Japan bröt målnollan – och den europeiska sviten

Publicerad 2019-06-14

Japan öppnade VM-målkontot mot Skottland efter en mållös premiär.

De bröt också en sju matcher lång europeisk svit.

Skottland blev i och med 1–2-förlusten första europeiska lag att förlora mot ett icke-europeiskt lag i mästerskapet.

Japan passade, passade och passade utan att komma till målet i premiären mot ett defensivt kompakt Argentina.

Med 0–0-resultatet där och en tuff match mot England som avslutning så var det ett ”Nadeshiko Japan” som var pressat att vinna i fredagens möte med Skottland i Rennes.

Och förbundskaptenen Asako Takakura hade visat tydligt med sin laguppställning vad hon tyckte om den undermåliga och uddlösa premiärmatchen.

Ändringarna i startelvan skulle också ge resultat.

Satte själv straffen

19-åriga yttertalangen Jun Endo och rutinerade anfallaren Mana Iwabuchi inledde premiären mot Argentina mot bänken och hann inte påverka matchbilden efter sina inhopp.

Nu fick de starta – och påverkade.

Det var Endo som med en tunnelpassning spelade fram Iwabuchi i den 23:e minuten, vilket följdes av ett skott som gick rakt över den skotska målvakten och in i nät.

När Iwabuchis anfallskollega Yuika Sugasawa föll i en duell med skotska lagkaptenen Rachel Corsie knappa kvarten senare så blåste domaren (något billigt ska tilläggas) för straffspark.

En straff som Sugasawa själv kyligt förvaltade till 2–0.

Vacker reducering

Det skulle i slutändan räcka för VM-mästaren från 2011 och VM-finalisten från 2015 – må så vara att Skottland ändå gjorde match av det hela i andra halvlek.

Fiorentinaaanfallaren Lana Clelland hade knappt hunnit ta sig in på plan efter hon bytts in innan hon vackert placerade in en reducering i minut 89.

Men närmare än så kom inte Skottland – som därmed blev det första europeiska laget att förlora mot ett icke-europeiskt lag i detta mästerskap (Sju raka Europavinster sedan tidigare).

Segern med 2–1 innebär att Japan med all sannolikhet kommer att avancera från gruppspelet oavsett vad man gör i den avslutande matchen mot England. För Skottland å andra sidan, med två förluster på två matcher, ser vägen något krångligare ut, må så vara att laget fortfarande har chans att avancera som en av fyra grupptreor till åttondelsfinalerna.