Häcken har anmält Al-Hakim – derbyt kan spelas om

Publicerad 2019-06-01

GÖTEBORG. Häcken har anmält Mohammed Al-Hakim och hans domarteam till Svenska Fotbollförbundets tävlingsavdelning.

– Det finns en uppenbar risk att de inte kunde reglerna, säger tränaren Andreas Alm.

En yttersta konsekvens är att Göteborgsderbyt nu får spelas om.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Under andra halvleken av förra lördagens derby på Bravida Arena mellan BK Häcken och IFK Göteborg fick hemmalaget frispark.

Blåvitts vänsterback Victor Wernersson passade bollen till målvakten Giannis Anestis som tog upp den med händerna vilket är ett regelbrott.

Huvuddomaren Mohammed Al-Hakim gjorde rätt som blåste indirekt frispark, men placerade sedan bollen på fel ställe enligt regelverket.

– Följden av domslutet blev att vi fick en indirekt frispark i nästan död vinkel istället för 5,5 meter från mållinjen framför mål. Det var vid ställningen 0–1 och i 52:a minuten. Med domare som är noga med avståndet när bollen slås, är det en stor målchans vi går miste om, säger Andreas Alm och fortsätter:

– Det är 5,5 meter närmare mål än en straffspark och en situation som vi också tränar på och har varianter för. Den exakta platsen vi nu fick frispark på har vi förberett oss mindre på, eftersom den är ovanligare, menar Alm.

”Det är därför vi anmäler”

I samband med frisparken fördes intensiva diskussioner mellan Häckens spelare/ledare och domarteamet. Där ska Al-Hakim, hans assisterande Daniel Wärnmark samt fjärdedomaren Bojan Pandzic varit tydliga med att bollen skulle ligga vid sidan av målet (vilket alltså är fel enligt reglerna).

Andreas Alm menar att det talar för att domarna inte kunde sitt eget regelverk.

– Det finns en uppenbar risk för det och det är därför vi anmäler. Om det är så att domarna i stunden inte kunde regeln är det ju något som kunde drabbat båda lagen i ett fullsatt, allsvenskt toppderby.

I onsdags skickade Häcken in en anmälan till SvFF:s tävlingsavdelning:

– För att få utrett det beslut domarteamet fattade och det klara besked domarna gav oss tränare och spelare på planen om regeln för indirekt frispark. Vi har bifogat filmklipp från arenans kamera bakom mål som underlag, säger Alm.

Krävs synnerliga skäl för omspel

Enligt SvFF:s Tävlingsbestämmelser för 2019 kan det, om synnerliga skäl föreligger, beslutas att en match ska spelas om i dess helhet.

– Det är inte lätt att tolka bestämmelserna vid ett eventuellt felaktigt domslut, om det finns olika påföljder, därför har vi anmält först. Vad gäller påföljd måste vi ha hjälp av förbundet med tolkning av reglerna. Det är inte omöjligt att detta är ett sällsynt fall på elitnivå, säger Andreas Alm.

I början av veckan var BK Häcken i kontakt med både domarkontrollanten och domarchefen Stefan Johannesson.

– Vi har haft dialog med domarkontrollanten samt chefen för domargruppen. Därefter har vi inte fått några fler svar. Det kan eventuellt bero på sjukdom, säger Alm.

”Superlöjligt”

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson berättar att han är förvånad över anmälan.

– Det är överflödigt, jag tycker att det känns superlöjligt. Jag kan förstå att man har åsikter om enskilda domslut, men att försöka dra det så långt att man vill få till omspel känns lite överdrivet, säger Markusson.

Hur hade ni reagerat om det hade inträffat er?

– Vi hade varit lika sura som Häcken, men efter matchen släpper man det och går vidare.

Svarade inte på frågan varför

I onsdags kommenterade ordföranden för SvFF:s domarkommitté, Peter Ekström, händelsen för Sportbladet:

”Domslutet om tillbakaspel är helt korrekt men spelet (frisparken) sätts igång från en felaktig position som ni på Aftonbladet korrekt påpekat. Frisparken skall utföras från den position som ni så riktigt påvisat i Aftonbladet. Det är beklagligt och borde givetvis inte få inträffa i svensk elitfotboll”, skrev Ekström i ett mejl till Sportbladet:

Andras Alm:

– Det återstår fortfarande att få domarteamets syn på beslutet, det får vi en chans till som svar på vår anmälan.

Hur ser du på att domarkommitténs ordförande inte svarar på hur det kunde bli fel?
– Nu får alla möjlighet att veta vad som hände, även de som arbetar med att coacha, kontrollera och utbilda domarna, säger Andreas Alm.

I ett SMS-svar till Sportbladet skriver SvFF:s domarchef Stefan Johannesson om Häckens anmälan:

”Jag har ingen åsikt om vad klubbar gör i sådana fall. Det är upp till dem. Tycker klubben att dom har fog för en anmälan så är det inget vi har något emot eller skulle försöka hindra på något sätt. Det får gå genom de instanser det skall helt enkelt.”

Johannesson skriver även att domaren Mohammed Al-Hakim inte ska uttala sig i ärendet.

SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2019

6 § Prövning av domares beslut

Domares beslut i fakta som rör spelet, såsom om ett mål har gjorts eller matchens resultat, är slutgiltiga och får inte föranleda omspel eller på annat sätt ändras, utöver vad som följer av andra stycket nedan. Om det finns synnerliga skäl får tävlingsstyrelsen, på ansökan av berörd förening, i fråga om andra domarbeslut besluta att match ska spelas om i dess helhet.

Om domarbeslut är uppenbart felaktigt, såsom varning eller utvisning uppenbart utdelad till fel spelare, får de disciplinära konsekvenserna av beslutet, på ansökan av berörd spelare eller förening, ändras i efterhand av, såvitt avser förbundstävlingar, Disciplinnämnden samt, såvitt avser distriktstävlingar, av SDF-styrelse, eller av SDF-styrelse utsett särskilt organ. Prövningen av om ett domarbeslut är uppenbart felaktigt utgör ett tävlingsbestraffningsärende.

Ansökan enligt ovan ska ha kommit in till berört beslutsorgan inom fem dagar från matchdagen för att kunna prövas.