”Klubbarna på väg att bryta alliansen”

Uppgifter: Vill svika Uefa för Fifas jättepengar

avPatrik Brenning

Europas storklubbar är enligt danska Ekstrabladet på väg att bryta sin heliga allians med det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Detta då Internationella fotbollsförbundet Fifa lockar med ännu större pengar i ett nytt klubblags-VM som kan rita om den internationella fotbollskartan.

Både Ekstrabladet och nyhetsbyrån AP skriver om Fifas nya förslag till ett nytt klubblags-VM.

Enligt uppgifterna är planen att låta turneringen ersätta den internationella landslagsturneringen Confederations Cup (även kallat för-VM) som spelas vart fjärde år och samtidigt utöka tävlingen från 7 till 24 lag. Åtta klubblag från Europa, sex från Sydamerika, tre vardera från Asien, Nordamerika och Centralamerika samt ett från Oceanien kommer från och med 2021 göra upp om titeln som världens bästa lag om förslaget röstas igenom på Fifas kongress i Miami på fredagen.

Alla positiva utom Uefa

Enligt AP är Uefa, som enda konfederation i Fifa, negativa till förslaget. Officiellt eftersom det skulle skjuta på andra turneringar och skapa problem i den europeiska klubblagskalendern men enligt Ekstrabladets uppgifter är den kommande kampen mellan Uefa och Fifa betydligt mer prestigefylld och infekterad än så.

Anledningen är att Uefa vill skydda sin egen storturnering Champions League som riskerar att urholkas om den globala VM-turneringen skulle öka i prestige. De europeiska storklubbarna har genom sin intresseorganisation (ECA) än så länge stått bakom Uefa men kan enligt Ekstrabladet nu vara på väg att bryta den heliga alliansen.

Kan dubbla sitt överskott

Detta då Fifa lockar dem med så mycket pengar för deltagande i nya klubblags-VM att klubbar som Real Madrid, Barcelona, PSG, Bayern München, Juventus, Liverpool och Manchester City kan dubbla sitt ekonomiska överskott de år de är med i turneringen.

På fredag tar Fifas exekutivkommitté beslut om förslaget.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM