”Det hade precis lugnat ner sig...”

Konstnären uppgiven efter beskedet: Alla verkade så glada i Malmö

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter tre års kaos kunde Peter Linde äntligen pusta ut när hans staty av Zlatan Ibrahimovic hittade hem på sin plats vid fotbollsstadion i Malmö.

En månad senare höjs nu röster för att den ska flyttas igen efter att huvudpersonen vänt Malmö ryggen och köpt in sig i stockholmsrivalen Hammarby Fotboll.

– Det här har varit fullständigt kaotiskt kan man säga. Tröttande, onekligen, säger Peter Linde.

I november 2016 kom beskedet att Zlatan Ibrahimovic skulle bli staty. Uppdraget gick till kände konstnären Peter Linde som med stor entusiasm tog sig an uppdraget.

Tre år senare är känslan delvis en annan.

– Det har varit fullständigt kaotiskt kan man säga. Tröttande, onekligen. Därför var det en sådan befrielse när den äntligen kom hem till Malmö där man verkligen kände att den hörde hemma, säger Linde.

”Inte den personen man vill se där”

För efter att marken utanför Friends Arena inte kunde bära statyn och AIK-röster protesterat mot Zlatans placering i Solna kom till sist beskedet att Svenska fotbollförbundet skänkt statyn till Malmö Stad istället. I oktober 2019 avtäcktes till sist Lindes verk utanför fotbollsstadion men bara en månad senare tar historiens nu ytterligare en vändning.

Efter att Zlatan Ibrahimovic köpt en fjärdedel av stockholmsklubben Hammarby höjs nu röster på supporterforum med MFF-anknytning för att se till att statyn flyttas igen. MFF Supports vice ordförande Kaveh Hosseinpour är inte så drastisk men är öppen med att verket nu känns felplacerat.

– MFF Support har ingen åsikt om den ska flyttas eller inte, det är svårt att säga, men man kan säga att den står lite svårt till just nu...

På vilket sätt?

– Det är inte den personen man vill se när man går till Malmös matcher.

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan framför statyn.

”Det vore helt vansinnigt”

Reaktioner som tas emot med uppgivenhet av konstnären Peter Linde.

– Nej, nej, nej, det hoppas jag verkligen inte. Det står ju bra där nu. Alla verkade så glada i Malmö.

Förstod du hur stort det här skulle bli när du tog uppdraget att göra statyn?

– Nej, och så var det inte i början heller. Då var det bara roligt men sen kom massa bråk med AIK, Friends Arena och lite allt möjligt jox. Det var ganska jobbigt, men jag hade ingen aning om att det skulle bli så först. Men sedan tyckte man att det hade lugnat ner sig och alla var så väldigt glada i Malmö... Varför flytta den nu? Det tycker jag vore helt vansinnigt.

Påverkar det här statyns uttryck på något sätt tror du?

– Nej, det tycker jag inte. Var och en får se på skulpturen på sitt sätt. Jag gjorde den som jag tyckte att den skulle vara och sedan får andra lägga in vad de vill. Allt finns i betraktarens öga.


PODD Zlatans imperium - vad vill han med sina investeringar?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Zlatans investering i Hammarby och hans roll på börsmarknaden.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM