”Tyvärr är det den enkla men beklagliga förklaringen”

Publicerad 2018-09-11

Tio dagar skakade Brommapojkarna i grunden, men ordförande Fredrik Bergholm höll sig hela tiden i bakgrunden.

Två sparkade tränare, en förlorad sportchef och en historisk klubbkris senare kliver han fram för att ge sin bild.

– Ett stort antal personer har arbetat dygnet runt under den senaste veckan för att ta oss igenom den, säger Bergholm i en intervju med Sportbladet.

Unga spelare som fick ställa sig inför varandra och peka på situationer då de visat ”balls” eller uppträtt som ”a pussy”. Unga spelare som kände sig mobbade. Unga spelare som kallades för ”nigger” av personer i ledarstaben.

För snart två veckor sedan avslöjade Sportbladet hur miljön kring Brommapojkarnas a-lag präglats av ett stenhårt ledarskap med inslag av sexism, rasism och pennalism, uppgifter som skakade klubben i grunden.

– Artikeln är i linje med vad som inträffat, säger Fredrik Bergholm, klubbens ordförande.

Under dagarna som följde tvingades tränaren Luis Pimenta och hans assistent Goncalo Pereira lämna BP, innan även sportchefen Daniel Majstorovic valde att avsluta sin anställning.

Varför har BP:s ordförande hållit tyst?

Det blåste storm – men ordföranden Fredrik Bergholm valde att hålla sig i bakgrunden.

Tio dagar efter avslöjandet tar han emot Sportbladet i BP:s styrelserum ute på Grimsta. Det blåser friska vindar utanför, om bara ett par timmar ska den nytillsatte managern Roberth Björknesjö leda sin första träning och klubbens nya jämställdhetsstrateg Charlotte Ovefelt har avslutat en speciell första vecka på jobbet.

Klubbdirektören Henrik Nilsson och pressansvarige Peter Appelquist sitter med under mötet. Handslag och trevligt bemötande, lite nervös stämning.

Varför har BP:s ordförande hållit tyst? Hur kunde de undgå att märka det som pågick runt a-laget? Hur går BP vidare nu? Stämmer det att ordföranden tjänar 80 000 kronor i månaden? Vad var egentligen sanningen bakom Daniel Majstorovics avsked? Och upplever han att medlemmarna alltjämt har förtroende för honom?

Fredrik Bergholm har inte svarat, nu ska han göra det.

Nu har det gått tio dagar sedan alla uppgifter kom ut i Aftonbladet, hur har de tio dagarna varit?

– De har varit oerhört intensiva, självfallet. Det var en sen fredag eftermiddag för tio dagar sedan som den informationen, den publiceringen kom. Efter det har det varit en process som varit oerhört intensiv, stegvis utifrån den informationen.

”Oerhört många möten”

Vad har ni gjort?

– Vi tog tag i uppgifterna direkt, startade omedelbart en utredning utifrån de principer och policyer som vi har, och som framgår på vår hemsida, bland annat kring missförhållanden och disciplinärenden. Vi jobbar processmässigt utifrån de rutinerna. Vi har tillsatt en utredning, ett stort antal på ledande befattning inom BP, både på sportkontoret och i styrelsen, har jobbat med den utredningen. Under helgen, lördag framförallt och en bit in på måndag, så var det oerhört många möten och intervjuer – jag tror att vi hade ett femtiotal möten, med samtliga spelare och ledare och en del andra nyckelpersoner i verksamheten – för att så snabbt som möjligt få alla relevanta fakta på bordet. 

Pågår utredningen fortfarande?

– Utredningen är i princip klar. 

Vem har burit huvudansvaret för utredningen?

– Klubbdirektör och styrelse, tillsammans. Det utvecklades stegvis utifrån den initiala informationen, vi tog det steg för steg. Sedan har det gett lite fortlöpande konsekvenser under veckan, vilket vi kommunicerat vid tre olika tillfällen fram till i fredags, när vi kommunicerade att Roberth Björknesjö blir ny manager i BP. 

Du valde att låta Henrik (Nilsson, klubbdirektören) sköta kommunikationen utåt, vilket du har fått kritik för att du gjort som ordförande. Varför valde du att göra så?

– Det är så vi gör i alla frågor. BP är en enormt stor förening, vi är Europas största fotbollsförening, och vi är organiserade på det sättet. När vi har disciplinärenden och missförhållanden så hanteras det på den nivå där det ska hanteras, och sedan lyfter man det hela tiden en nivå beroende på vad det är för objekt som ska utredas. Det innebar att de första dygnen så var Daniel Majstorovic talesperson utifrån herrperspektivet, sedan lyfte vi snabbt det efter ett par dygn till klubbdirektören som är ytterst ansvarig för verksamheten.

”Det är ju högst beklagligt”

Det var många som sökte och försökte få kommentarer från dig.

– Ja… kanske inte jättemånga, men det är klart att det kom en hel del samtal fortlöpande under veckan. Där hade vi en enorm kraftsamling i att genomföra utredningen, med ett stort antal personer involverade. Jag var en av dem, så jag har tillsammans med övriga lagt ner dygnet runt förra veckan. Vi ville komma fram så snabbt som möjligt i de olika delmomenten som sedan utvecklades, så att man tydligt har saker att kommunicera när bilden är klar, istället för att bli spekulativ. 

Om man återvänder till själva grundfrågan – jag vet att (Hammarbytränaren och tidigare BP-ledaren) Stefan Billborn lyfte den i någon intervju: Hur är det möjligt när ni sitter här, ett par meter från träningsplanen, att sådant här förekommer utan att ni märker det?

– Det är ju högst beklagligt, men det går ju bara att konstatera att den informationen inte har kommit fram hela vägen så som den borde kommit fram. Tyvärr är det den enkla men beklagliga förklaringen. 

Men… hur är det möjligt? Ni har väl varit här och arbetat till vardags?

– Ja, självklart. Jag är ju ordförande i föreningen, inte operativ på det sättet i verksamheten även om jag är en hel del ute på Grimsta. Sedan är det frågor som vi får ta med oss. Utredning är som sagt i princip klar, med de konsekvenser som vi har kommunicerat. Det andra är en bit som vi får ha med oss i det fortsatta… ska vi säga analys-avseende-förbättrings-arbetet framåt, kring informationsfrågor, utbildningsfrågor, process- och strukturfrågor. För att säkerställa att det här aldrig händer igen. 

”Det kan jag bestämt dementera”

Källor har sagt till oss och även till andra att spelarkollektivet, eller i alla fall vissa etablerade spelare, slog larm om missförhållanden så tidigt som i början av sommaren. Först och främst: Är de uppgifterna riktiga? Och i så fall: vad vidtog ni för åtgärder då?

– Det kan jag bestämt dementera. Så är inte fallet. Första gången jag över huvud taget fick nys om den här typen av information var i samband med Sportbladets artikel den där fredagen. Då uttalar jag mig både för mig själv, som ordförande i styrelsen, och för klubbdirektören.

Kan du utifrån de uppgifter som vi publicerade då säga om det finns saker i den texten som inte stämmer, i den bild som tecknades där?

– Man kan väl i en form av samlad bedömning, utifrån den artikel som är skriven, och som slutsatsen i utredningen verifierar väldigt mycket, säga att den artikeln är i linje med vad som inträffat. Då har vi lite olika tidsperspektiv, det finns saker i termer av språkbruk och annat som har förekommit tidigare, under våren vid enstaka tillfällen, men det är också ett eskalerande förfarande kring några incidenter, om man kan kalla det för det, som inträffade just veckan efter Häcken-matchen där BP förlorade med 6–0. Det var en söndag, och sedan var det på fredagen som er artikel kom ut. Någonstans under den veckan är det en hel del som hänt.

”Arbetet leddes av Majstorovic”

Man kan väl dra slutsatsen att Luis Pimenta inte var rätt man för BP. Hur såg rekryteringsprocessen ut innan ni anställde honom på ett långt kontrakt?

– Det var en sedvanlig rekryteringsprocess av en tränare. Den leddes självfallet av sportchefen Daniel Majstorovic, det var en av hans huvuduppgifter när han kom in i sin roll i slutet av förra hösten med uppgiften att rekrytera både tränare och ett stort antal spelare. Det fanns uppsatta kriterier, fotbollsmässiga aspekter är ju ett viktigt område, men även andra aspekter, och där Luis och Goncalo har ett bra cv och även avseeende den här typen av frågor, från framför allt sin period i Norge som jag tror var ungefär fyra år innan han kom till BP. Det var en sedvanlig process, med bra referenser, men återigen: det var sportchefen som ledde den rekryteringen. 

Daniel Majstorovic.

Jag antar att utredningen omfattar flera nivåer. Är det även en utredning kring klubbdirektör och ordförande och er roll?

– Nej, det här är en utredning av herrverksamheten, utifrån den information som framkommit. 

”Har en spetsegenskap vad gäller energi”

Finns det någon anledning, tycker du, att på sikt utreda eller utvärdera er roll?

– Det ska egentligen inte jag uttala mig om, det är andra som ska göra det i så fall. Men det ser jag själv ingen anledning till. Däremot så finns det en oerhört viktig komponent i att vi utifrån konsekvenser jobbar med ett förbättringsarbete. Du kan kalla det för utredning eller analys, men det krävs förbättring för att säkerställa att det här inte händer i herrverksamheten igen. Och då är vi inne på områden som information, utbildning, hur man träffas, organisationsfrågor, en del processtrukturfrågor. Den fasen återstår självfallet, med många involverade. 

Du var lite självkritisk förut, kring att det här inte kommit till er kännedom tidigare. Nu har ni, medan utredningen fortfarande pågick, gjort en nyckelrekrytering i Roberth Björknesjö, som går in som manager. Om det är så att det finns kritik även mot den högre ledningen, är det då rätt att göra den sortens tunga nyckelrekryteringar under en pågående utredning?

– Vi tycker att det är helt rätt att göra, av många olika skäl. Ett skäl är utifrån utvecklingen under veckan, vi kom till en situation där vi stod utan tränare. Jag ska komplettera med att vi även gjort två interna rekryteringar, i Roger Palmgren och Dali Savic, som kommit in och kört verksamheten tillfälligt, dag för dag med start en bit in på veckan. De bildar en trio tillsammans med managern Björknesjö. Det andra skälet som varit viktigt är att verkligen kraftsamla för att få in positiv energi och lite av en nystart utifrån var vi befinner oss. Dels i det korta perspektivet med den allsvenska säsongen, att leverera det så bra som vi bara kan. Det är jätteviktigt. En tredje aspekt är ett beslut som en konsekvens av några saker vi redan beslutat, och det är upprättandet av en managerroll som BP inte haft tidigare, bland annat med syftet att koppla ihop länken mellan sportkontoret och herrverksamheten. Den fjärde biten är… det fanns ju flera personer som skulle kunna vara aktuella, även om vi är mitt i säsongen, är att Robban som person varit sju år i BP i olika roller. Han har varit i akademin, han har tagit upp BP i allsvenskan och sett till att BP höll sig kvar. Han var sportchef under de två seriesegrarna i division I och superettan, så vi hade en väldigt stark och god känsla i vad han kommer tillbaka och levererar. Det finns en hög trygghetsfaktor, om vi kallar det för det. På alla tänkbara sätt. Och han har en spetsegenskap vad gäller energi. 

”Har ni stämt av med spelartruppen?”

Det finns uppgifter om att kontakten med Björknesjö, eller med IK Frej, togs redan innan Daniel Majstorovic valde att tacka för sig, och att det var ett av skälen till att han valde att lämna – att han inte stod bakom den rekryteringen. Ligger det något i det?

– Nej… jag försöker tänka tidsmässigt. Det har varit intensiva dygn. Men det som var startpunkten för dialogen med Robban – inte med IK Frej – var någonstans sent under veckan, i huvudsak eftersom vi sökte en tränare. Det var den första punkten, när vi fattat beslutet att Luis och Goncalo kommer att lämna. Det började med tränarfrågan. Sedan var det olika delbeslut som växte fram under ett par dygn, i det som slutade med beslutet att inrätta en managerroll. 

Den rekryteringen hade inget med skilsmässan med Majstorovic att göra?

– Nä. Nä. 

Rekryteringen av Björknesjö – är det något ni stämt av med spelartruppen? Ett par av dem har ju erfarenhet av honom sedan tidigare.

– När vi kom till riktigt skarpt läge, när Robban var en tydlig kandidat, så gjorde vi en avstämning med nyckelspelare och spelarråd, med ett par av de personer som ingår där. Det föll i väldigt god jord. 

”Jag tror det är en ypperlig kombination”

Ni vet vad ni får med Björknesjö, men han har lämnat först BP och sedan Frej på kort tid. Det finns ingen oro kring det?

– Nej, det gör det absolut inte. Sen ska ju Robban själv svara på en sådan fråga. Men han var här så sent som förra sommaren, han var sportchef då under en period, och då saknade han tränaryrket, att få vara på fotbollsplanen. Det var en av orsakerna till att han lämnade. Nu har han möjlighet att kombinera de två rollerna, jag tror att det är en ypperlig kombination för just Robban, som gillar att verka i båda miljöerna. 

Du sitter både som ordförande i styrelsen och som ordförande i herrkommittén. Det är mycket makt, i en stor förening?

– Ja… å ena sidan. Men det här är en så enormt stor verksamhet. Den allsvenska verksamheten är oerhört viktig, av alla tänkbara skäl, men vrider man på den diskussionen så är den och damlagsverksamheten otroligt liten sett till volymen vi representerar. Vi har barn- och ungdomsverksamheten med fyratusen spelare inklusive knatteskola. Jag tror vi är 259 lag nu. Så visst, den är stor och viktig, men det gäller också av det skälet att ha en stor styrelse. Vi är tio personer i BP:s styrelse, vi har åtta olika kommittéer och ett sportkontor med drygt femton anställda, snart tjugo. Vi är å ena sidan en liten förening, i termer av resurser och så, men organisatoriskt och volymmässigt är vi oerhört stora.

En bredare demokratifråga: Ni är Europas största fotbollsförening, men på förra årsmötet var ni bara 130 personer, och det lyftes fram som mycket, det var klubbrekord. Det är ändå väldigt få sett till hur många ni är. Hur ser du på det mandat du får som ordförande, det är ju ganska begränsat.

– Jag tror att det finns två-tre snabba reflektioner. Det ena är att vi har en engagemangsfråga i BP, vi behöver jobba med engagemanget på alla nivåer. Det gäller både medlemsstrategi och publikrekrytering. Det är en fråga vi har att arbeta med. Det andra är att BP är en barn- och ungdomsförening, där lejonparten av medlemsstocken faktiskt är barn och ungdomar som ligger hemma och sover när årsmötet hålls, dessutom är de inte röstberättigade. 

”Har jobbar oerhört snabbt och intensivt”

Efter tio väldigt dramatiska dagar – upplever du att du, från andra bärande personer i föreningen, har förtroende för dig och det arbete du gör?

– Det både hoppas och tror jag. Jag har framför allt inte hört något annat. Det får man väl lyssna in i så fall, men än så länge har jag väl egentligen bara fått positiv feedback kring den höga aktivitetsnivån som vi genomfört sedan Sportbladet publicerade sin artikel. Då har vi jobbat på ett oerhört strukturerat och snabbt och intensivt sätt, och också kraftfullt i termer av de resurser som är nerlagda. Det är ett stort antal personer som i princip arbetat dygnet runt under den senaste veckan för att ta oss igenom den.

Fotbollskanalen har publicerat en uppgift om att du uppbär en total ersättning från sponsorer och klubben på 80 000 kronor i månaden. Är det en korrekt uppgift?

– Vi har som princip att inte kommentera ekonomiska villkor för individer, och det gäller oavsett om man är anställd, kontrakterad eller om man sitter i en uppdragssituation. Men det jag kan bekräfta är dels att rollen som ordförande är ett helt ideellt uppdrag och som sker demokratiskt med sedvanliga beslut på årsmötet. Det jag också kan bekräfta är att jag har ett uppdrag vid sidan om ordföranderollen, för att framför allt jobba med olika projekt, huvudsakligen utvecklingsprojekt, att i linje med BP 2.0 lyfta klubben till nästa nivå. Då är vi inne på intäktsfrågor, anläggningsfrågor och andra relaterade frågor. Det är en process som vi informerat om internt, både förra hösten när vi hade ett medlemsmöte och under det ordinarie årsmötet.  I valet av ordförande så blev jag vald enhälligt. 

Uppväxt i Västerort

Jag antar att de här tio dagarna inte är speciellt representativa, men hur mycket av din tid tar BP i anspråk?

– Det varierar över året, men grundnivån är relativt hög. Det innebär att man är tillgänglig dygnet runt, 24-7, året runt. Jag har själv tre barn i verksamheten, jag är skjutsande förälder och tränare, så någonstans lever man i den symbiosen. Sedan kan det se olika ut, beroende på olika aktiviteter och projektlinjer, med tyngdpunkten under vår och höst.

Hur ser din egen idrottsbakgrund ut?

– Jag är född 1971, en BP-71:a. Jag började i den ändan, är uppväxt ute i Västerort och gick med i BP:s knatteskola redan 1978. Jag gick den vägen genom hela verksamheten upp till herrlaget. Sedan blev det studier och utbildning, jag är ekonom i grund och botten. Efter familjebildning har jag pluggat på Handels, och haft en karriär inom bank eller finansiella rådgivningsföretag med fokus på strategi- och affärsutveckling, till ägare, styrelse och ledningar i både affärs- och familjeföretag, men även större börsföretag. Det har varit min röda tråd i huvudkarriären, i drygt tjugo år. 

”Vi har en stabil ekonomi”

Det här är ditt första idrottsföreningsuppdrag?

– Jag har haft andra, mindre engagemang, men inte styrelserelaterat. Jag är, om jag minns rätt, inne på mitt sjätte år i styrelsen i BP, varav det tredje som ordförande. Det är väl bakgrunden i den civila karriären och min fotbollsbakgrund i BP som är mina förutsättningar för att kunna verka på ett bra sätt. 

Du pratade förut om ert BP 2.0-projekt, ni har femårsplanen BP 2020. Hur går det?

– Vi tycker att det går bra. Det är uttryck för en långsiktig plan, vi har fastslagit sex strategiska mål som kommunicerades vintern 2017, så vi är ett och ett halvt år in på den perioden. Vi har haft en fantastisk utveckling de senaste åren, dels i verksamheten i stort, med mycket kvalitetsarbete och med värdegrundsfrågor som vi jobbar väldigt aktivt med. Vi har kommunicerat väldigt många projekt i tillägg till fotbollsbiten, som snarare har anknytning till ”mötesplats Västerort” och CSR och samhällsfrågor och så vidare. Sportsligt så har vi två raka seriesegrar efter debaclet att hamna i division I, så det har varit en fantastisk utveckling. Både herrarna och damerna är lok i verksamheten, och kopplat till det så har vi också en ekonomisk utveckling. Vi är en ideell ekonomisk förening, så verksamheten blir en funktion av vilka förutsättningar och ekonomiska resurser vi har. Utan att röja för mycket så hade vi ekonomiskt en omsättning 2016 på drygt 30 miljoner kronor, och två år senare kommer vi att ha dubblerat den. Dels är det en följd av sportslig framgång, av tv-rättigheter, men också av framgångsrikt arbete på marknadssidan. Det känns jättebra framåt.

Nu tvingades ni till en personalförändring med uppsägning av assisterande tränare och tränare. Finns det takhöjd för det? Hur tung är den ekonomiska smällen?

– Det fanns absolut takhöjd. BP har en stabil ekonomi, med det intäktslyft vi gör kommer det att göra ett bra år 2018. Det är klart att det blir en extra kostnad, men det har vi hanterat. 

Efter tio tuffa dagar – hur tror du att man om ett par år kommer att se tillbaka på det som hände nu? Hur kommer det att påverka BP på sikt?

– Förhoppningen, tron och ambitionen är att som alltid när man varit med om något väldigt tufft att man kommer ut betydligt starkare på andra sidan. Det finns en enorm kraft och energi på sportkontoret, i herrverksamheten, bland spelarna och ledarna. Vi vill kanalisera den på kort sikt så att vi kommer ut på ett fantastiskt bra sätt, och att det sprids vidare i alla delar av verksamheten. Vi har agerat såpass kraftfullt för att BP är BP, och det börjar alltid med barn- och ungdomsverksamheten, med värdegrundsfrågor och vad vi står för. Utan att jämföra med andra klubbar så är det så oerhört viktigt för oss. Då är det extra jobbigt när man drabbas av något som är åt det här hållet. 

När ni väl har kommit ut på andra sidan – vilken serie spelar ni då i, nästa år?

– Nästa år spelar vi i allsvenskan. Och i elitettan på damsidan. 

Följ ämnen i artikeln