Publicerad 2018-11-17

KONYA. En välordnad svensk insats, ett superbt resultat.

Och, förstås, en väldigt nöjd förbundskapten.

– Vi är oerhört värdiga segrare, säger Janne Andersson till Sportbladet.

En seger behövdes, och en seger (1–0) blev det. Det satt hårt åt, men efteråt satt Janne Andersson och log från öra till öra.

– Jag är väldigt glad för segern och väldigt glad för sättet vi genomför matchen på. Jag tycker självklart att ett lag som har så många skickliga spelare som Turkiet har så… någonting släpper man till, men tittar man på chanser över hela matchen tycker jag att vi vinner välförtjänt.

Vad hände med Victor Nilsson Lindelöf?

– Granen (Andreas Granqvist) kom ut i mitten av halvleken och sa att Vigge inte mådde bra. Han kände sig sjuk, hängig helt enkelt. För mig visar det hur vi jobbar, Filip (Helander) som knappt spelat i landslaget och spelar i en trebackslinje i Bologna gör knappt ett misstag. Jättebra gjort.

Vad säger du om Jakob Johanssons insats, med hans historisk i åtanke?

– Vad ska jag säga. Det är makalöst bra i min värld. Jakob har spelat tre matcher i Rennes, men tempomässigt och allt vad det innebär. Att läsa spel, vinna närkamper, kontrollera matchen som han gör. Han är en av de stora på planen idag.

Du sa efter Rysslands-matchen att ni ”hittat tillbaka”. Det här kändes som ett steg tillbaka till VM-spelet igen?

– Ja, det tycker jag. Nu blev det bara 1–0, men ser du på anfallsspelet, variationen, vi skapar chanser och kommer till avslut. Helheten är jag jättenöjd med. Vi är oerhört värdiga segrare. Vi lyfte ett steg till idag.

I första halvlek stressade ni er fram, efter paus gick ni högre upp. Det föll väl ut?

– Jo, vi kliver lite i andra. Vi slarvade ett antal gånger i första och tappade boll i mitten. Vi spelade större i andra och klev medvetet högre. Då krävs det lojala spelare som är smarta, annars blir det åka av. Som vi låste dem i andra… det var väldigt, väldigt bra.

Två spelare fick nya positioner. Jag upplevde att Victor Claesson blev lidande av att ni stressade framåt, och mest spelade i luften. Martin Olsson hotade med sina löpningar, men ni utnyttjade det inte riktigt?

– Det är en väldigt bra sammanfattning. Vi nådde Vigge för lite på fötterna. Samtidigt spelade de tydligt med en balansspelare som skulle stämga spelet in. I andra tycker jag att vi hittar in. Jag tycker Vigge genomför matchen väldigt bra.

– Martin gör det jättebra på kanten, vad vi ville ha var farten och jobbet på kanten, dessutom har han ett väldigt bra positionsspel. De genomför matchen väldigt bra båda två.