Välkomna – till Världssvenskan

Publicerad 2015-05-21

Kolla kartan, tryck på ett land och se var spelarna kommer ifrån

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Den ­heter allsvenskan, men svenskar är bara en av 37 nationaliteter i serien.

I dag mönstrar AIK spelare från nio länder i topp­mötet mot IFK Göteborg.

– Vi är laget med flest flaggor. Det är fantastiskt, säger Andreas Alm.

Följ ämnen

Det är länge sedan La Liga bara bestod av spanjorer, Premier League av britter och Ligue 1 av fransmän. ­Inte heller allsvenskan har varit helsvensk de senaste 40 åren.

1974 hävdes förbudet mot utlänningar i den svenska högstaserien. Brynäs engelsman Ronnie Powell blev den förste importspelaren i allsvenskan, han följdes av landsmannen Gary Williams (Djurgården) Och finländaren Tom Källström (AIK).

I dag samsas 31 nationaliteter i allsvenskan. Några av dem ställer upp i stormötet mellan IFK Göteborg och AIK, där gästerna har finländaren Sauli Väisänen avstängd men ändå spelare från nio länder i truppen.

Ghananen Ebenezer Ofori tror att mångfalden beror på ett öppet sinne mot utlänningar.

– Folket älskar oss här, vi känner oss hemma. Jag har aldrig känt mig svart eller vit eller från något särkskilt land, jag har känt att alla är välkomna.

Känner du samhörighet med utländska spelare i andra lag?

– Ja. Vi säger Mother Africa till varandra. Ser jag en afrikansk broder är han som en ghanan för mig. Det är kärlek.

Nigerianen Dickson Etuhu tror att allt fler importer är på väg. Sveriges dragningskraft har ökat tack vare Malmö FF:s framångar och seriens starka publikstöd, tror han.

”Var förvirrade”

– När jag kom hit var mina vänner och kollegor förvirrade. Varför skulle jag hit? Sedan publicerade jag en bild på instagram på fansen, bengalerna och stämningen. Då sa vännerna ”wow, är det er arena? I Sverige? Verk­ligen?”, säger mittfältaren.

Andreas Alm har uppdraget att få sitt världslag att fungera tillsammans. Han ser det som en ynnest.

– I Stockholm finns världen. Vi vill att laget präglar hur läktaren ser ut. Går du på fotbollsmatch och ser AIK:s publik är det en fantastisk mångfald, så ska det också vara i laget.

Kvällens motståndare IFK Göteborg har inte lika många olika nationaliteter, men i gengäld kommer flera av de största stjärnorna från Danmark och Norge.

Lasse Vibe vann skytte­ligan i fjol, nu toppas den av Nyasha Mushekwi och Jo ­Inge Berget.

”England har lidit”

Är det bra för svensk fotboll?

– Spontant, nej! Men det är nog bra för svenskt försvarsspel. Bland mittbackar och ytterbackar i allsvenskan känns det som de svenska spelarna är i majoritet. De får möta bra spelare…, säger Lasse Vibe med ett leende och fortsätter:

– England är väl annars ett bra exempel på ett landslag som lidit av det inslaget av utländska spelare blivit för stort i Premier League.

– Givetvis är det bästa för allas utveckling att ligan är så bra som möjligt. Det går ju att se det tvärtom också, ska Gustav Engvall bli bra behöver han mäta sig med riktigt bra spelare i träning och matcher, säger Vibe.

Många menar att en för stor andel av utländska spelare konkurrerar bort inhemska talanger.

– Det ena utesluter inte det andra. Alla lag som vill vara på en hög nivå har en kombination av egenproducerade spelare och inköpta, kanske utländska, spetsspelare, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson. I slutändan handlar det om att vinna fotbollsmatcher.