– En väckarklocka, säger lagkaptenen Kristoffer Olsson till Sportbladet.

Det svenska U21-landslaget mötte Serbien i Marbella i den första träningsmatchen av två på det sista lägret innan truppen till EM i juni tas ut.

Då blev man utspelat.

Serberna, som är ett erkänt starkt U21-landslag och som kom med det bästa man hade, dominerade totalt från avspark. Det svenska innermittfältet, med Kristoffer Olsson och Alexander Fransson, blev uppkäkat av den fysiskt överlägsna serbiska duon Sergej Milinkovic-Savic, ordinarie i Lazio, och Marko Grujic, till vardags i Liverpool.

Det tog 15 minuter innan Sverige ens lyckades etablera något som kan kallas ett anfall.

I stället var det spel på ett mål i första halvlek och serberna radade upp fina chanser som Tim Erlandsson lyckades avstyra.

Målvaktsblunder gav 0–1

Det skulle krävas en tavla av Erlandsson i den 28:e minuten för att serberna skulle göra 1-0. AFC Eskilstunas nye målvakt halkade när han fått bollen efter en bakåtpassning. Bollen gick rakt i gapet på Andrija Zivkovic som kunde ge serberna ledningen.

– Det är grymt att vara målvakt ibland, säger Erlandsson.

Åtta minuter senare satte Ognjen Ozegovic 2-0 när han kom tämligen fri ute till höger i straffområdet.

– Jag tycker att jag ska ha den också, säger Erlandsson självkritiskt.

Nej, det enda som fick det 20-talet svenskarna i publiken att dra på munnen i första halvlek var när Linus Wahlqvist lyckades skjuta upp bollen så den fastnade i en palm nära det svenska målet.

Sverige spelade upp sig i andra halvlek och jämnade ut spelet.

Man lyckades också skapa en hyfsad chans efter 65 minuter, men Gustav Engvall fick ingen riktig träff på bollen.

Men vassast chanser hade Serbien också i den andra halvleken och det var tack vare Erlandsson som det stannade vid 2–0.

– Tim är den ende jag är nöjd med i dag, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Skadad redan efter fem minuter

Högerbacken Isak Ssewankambo fick utgå redan efter fem minuter med en skada i baksidan och ersattes då av Adam Lundqvist.

I andra halvlek gjorde Håkan Ericson hela sju byten.

– Det går att hitta mycket som är negativt i dag. Vi hade ett lag som var mycket baserat på allsvenskan och det märktes att de inte är inne i säsong. Det här serbiska laget var, med facit i hand, lite för bra att möta i det här läget. Men samtidigt väldigt nyttigt, säger Ericson.

Förlusten var historisk. Det här svenska U21-landslaget, som imponerade så stort i kvalet till EM då man vann gruppen före Spanien och Kroatien, hade nämligen aldrig förlorat en match. 15 raka utan torsk stannade det vid.

– Det kan vara bra för oss att få en väckarklocka och att den då kommer i en träningsmatch, säger Kristoffer Olsson.