SVT:s kritik mot Glenn Strömbergs snusfilm

avErik Karlsson

FOTBOLL

Glenn Strömberg filmade när han packade snus inför sitt VM-äventyr.

Men hans hyllningar och uppmärksammande av olika snussorter kritiseras nu av SVT Sports ansvarige utgivare Patric Hamsch.

– Vi är överens om att det var olämpligt, säger han.

SVT:s omtyckte Glenn Strömberg är redo för ett nytt långt VM-äventyr i sin roll som expertkommentator.

Men den långa Rysslandsresan innebär en del logistiska problem för storsnusaren Glenn Strömberg. Strax före avresan lade SVT-profilen upp en film på sitt Twitter-konto där han redogjorde för hur mycket snus han skulle packa ner i VM-väskan.

Och det var en rejäl laddning. På filmen räknar han upp att han ska ta med sig ett tiotal stockar med snus från olika varumärken.

– Den här nya har kommit ut, riktigt god, det bli två sådana, säger han bland annat om ett snusmärke.

Men är man anställd på SVT får man inte under samma period agera i reklamsammanhang eller göra reklam för varumärken som går att räkna som otillbörligt gynnande. SVT:s ansvarige utgivare Patric Hamsch säger att filmen inte är att betrakta som reklam då den inte är gjord på uppdrag av något tobaksbolag, men samtidigt slår han fast att filmen aldrig borde publicerats.

– Den generella regeln för personer som har tillfälliga uppdrag för SVT, som till exempel expertkommentatorer i det här fallet, är att man i huvudregel inte under den period de medverkar hos oss samtidigt får göra reklam, alltså ha reklamuppdrag. Vi har haft en dialog med Glenn om den här specifika postningen, vi är överens om att det var olämpligt men vi ser det inte som något otillbörligt gynnande, säger Hamsch.

”Pratat med Glenn”

SVT har flera gånger varit ifrågasatta för att Glenn Strömberg tillåtits göra spelreklam och promota sitt eget företag när han samtidigt varit SVT:s expert vid stora mästerskap samtidigt som flera andra SVT-profiler fått lämna sina uppdrag av liknande anledningar.

– Jag förstår frågan. Jag följer SVT:s direktiv. Men skulle de säga att det inte går så är det bara att jag ­låter bli mästerskapen, sa Strömberg om det hela i en intervju med Sportbladet nyligen.

Patric Hamsch säger att man inte kommer begära att inlägget tas ner.

– Vi har pratat med Glenn om detta men vi har inte ålagt honom att radera sin postning. Däremot bör vi återigen förtydliga de policys SVT har och vad som gäller under kontraktsperioden för dem vi kontrakterar för tillfälliga uppdrag, säger han.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller