Halva CL-gruppspelet avklarat: Så här är läget

avMakoto Asahara

Halva Champions League-gruppspelet har passerat.

Vissa kan redan nu (typ) korka upp åttondelsfinalschampagnen, medan andra redan nu kan inhandla europeisk cupgravöl.

Sportbladets Makoto Asahara ger er förutsättningarna inför, och tippar utgången i, resterande gruppspel i herrfotbollens Champions League.

Grupp A

Ställning:

1) Paris SG, +9 i målskillnad, 9 poäng

2) Real Madrid, −2, 4

3) Club Brügge, −5, 2

4) Galatasaray, −2, 1

Kommentar:

Real Madrids uddamålsseger på Türk Telekom-stadion under tisdagen var minst sagt vital för den meste CL-mästaren genom tiderna. Nu har marängerna, trots en bedrövlig start på gruppspelet, avancemanget i egna händer. Även om de tvingas avsluta gruppspelet under fortsatt rejäl press. PSG har samtidigt inlett strålande, och kommer sannolikt ta hem förstaplatsen i gruppen även om de skulle spela utan skor i resterande matcher.

Vilka går vidare?

Paris SG och Real Madrid. Club Brügge till Europa League.

Foto: Laurent Cipriani / TT NYHETSBYRÅN

Grupp B

Ställning:

1) Bayern München, +9 i målskillnad, 9 poäng

2) Tottenham, +0, 4

3) Röda Stjärnan, −6, 3

4) Olympiakos, −3, 1

Kommentar:

Tottenham fick islossning senast hemma mot Röda Stjärnan och har för stunden lagt vantarna på den andra åttondelsfinalsbiljetten bakom gruppsuveränen Bayern München, som haft ett ytterst trivsamt gruppspel än så länge. Hur ett under hösten stundtals bedrövligt Tottenham svarar på det rent formkurvemässigt blir intressant. Det blir också intressant att se hur hemmastarka Röda Stjärnan egentligen är. Att åka till Belgrad är ingen lätt match för något lag. Hur kommer Spurs och Bayern att hantera det?

Vilka går vidare?

Bayern München och Tottenham. Röda Stjärnan till Europa League.

Foto: Petros Giannakouris / TT NYHETSBYRÅN

Grupp C

Ställning:

1) Manchester City, +9 i målskillnad, 9 poäng

2) Dinamo Zagreb, +2, 4

3) Shakhtar Donetsk, −2, 4

4) Atalanta, −9, 0

Kommentar:

Stackars, stackars Atalanta. Förra säsongens succélag i Serie A har fått frostigt välkomnande till CL-vardagen med tre raka förluster och en bedrövlig målskillnad på det, med 0–4-plumpen i Zagreb som värsta notering. Med andra ord krävs det ett mirakel lika stort som en Glenn Strömberg-prilla för att italienarna ska ta sig vidare. Sannolikt kommer det också krävas en seger hemma mot ett till synes ostoppbart City i nästa omgång. Oavsett vad som samtidigt sker i Zagreb (som ju har ett fantastiskt läge ändå).

Vilka går vidare?

Manchester City och Dinamo Zagreb. Shakhtar till Europa League.

Foto: Dave Thompson / TT NYHETSBYRÅN

Grupp D

Ställning:

1) Juventus, +4 i målskillnad, 7 poäng

2) Atlético Madrid, +3, 7

3) Lokomotiv Moskva, −2, 3

4) Bayer Leverkusen, −5, 0

Kommentar:

När vi ändå är inne på fiaskon. Ett spännande Bayer Leverkusen kändes på förhand som en högst ansenlig dark horse i kampen med gruppfavoriterna Juventus och Atlético. Med facit i hand så är noll poäng på tre gruppspelsmatcher ett rejält underbetyg för tyskarna. I stället är det Lokomotiv Moskva som har chansen att störa favoriterna. Men då krävs, minst, antingen ett mirakel mot Juve i Moskva eller ett mot Atleti i Madrid. Tveksamt va?

Vilka går vidare?

Juventus och Atlético Madrid. Bayer Leverkusen till Europa League.

Foto: Andrea Di Marco / TT NYHETSBYRÅN

Grupp E

Ställning:

2) Napoli, +3 i målskillnad, 7 poäng

1) Liverpool, +2, 6 poäng

3) RB Salzburg, +2, 3 poäng

4) Genk, −7, 1

Kommentar:

Den regerande mästaren har inte briljerat i gruppspelet, men likväl har de stabila sex poäng efter tre omgångar. Rent kvalitetsmässigt borde det vara just Liverpool, tillsammans med Napoli, som i slutändan löser avancemanget. Men gruppspelets stora utropstecken har samtidigt varit Salzburg, anförda av norska superlöftet Erling Braut Haaland (sex mål på tre matcher). Österrikarna har med sina resultat (näst flest mål av alla 32 lag efter tre omgångar) åtminstone gett sig själva möjligheten att fälla en jätte i gruppspelsfasen.

Vilka går vidare?

Liverpool och Napoli. Salzburg till Europa League.

Foto: Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN

Grupp F

Ställning:

1) Barcelona, +2 i målskillnad, 7 poäng

2) Inter, +1, 4

3) Borussia Dortmund, +0, 4

4) Slavia Prag, −3, 1

Kommentar:

Dödens grupp. Det var vad den kallades inför gruppspelet. Slavia Prags representant vid lottningen skrattade förtvivlat när lotten drogs, och det har nog gått ungefär som han förväntade sig där och då, även om de trots allt spelat väldigt bra utan att ha fått med sig särskilt mycket i gengäld. Samtidigt blir fajten mellan Inter och Dortmund om andraplatsen (för Barcelona löser ju förstaplatsen, väl?) ytterst intressant. Dortmund har inte imponerat nämnvärt i säsongsupptakten, samtidigt som Contes Interprojekt ser högintressant ut. Men det där krysset hemma mot Prag kan samtidigt bli kostsamt i slutändan för Milanogänget.

Vilka går vidare?

Barcelona och Inter. Dortmund till Europa League.

Foto: Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN

Grupp G

Ställning:

1) RB Leipzig, +0 i målskillnad, 6 poäng

2) Zenit S:t Petersburg, +1, 4

3) Olympique Lyon, +1, 4

4) Benfica, −2, 3

Kommentar

En på förhand helt oförutsägbar grupp är lika oförutsägbar och jämn som vi hade hoppats på. Var och varje match kommer vara viktig, då samtliga lag har chansen att knipa ett avancemang. Leipzig kanske har minst erfarenhet av kvartetten när det kommer till just CL-spelet, men de känns samtidigt som det starkaste laget både sett till papper och form. Lyon har mest erfarenhet på den fronten, men det råder samtidigt stora frågetecken med usel form och färskt tränarbyte...

Vilka går vidare?

Leipzig och Zenit. Benfica till Europa League.

Foto: Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN

Grupp H

Ställning:

1) Ajax, +5 i målskillnad, 6 poäng

2) Chelsea, +1, 6

3) Valencia, −2, 4

4) LOSC Lille, −4, 1

Kommentar:

Chelseas sena seger i Amsterdam öppnade på allvar upp kampen om de två åttondelsbiljetterna i denna grupp. Eller ja, åtminstone så länge Valencia höll den där ledningen i Frankrike. Men i den sista minuten kvitterade ett redan relativt avhängt Lille. Och Valencia tappade därmed två oerhört tunga poäng i den fortsatta kampen om avancemang. De har en hemmamatch mot Chelsea kvar. Den blir minst sagt viktig. Men räcker det med seger där?

Vilka går vidare?

Chelsea och Ajax. Valencia till Europa League.

Foto: Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM