Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Jannes lönelyft – drog in 4 miljoner

Rekordhög lön för Andersson

avAndreas Käck

Succé i VM.

Succé i lönekuvertet.

Enligt Fotbollskanalen har Janne Andersson mer än dubblat lönen sedan han lämnade IFK Norrköping för landslaget.

I går kväll landade landslaget hemma i Sverige efter VM-äventyret i Ryssland och i dag höll förbundskapten Janne Andersson en presskonferens där han med stolthet såg tillbaka på det som hänt.

– Det är fyra lag kvar i turneringen. Det är häftigt att konstatera att vi är delad femma i världen, om man tänker positivt. Vi har inte haft tur eller flyt, vi förtjänade faktiskt den här femteplatsen. Det är fantastiskt bra gjort och det är med enorm glädje jag konstaterar det, sa Andersson.

Inför VM gjorde Marketing Registrado – specialister inom sportmarknadsföring i Latinamerika – en sammanställning över samtliga VM-förbundskapteners löner och där placerade sig Janne Andersson på en 25:e plats av totalt 32 förbundskaptener.

Har rekordlön

Nu har Fotbollskanalen tittat närmare på exakt vad 55-åringen tjänar.

Sajten uppger att Andersson tjänade 3,95 miljoner kronor under inkomståret 2017 (hans första hela år som svensk förbundskapten), vilket är mer än en fördubbling från tiden i IFK Norrköping då han ska ha tjänat 1,65 miljoner kronor.

Det är också den högsta lönen en svensk förbundskapten någonsin haft.

Kan finnas en bonus

Fotbollskanalen spekulerar också i att det kan ha funnits en bonusersättning för att ha fört Sverige till slutspelet i Ryssland. Den eventuella bonusen är dock inget som förbundet har bekräftat. De har heller inte offentliggjort Janne Anderssons lön.

– Innehållet i våra avtal är mellan oss och parterna och stannar där, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.