Fagerlund: Hur besegrar man Liverpool?

avFrida Fagerlund

Publicerad:

Liverpool-spelarna har glömt bort hur man förlorar.

Manchester Citys enda chans på titeln är att friska upp deras minnen.

Hur ska du ta dig an den här tankenöten, Pep Guardiola?

Foto: Rui Vieira / TT NYHETSBYRÅN

Ja, det är sant att det är en hel årstid och framför allt 27 matcher kvar innan vi når våren och slutspurten av Premier League.

Det kylslagna regnrusket, även kallat ”vinterväder” på de brittiska öarna, ska hinna dra förbi och poängtapp ske. Att Liverpool lyckas göra en ”Invincibles” och gå obesegrade genom hela säsongen vore sensationellt men det bör erkännas att tankarna har vandrat dit den senaste tiden.

De verkar ju nämligen ha glömt bort hur man förlorar. Även om Jürgen Klopps gäng hamnar i underläge emellanåt hittar de alltid ett sätt att vända matchen rätt igen. En antydan av desperation eller osäkerhet syns sällan till i spelarnas ögon. Liverpool har blivit en oslagbar armé och Anfield en borg som inte har skådat ett nederlag sedan april 2017 (totalt 45 ligamatcher).

Även den tätaste defensiven kan så klart kapitulera, den starkaste fronttrion kontrolleras. Frågan är bara hur. Om det är någon i fotbollsvärlden som kan klura fram svaret är det väl Pep Guardiola.

Laporte minst lika viktig offensivt som defensivt

Tränaren har haft det tufft sedan Aymeric Laporte skadade sig i början av september. Mittbacken behövs inte enbart i försvaret utan spelar även en viktig roll i Citys uppspelsfas med sina vertikala och diagonala djupledspassningar. Avsaknaden av mittbackar med den unika förmågan ledde till att Guardiola petade ner bollskickliga Fernandinho (och även Rodri) ett hack i planen. Försvaret är förstås vitalt för att Manchester City ska kunna såra Liverpool men troligtvis också den svåraste nöten att knäcka.

För det är inte en, två eller tre spelare som håller Liverpools offensiv vid liv. Överbelasta centralt och Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson kommer slå inlägg på inlägg. Försvara brett och det är troligt att Fabinho slår en magnifik passning i rätt lucka. Lägg därtill Sadio Mané, Mohamed Salah och framför allt Roberto Firmino. Den sistnämnde är ensam av sitt slag, en nia som kan bli en tia, en åtta eller varför inte en ytter, inom loppet av några minuter.

Kan bli en icke-favorit i repris

Hur ska Guardiola ta sig an detta, vilken matchplan ska han applicera? Kanske får vi ta en titt i det förflutna. Fram till hösten 2018 hade mötena klubbarna emellan varit både underhållande och händelserika men den 7 oktober förra året blev det mest... tråkigt. Liverpool hade inlett säsongen nästan lika lovande som nu och Guardiola anlände till arenan med en enda tanke i huvudet: Den här matchen skulle City inte förlora.

Den cyniska anti-fotbollsmetoden förvånade Klopp. Tysken förväntade sig exempelvis att yttern Leroy Sané skulle punkmarkera Alexander-Arnold och valde att låta Joe Gomez starta på högerbacken – förgäves. Guardiola placerade nämligen formstarka Sané på bänken. City malde därefter ner matchen i ett smärtsamt, långsamt tempo och hade förmodligen vunnit om bara Riyad Mahrez hade förvaltat straffen de tilldelades.

Det är svårt att se att söndagens möte kommer te sig annorlunda från Citys sida. För även om Guardiola har Kevin de Bruyne, Raheem Sterling, Sergio Agüero och alla övriga toppspelare där fram så är det där bak som allt kommer avgöras. Med tanke på den mentalt överlägsna sits som Liverpool befinner sig i just nu måste City fokusera på att kväva sina motståndare innan de själva forcerar.

Liverpool bäst på det i ligan

I 90 minuter plus tilläggstid. Att Mané drog in ett sent segermål mot Aston Villa förra omgången kändes mer som en självklarhet än en överraskning. Liverpool har gjort 23 mål under de tio sista spelminuterna den nuvarande och förra säsongen inkluderat, vilket är mest av alla Premier League-lag. Det är ett säkert bevis på att det gäller att spela tills slutsignalen ljuder på Anfield.

Pep Guardiola har redan börjat med sina psykningar i media genom att stämpla Sadio Mané som ”en filmare”. Visst hade det varit intressant att kliva in i hans tränarhjärna och följa processen när han funderar ut det ultimata sättet att besegra Liverpool. För även om det är svårt är det förstås inte omöjligt. Dessutom kan det vara sista chansen att erövra titeln.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM