Sjöstrand: ”En del valde kriminella vägar med droger”

Chefen över svensk fotboll om sin klassresa, absolutism och kontakt med Zlatan

avJohan Flinck

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SOTJI/GELENDZJIK. Han delade rum med sin storebror i en trerummare i arbetarklassens Viksäng i Västerås och såg flera av sina vänner gå ner sig i droger och kriminalitet.

– När jag var 13 år tog mamma ett lån för att vi också skulle få åka utomlands på semester.

Nu är han chef över svensk fotboll och har Zlatans och Figos nummer i telefonboken.

Här berättar fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand om klassresan, relationen med Zlatan, varför han lämnade MFF och mycket mer.

En eller två gånger om året ses de gamla vännerna från Viksäng, den gamla arbetarklasstadsdelen i Västerås, för att spela fotboll och umgås.

– När det var dags igen häromåret ringde en av mina närmaste barndomsvänner och bad mig hämta upp honom på vägen. Han var helt enkelt för full för att ta sig till planen. Klockan var tolv på dagen. Han var inte med och spelade utan satt bredvid. Efteråt fick jag skjutsa hem honom och bädda ner honom, säger Håkan Sjöstrand.

Vi sitter på ett lyxhotell i Sotji i den här intervjuns första del.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare har tre dagar mer eller mindre ledigt under VM, mellan en konferens i Nizjnij Novgorod och tills det svenska landslaget checkar in på detta hotell dagen före matchen mot Tyskland. Sjöstrand har tagit hit familjen – frun Camilla och tvillingdöttrarna Elsa och Ester, 10 – som sedan åker hem efter matchen när han själv reser med landslagets plan till Gelendzjik och stannar med laget så länge Sverige är kvar i turneringen.

– Familjen är här på egen bekostnad, poängterar han. Det är dyrt men jag är ju pappa och vill träffa mina barn också. 

Barndomsvännen som var för berusad för att kunna spela fotboll är inte den ende av kompisarna från Viksäng som haft det tufft här i livet.

– En kompis, Tom, brukar säga att vara uppvuxen i Viksäng är en uppförsbacke. En del av oss har det ändå gått bra för. Men man har inte fått jättemycket gratis, säger Sjöstrand.

– En del har inte orkat göra de val jag har gjort utan valt andra vägar i livet, kriminella vägar med alkohol och droger. De har haft tuffa resor. Några är inte med längre utan har valt att avsluta sina liv.

–  Men det är mina barndomsvänner. De är lika mycket värda som människor som jag, som gjort andra val. Men alla värderingar och handlingar är inte lika mycket värda. Vår gemenskap har format mig som människa. Så ser jag på det hela.

Granne med Nilsson Lindelöfs mamma

Själv växte 51-åringen upp i en trerummare högst upp i ett hyreshus med sin mamma, som var kontorist, och sin storebror, som han delade rum med.

– I lägenheten bredvid växte Victor Nilsson Lindelöfs mamma upp. Hon delade rum med sin syster.

– När jag var 13 år tog mamma ett lån för att vi också skulle få åka utomlands på semester. Och det fanns alltid en värme hemma och det gör det fortfarande.

Under samma tid växte också författarinnan och kulturchefen på Aftonbladet, Åsa Linderborg, upp i Viksäng. Hon är två år yngre än Sjöstrand och i hennes hyllade barndomsskildring ”Mig äger ingen” får man en bild av Viksäng i slutet av 1970.

– Då förstår du området, säger Sjöstrand.

Varför tog inte du samma väg som många av dina barndomsvänner?

– Det var väldigt tydligt hemma att man ska ta ansvar för det man gör. Det är du själv som har valet. Du väljer mycket själv och du gör det tidigt. Jag bestämde mig till exempel redan när jag var elva år för att inte börja dricka alkohol. Det är kopplat till den miljön jag växte upp i. Man ser hur det har gått...

Sjöstrand har fortfarande inte smakat alkohol.

– Fotbollen och idrotten är ju ofta en inkörsport till alkohol annars, med lagfester och när man som ung kommer upp i seniorlaget. Men mina vänner tog alltid mitt parti och försvarade mig. De sa till andra att ”sluta tjata”.

Vad säger dina gamla vänner om din ”klassresa”?

– De är jättestolta över mig. Våra liv kretsade mycket kring fotbollen när vi växte upp och det gör det än idag

1 av 2 | Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

Sommarproffs i MFF

Själv var han en lovande mittback/central mittfältare i Skiljebo SK (”där Åsa Linderborgs pappa också spelade”) och var en av väldigt få utanför Skåne som bjöds ner till Malmö FF som sommarproffs i mitten av 1980-talet.

Det här var början på MFF:s storhetstid under Roy Hodgson och i samma gäng med sommarproffs fanns bland andra Stefan Schwarz, Joakim Nilsson och Niclas Nylén, som alla blev stjärnor i MFF och var med i VM 1990.

Efter sommaren fick Sjöstrand en typ av b-lagskontrakt och flyttade ner till Malmö. Men han längtade hem, bröt avtalet, flyttade hem och gjorde lumpen. I stället blev det spel i Gefle IF i norrettan men efter ett par säsonger med mycket bänknötande sista halvåret flyttade han tillbaka till Västerås och spelade sedan i moderklubben i flera år.

– En lite rolig historia är när vi var på VM-kvallottningen i St Petersburg 2015. Erik Hamrén var fortfarande förbundskapten då och fick syn på Hodgson, som han kände. Jag hade inte träffat Roy sedan jag var i MFF. Men när jag berättade vad jag hette och att jag kom från Skiljebo och hade värvats till MFF svarade han: ”Det kommer jag ihåg. Vi var ute och titta på möbler på Ikea”. Erik och jag bara gapade.  Tänk alla fotbollsspelare som han träffat på och jobbat med sedan dess och som alla varit betydligt större än jag, så mindes han ändå detta.

Sjöstrand jobbade sig uppåt inom Ica, där han började i kassan hemma i Västerås. Efter att jobbat på marknadsavdelningen i några år blev han affärsområseschef på Svenska spel 1998–2010 innan han återvände till Ica och blev marknadsdirektör. Därifrån ”värvades” han 2014 till fotbollsförbundet och rollen som generalsekreterare, den högste tjänstemannen inom svensk fotboll.

Varför har du lyckats i arbetslivet?

– De genskaper jag känner mig trygg i är att jag alltid gjort rätt för mig och lägger alltid ner min själ i mitt arbete. Jag har hittat min drivkraft i arbetet och kan nog vara hänsynslös där. Jag tror också att jag uppfattas som genuint reko. Det får jag höra i medarbetarundersökningar och sånt, att jag är ärlig och uppriktig. Jag har varit målmedveten men aldrig haft någon karriärplan.

Med tanke på din uppväxt och bakgrund – känner du dig hemma i den här miljön med flotta kongresser och Fifa-pampar?

– Jag känner mig väldigt hemma var jag än är. Jag har en förmåga att umgås med vem det än är. Jag står med fötterna i gräset.

Kodord på Zlatan

Sjöstrand berättar att han alltid lagt mycket pengar på att titta på fotboll.

– Första gången jag åkte själv och såg Manchester United, mitt favoritlag, lurade jag morsan och sa att jag skulle på språkresa till England.

Han fortsätter:

– Under VM 2006 var jag nere under gruppspelet med mitt dåvarande jobb på Svenska Spel. När jag kom hem var Sverige klart för åttondelsfinal mot Tyskland. Då sa jag till min fru att jag ville åka ner igen och se matchen. Hon krävde att få följa med så vi åkte ner över dagen. Bara resan kostade 22 000 kronor.

– Nu får jag i stället betalt för att finnas med i de här sammanhangen. Det är en otrolig förmån. Men det följer med otroligt stort ansvar. Det finns förstås krav och förväntningar, vilket jag gillar

En av de tunga namnen i världsfotbollen han lärt känna lite lite närmare är portugisen Luis Figo, som har en svensk fru.

Blir du star struck någon gång?

– Nej, och uppriktigt sagt tror jag att jag är den jag är oavsett sammanhang. Det är vad jag får höra i alla fall.

Vem är den mest kända personen i din telefonbok?

– Det är nog Zlatan Ibrahimovic.

Jag misstänker att du har något kodord för honom i fall du skulle tappa bort telefonen

– (Skratt) Det stämmer.

Är det fler du har kodord för?

– Ja, man får hålla koll på dem. 

Figo?

– Ja, han finns med där.

Största utmaningen

På tal om Zlatan och star struck – det finns de som tycker att du sett upp för mycket till Zlatan i din roll som generalsekreterare?

– Jag har en relation med våra största fotbollsspelare. Det är naturligt och viktigt att vi har det. Men det måste finnas en ömsesidighet. Vi tycker om varandra som personer.

– Men alla har rätt till sin uppfattning. Tycker man det får man gärna göra det. Det finns många som har åsikter men som saknar insikter.

Skulle du våga gå emot Zlatan?

– Ja, vi har vår dialog om olika saker. Så är det.

Efter att Ibrahimovic i början på mars öppnat dörren för VM-spel skrev Sjöstrand i ett längre sms-svar till Sportbladet: ”Sedan är min uppfattning att en frisk och motiverad Zlatan tillför något i alla lag.”

Ställde det uttalande till något internt?

– Nej, vi är otroligt trygga i vår uppdelning. Min uppgift inför, och under, VM. är att ge Janne så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas. Den gränsen är solklar. Det finns bara en som har ansvaret för att ta ut spelare till landslaget och det är Janne. Jag har inget med det att göra. Min roll är bredare, att ha kontakten med tidigare fotbollsspelare och andra perspektiv i det hela. Det är mitt ansvar. Sedan kanske alla inte begriper eller vill begripa det.

Har du en drömroll för Zlatan i svensk fotboll i framtiden?

– Det är inte så vi för dialogen. Men han är alltid välkommen efter allt han gjort för svensk fotboll.

Hur ofta har du och Zlatan kontakt?

– Vi pratar när vi känner för det, oftast på morgonen svensk tid för då är det kväll i Los Angeles.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vilken är den största utmaningen för dig, i din roll, och svensk fotboll?

– En väldigt viktig del är hur vi ska få fler ungdomar att hålla på längre. Det är viktig för idrotten över huvud taget. En annan viktig del är hur vi ska få damfotbollen att växa ännu mer. Och så har vi storstadsproblematiken kopplad till anläggningar. Den är jätteviktig.

Damerna fick mer än de begärde

Det är oftast Håkan Sjöstrand som får uttala sig när förbundet kritiseras eller det blåser snålt kring svensk fotboll på annat sätt.

Vilken har varit den besvärligaste frågan under de här fyra åren?

– Vinklingarna som var kring förhandlingarna om damernas avtal i våras. Det var svårt att ge en annan bild än den man ville påvisa.

Han tycker fortfarande att det var fel tajming av Caroline Seger att dagen före herrarnas avgörande playoff-match gå ut och hota om bojkott av Fotbollsgalan.

–  Vi var överens med spelarföreningen om att lösa allting direkt efter herrarnas playoff. Vi visste att vi skulle ta det i mål då.

Och nu avslöjar han:

– Sanningen är att damerna har fått mer än de begärde. Så mycket kan jag säga utan att gå in på belopp.

Varför fick de det?

– För att vi tyckte att de skulle ha det.

Då var de kanske smarta i förhandlingarna när de gick ut och satte press på er med ett bojkotthot?

– Nej, det har inget med det att göra. Jag tror inte på hot och bojkotter och att danskorna inte kom och spelade matchen är bara så dåligt. 

Ingen egen bonus

En dryg vecka senare befinner vi oss i Gelendzjik.

Sjöstrand bor med det svenska laget på Hotel Kempinski.

– Det är förstås en fantastiskt bra stämning här, men opckså längtan och förväntan till nästa match.

Sverige är klart för åttondelsfinal, vilket har gett 35 miljoner kronor från Fifa i bonus.

På tisdag kan Granqvist & Co spela in ytterligare 35 miljoner kronor till svensk fotboll. Så mycket är en plats i kvartsfinalen värd i pengar från Fifa.

En del av summan tillfaller spelarna i bonus.

Har du någon personlig bonus?

– Nej, och det tycker jag inte att jag ska ha heller.