Då klev Sophia Smith fram när USA besegrade Vietnam med 3–0.

– Vi hade kunnat göra fler mål, säger tvåmålsskytten till ESPN.

Rutinerade stjärnspelare som Megan Rapinoe, Alex Morgan och Rose Lavelle i all ära. 22-åriga Sophia Smith visade varför hon är på väg att bli USA:s ledande spelare.

Hon landslagsdebuterade för tre år sedan och hemma i NWSL, där hon spelar för Portland Thorns, har hon växt ut till ligans bästa spelare och utsågs till MVP förra säsongen.

Missade straff

Förväntningarna var därmed stora inför Smiths VM-debut – och 14 minuter in kom första målet när hon satte bollen mellan benen på Vietnams målvakt Kim Thanh Tran Thi, fint assisterad av Alex Morgan.

Sophia Smith (höger) firar sitt andra mål med Crystal Dunn.

Alex Morgan kunde i slutet av första halvlek utöka USA:s ledning från elva meter men missade straffen. I stället höll sig Smith framme igen precis i slutskedet när hon satte 2–0 efter ett tamt ingripande av Vietnams målvakt.

Smith blev därmed första amerikanska att göra två mål i en VM-debut.

– Det känns bra. Jag har självförtroende, jag tycker vi står oss bra som lag och personligen var det bra att få en känsla för hur det är att spela i ett VM, säger hon till ESPN.

USA vann till slut med 3–0 efter att Lindsey Horan satt det sista målet, assisterad av Smith.