att det är en proffsliga. Vi ses på morgnarna och tränar och kan träna igen på eftermiddagen. Den tiden finns inte i Sverige, oftast körde vi ett pass på eftermiddagen och få möten och genomgångar. Resurserna saknas. 

– Kvaliteten blir ju bättre när allt runt omkring håller en hög nivå. Spelarna är också i väldigt god fysisk form, extremt snabba och uthålliga. Tiden finns och helheten, som kosten exempelvis. 

Märks det att Manchester Uniteds damsektion är så ny, det är ju bara andra säsongen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har ju ingen egen anläggning, det är väl det enda problemet. 

– Men det funkar rätt bra här. Jag skulle säga att vi har den bästa planen i ligan och träningsplanen är också bra. Gymmet är jättelitet, vi får dela upp oss i mindre grupper, säger Lotta Ökvist. 

I väntan på att Manchester United Women skaffar sig en egen arena får de nöja sig med att planen är fantastiskt bra även om det inte är helt lätt att ta sig till Leigh Sports Village. Buss från centrala Manchester och sedan en kvarts promenad. Om man inte kör bil eller beställer en taxi förstås. 

– Proffsigheten imponerar liksom storleken på klubben. Det känns som att det är mycket mer än bara en fotbollsklubb. Det märks att det är ett stort varumärke, över hela världen. 

Ni spelare är verkligen påpassade. Det har inte varit lätt att få en intervju med dig. 

– Nä, det har jag också fattat. I början var jag lite: ”Okej, det är klart att vi kan göra en intervju”, innan jag förstod att det inte var tillåtet. 

Röd eller blå, United eller City

Lotta Ökvist bor i en lägenhet närmare Manchester med sin sambo Jacob Sagmeister. De spelar en hel del golf men hon suckar över vädret och hoppas att det slutar regna snart. 

Själv har hon aldrig haft något favoritlag, men hon märkte snabbt hur mycket fotbollen betyder här i nordvästra England. I Manchester handlar det om huruvida staden ska vara röd eller blå, United eller City.

– Före matcherna, särskilt mot City och Liverpool, pekar Casey på klubbmärket och säger att har man det här märket är det inte tillåtet att förlora såna här matcher. Det är mycket snack och press. Sen har ju City ett bättre lag på papperet, men vi har ändå gjort bra matcher mot dem. Vi vet att vi kan utmana de bästa lagen.

 Manchester United ligger just nu på en  fjärde plats i ligan, klart efter överlägsna trion Arsenal, Chelsea och Manchester City. Förutom att Liverpool FC slåss i botten och att Reading och Birmingham finns med i serien, är det verkligen de stora klubbarna som dominerar, de som har rika klubbar med framgångsrika herrlag i ryggen.

– För mig har det känts bättre efter jul. När man inte får spela sjunker självförtroendet, men nu har jag kommit tillbaka med ny energi. Det går bra på träningarna, det är bara att fortsätta kriga och hoppas på mer speltid. 

23 år och fem elitklubbar

Lotta Ökvist är lite av en fotbolls-nomad. Hon är 23 år och har redan hunnit med Piteå, Umeå, Orlando Pride, Hammarby och nu Manchester United. 

Och även representerat Sverige i U17, U19 och U23, men A-landslaget har hon inte nått ännu.

– Ska man ta sig dit måste man spela A-lagsfotboll. Det är där jag måste börja, men absolut vill jag till A-landslaget så småningom och England är ett bra skyltfönster. Jag får ju spela mot de bästa i världen och gör man det bra är landslaget kanske inte så långt bort. Herrklubbarna här har extremt mycket pengar och organisationerna är stora. Det gör förstås att damfotbollen får mycket större resurser, säger Lotta Ökvist. 

Vi pratar om utvecklingen där storklubbarna runt om i Europa storsatsar, även i Sverige där Malmö FF har startat ett damlag och även IFK Göteborg. 

– Damfotbollen växer. Så är det. Det är naturligt att starta damlag då och dessutom tycker väl storklubbarna att det ser bra ut också. Om man ska vara ärlig, säger Lotta Ökvist. 

Hon trivs med livet och tycker att det är skönt att komma in på morgonen, käka, ”surra av sig”, ha möte, träna och sen käka tillsammans igen. 

– Det blir som en dag på jobbet. Man jobbar och åker hem.

Ja, det är ju faktiskt ditt jobb nu, att spela fotboll.

– Det är sant. Det är ju mitt jobb.

På pubel Hotel Football träffar Sportbladet Natalie Burrell.

”United kan ju inte vara näst bäst”

Senare samma dag träffar jag Natalie Burrell på  puben Hotel Football alldeles bredvid Old Trafford, arenan där Manchester Uniteds herrlag lockar 75 000 personer varje hemmamatch. Hon har hållit på Manchester United i hela sitt liv, men hennes engagemang har fått en ny skjuts sedan hon började gå på Manchester United Womens matcher. Nu är hon den mest högljudda supportern på Leigh Sports Village och är drivande i MUWFC Barmy Army.

– Lotta och de andra är riktiga kändisar. De är verkligen det. Nu betyder damlaget mer för mig. Deras spelare bryr sig om oss supportrar medan herrlaget inte verkar bry sig alls. Damlagets spelare tjänar kanske runt 20 000 kronor i månaden, deras förutsättningar måste bli bättre, säger Natalie Burrell. 

Hon är säker, laget kommer att bli bättre och bättre. Så där bra som ett Manchester United-lag ska vara. För henne betyder det att de ska bli bäst, bäst i Europa, bäst i världen. 

– Det finns inga alternativ. United kan ju inte vara näst bäst, säger Natalie.