Byggt läktare av 3200 lastpallar

Division 8-klubben vann matchen mot jätteklubben i tävling – stängt av hela byn och utfärdat undantagstillstånd

avPatrik Brenning

Publicerad:

På fredagen spelas årets mest osannolika match i fotbollsvärlden.

Amatörklubben FC Schweinberg vann mötet med Borussia Dortmund i en tävling och förväntar sig nu 5000 åskådare till byn med 700 invånare.

Undantagstillstånd har utfärdats, byn har stängts av och invånarna har byggt läktare av 3200 lastpallar.

– Fotbollssupportrar över hela världen kommer se vårt lag och vår lilla plan, säger ordföranden Jörg Schwab till klubbens hemsida.

Borussia Dortmund är en av Europas mest välkända fotbollsklubbar med 153 000 medlemmar, en arena med plats för över 81 000 åskådare, ett a-lag som regelbundet spelar i Champions League och en spelartrupp som värderas till drygt sju miljarder kronor.

FC Schweinberg är en av Europas minst välkända klubbar med 440 medlemmar, ett a-lag i tyska division 8, en hemmaplan med en undermålig gräsmatta och en spelartrupp som värderas till exakt noll kronor.

På fredagen möts de två klubbarna i Dortmunds första träningsmatch för säsongen.

Drev kampanj på bensinstationer

Det hela började med att en av Borussia Dortmunds sponsorer anordnade en tävling där förstapriset var just en träningsmatch mot jätten. Klubbar i hela Tyskland uppmanades att tanka hos en bensinstation och sedan skänka bort bonuspoängen till sitt lokala lag. Antalet poäng delades sedan med antalet medlemmar i föreningen för att få fram den mest värdige vinnaren.

Ingen trodde nog nog att en så liten klubb som FC Schweinberg skulle ha en chans på priset. Eller, en man gjorde faktiskt det. Lagkaptenen och Dortmund-supportern Steffen Gress.

27-åringen mobiliserade det lokala samhället, övertalade företag och lokala lantbrukare att hoppa på tåget och anordnade övertalningskampanjer vid de omkringliggande bensinstationerna. Målet var till en början att vinna någon av deltävlingarna i jakten på förstapriset men efter att FC Schweinberg säkrat ett lån av Dortmunds spelarbuss över en helg började klubben tro att de till och med kunde ha en chans på förstaplatsen.

När tävlingen sammanfattades i mars förra året hade osannolika 225 000 liter bensin tankats i FC Schweinbergs namn. Jublet visste inga gränser –tills arrangemangets omfattning gick upp för klubben.

5000 åskådare väntas till matchen och undantagstillstånd har utfärdats i byn med bara 700 invånare som nu är helt avstängd för genomfart om du saknar biljett till matchen. 16 personer har under året jobbat med arrangemanget och på matchdagen är ytterligare 250 volontärer i arbete.

”Hela byn har hjälpt till att bygga läktarna”

Planen har ramats in av provisoriska läktare byggda av 3200 lastpallar samt flera tv-torn, då matchen kommer livesändas över hela världen (däribland på Sportbladet.se).

– Hela byn har hjälpt till att bygga läkarna. Vi ville verkligen skapa en liten arena så att atmosfären gör tillfället rättvisa. Den här matchen är en unik erfarenhet för vår klubb, säger ordföranden Jörg Schwab till Ruhr Nachrichten.

För att Dortmund-spelarna inte ska skada sig har storklubben också hjälpt FC Schweinberg att få ordning på spelplanen. En av åtgärderna är att en greenkeeper rekryterats från en lokal golfklubb för att se till att mattan kommer hålla toppskick till fredagens höjdpunkt.

Jörg Schwab säger samtidigt att matchen också inneburit mer oväntade sportsliga utmaningar för klubben. Under våren riskerade laget till och med nedflyttning som en direkt följd av den kommande träningsmatchen.

– Spelarna föredrog att dra på semester tidigt och sedan ville ingen bli skadad ju närmare matchen vi kom. Du kan tänka dig att jag och tränaren fick en hel del gråa hår där vi stod vid sidlinjen.

När säsongen sammanfattades hade FC Schweinberg klarat kontraktet men släppt in 69 mål i division 8. På fredagen kan de nu ställas mot Paco Alcacer, tvåa i hela Bundesligas skytteliga förra säsongen, då klubben fått beskedet från Dortmund att hela a-laget kommer.

– Det är troligt att Mats Hummels kommer göra sin debut i Schweiberg efter återkomsten från Bayern München, säger Schwab.

Utöver Hummels kan även uppskrivna nyförvärven Julian Brandt och Thorgan Hazard debutera för Dortmund i matchen.

Så, hur kommer det då att gå?

– Jag är glad om vi kommer över mittlinjen, säger ordföranden.

FC Schweinberg-Borussia Dortmund börjar 17:30 och sänds på Sportbladet.se.

Foto: TT/Facebook
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM