Janne Andersson: ”Ibland glömmer jag att fira”

avDaniel Sörensen, Johan Flinck, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Jättedrama och målfest mot Mexiko – överallt i världen firade de svenska fansen.

Vid sidan av planen stod en lugn och behärskad Janne Andersson och bevittnade hur Andreas Granqvist drog upp sin straff i ena krysset.

– Man kan aldrig vara säker på att det ska bli mål, men Granen har visat att han är säker, säger han.

Sverige stod för en bragdartad 3–0-seger mot Mexiko och tog sig därmed till åttondelsfinal som gruppsegrare.

På Centralstadions läktare i Jekaterinburg stod de svenska fansen och vred sig av nervositet från minut ett. Men när Ludwig Augustinsson sköt in 1–0 efter 50 minuter bröt den gula väggen ut i ett mäktigt vrål.

En som däremot höll sig nästan provocerande lugn var förbundskaptenen Janne Andersson.

Fullt förtroende för Granen

Även efter Andreas Granqvists straffmål höll sig Andersson lugn som en filbunke.

– Det är svårt att beskriva, men i mitt huvud pågick konsekvenserna av om han skulle göra mål eller inte. Jag försöker ligga före och ibland glömmer jag av att fira mål, säger Janne Andersson på presskonferensen efter matchen.

– Det var en sådan dag. Man kan aldrig vara säker på något i idrott men så som Granen slagit straffarna tidigare så hade jag en ganska stor tilltro till att det skulle bli mål.

”Jag är nästintill rörd”

Efter slutsignalen kunde en lättad Janne Andersson däremot kosta på sig att släppa känslorna fria. När slutsignalen ljöd sprang han ut på planen och firade med spelarna.

”Hur har de senaste dagarna varit?”, undrade en engelsk reporter.

– Jag antar att du syftar på det som hänt kring Jimmy Durmaz och avslutningen mot Tyskland. Vi är verkligen ett lag, både ledare och spelare, som jobbar på ett fantastiskt sätt tillsammans. Vi jobbar för att ge spelarna så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger Andersson.

– Vi har hanterat de sakerna som kommit upp och sedan jobbat vidare. Jag är enormt stolt, nära rörd, över hur vi genomförde den här matchen. Det är så oerhört disciplinerat och lojalt det som spelarna gör, fortsätter han.

– Vi har vuxit ytterligare.

Mexiko besegrade Tyskland och Sydkorea – vad är var det ni gjorde som de andra lagen inte lyckades med?

– Jag tycker inte om att sitta och bre ut sig på det sättet när man har vunnit matcher. Den idén vi hade skiljer sig inte så mycket från hur vi spelade varken mot Sydkorea eller Tyskland. Vi har ett grundsätt, sättet som vi satte från början i det här VM-kvalet. Mot Mexiko var en viktig del att inte åka på några kontringar, att ha balans i laget, säger förbundskaptenen.

– Den andra delen var offensiva fasta där det kändes som det var farligt varje gång.

Hyllar Olas ”smartness”

Flera spelare var mycket trötta i den andra halvleken mot Mexiko. En av dem var Ola Toivonen som spelade hela matchen och gjorde en ny stark arbetsinsats.

– Är ni överraskade över Toivonen? Jag är inte det längre. Han har sin teknik, sin touch, offensiva kvaliteter, men det bästa är han fotbolls-smartness. Det är många av spelarna som har det och är lojala, säger Janne Andersson.

– Jag är inte överraskad över Ola längre. Nu har jag de kraven på Ola. Det är på den här nivån han ska ligga framöver. I normala fall hade jag nog bytt honom om jag hade haft några byten kvar. 

– Men nu har han ju matchat sig i form efter att inte ha spelat så mycket i våras i Frankrike. Nu börjar han väl närma sig toppformen och vi får höja kraven, säger Andersson med ett skratt.

Hur länge ska ni njuta av den här segern?

– Vi stänger den här matchen i morgon. Sedan får nog spelarna välja lite hur de vill träna. Vi tror inte på att träna sönder dem och att hitta på nya grejer. Det gäller att mentalt och fysiskt att återhämta sig, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Det är roligt att vi klarar av återhämtningen på ett så bra sätt. Det är något vi började snickra på i mars redan. Dels pratade vi med en del spelare som varit med tidigare och andra experter inom SOK. Vi tog in kunskapen som fanns.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad: