Seger: ”Måste bli bättre på det”

Caroline Seger inför Sverige–Sydafrika, sommarens VM – och om rollen som lagkapten: ”Är största utmaningen”

avSimon Sjöstrand

Foto: Erik Simander/TT
Caroline Seger om vad landslaget måste förbättra.

Första officiella landskampen för säsongen.

Då vet Caroline Seger, 33, vad damlandslaget måste förbättra.

– Vi måste bli mer kliniska i våra avslut, säger lagkaptenen inför tisdagens möte med Sydafrika i Kapstaden.

Damlandslaget befinner sig just nu på ett läger i Sydafrika inför sommarens VM i Frankrike.

I dag, tisdag, ställs laget mot Sydafrika i den första officiella landskampen för året. Alla förutom Lina Hurtig, Fridolina Rolfö och Zecira Musovic (skadekänningar) kommer till spel och lagkaptenen Caroline Seger vill se att Sverige fortsätter på samma spår som förra året – och att laget fortsätter att utveckla det offensiva spelet.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta på det vi har gjort det senaste året. Förra året tog vi kliv framåt, framför allt i det offensiva, och vi tar kliv hela tiden. Vi behöver bli bra i boxen och mer kliniska i våra avslut, man får väldigt få chanser i ett mästerskap, säger Seger på telefon från Sydafrika.

”Blir en helt annan match”

Sverige slog Sydafrika med 4–0 i torsdags, men det var ingen officiell landskamp.

– I morgon (läs: tisdag) blir en helt annan match. Det var likadant förra året, de var lite sämre i första, men desto starkare i andra (svensk seger 3–0). Vi måste vara på tårna, de har utvecklats och blivit bättre, säger Seger, som annars är nöjd med lägret.

– Det har varit bra. Jättebra väder, bra förutsättningar, en bra förstamatch, bra träningar. Det har funkat skitbra.

Hon tycker att truppen har en spännande mix.

”Spelar ingen roll”

– Det är alltid debutanter och nya spelare, jag tycker det är roligt att man ger spelare som har visat framfötterna i sina lag chansen, och det är många som tar den. Det är en bra mix med några av oss äldre, några mittemellan och så ny energi från de yngre. Det ser positivt ut.

Samtidigt kommer de flesta av spelarna i truppen från damallsvenskan (16 av 24 spelare). Men det är inget problem, menar Seger.

Hon spelar själv i FC Rosengård och menar att det viktiga är att spelarna har matcher i kroppen.

– Nä, det spelar ingen roll om det är damallsvenskan eller större ligor. Vi har många spelare som fortfarande håller hög klass, och det handlar om att spela matcher. Att spela många matcher ger trygghet och självförtroende, då spelar det inte så stor roll var man spelar utan att man får spela.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska damlandslaget i fotboll inför VM-kvalmatchen mot Danmark på Viborg Stadion.

”Inte vana vid”

Spelmässigt inför VM handlar det om de små detaljerna för att sätta helheten.

– De (ledarna) jobbar mycket på små detaljer som gör helheten bra. De har en röd tråd i det vi ska göra och det är många nya grejor, saker som vi kanske inte är vana vid. Nu vet vi mer om hur de vill att vi ska spela och vi har tagit stora kliv i den utvecklingen, säger Seger.

Hon kommer att ha ett stort ansvar i VM som lagkapten.

33-åringen menar att den största utmaningen är att lyckas ”hålla ihop allt”.

– Det handlar om att få ihop allt, jag måste vara den som leder laget i med- och motgång. Men jag har varit med i många mästerskap och har mycket rutin och erfarenhet som gör att jag inte funderar så mycket. Jag är den jag är. Sen hoppas jag att andra också kliver fram och tar ansvar, det lär krävas i ett mästerskap. Jag hoppas det leder till framgång.

”Är inte där vi ska vara”

Men först väntar alltså Sydafrika i Kapstaden på tisdag. Caroline Seger vet vad hon vill ha för känsla efter matchen.

– Att vi känner att vi tar kliv i det sättet vi försöker spela. Det är många som är mitt i uppstarten, vi är inte där vi ska vara i VM, men jag vill att vi tar steg hela tiden och så får resultatet vara sekundärt, även om vi vill vinna förstås.

Sydafrika–Sverige börjar 18.00 och sänds i TV12, C More Fotboll och C More Play.