Spräckte lång svit i Djurgårdens utklassningsseger

avFredrik Jönsson

Foto: TT
Haris Radetinac jublar igen.

Storvinst med 6-0 mot Degerfors i Svenska cupen - två tvåmålsskyttar i Tinotenda Kadawere och Haris Radetinac.

Det var 32-åringens första mål på nästan tre år.

– Det var längesen. Jag tackar Gud för att jag gör mål, säger Haris Radetinac.

I fjol föll Djurgården mot Degerfors i Svenska cupen (1–2). I kväll blev det överkörning - det allsvenska laget vann övertygande med 6–0 inför 5 568 åskådare på Tele2 Arena.

– 6-0, en bra revansch från förra året. Stundtals trevlig fotboll. Det är okej att grabbarna vilar med bollen och låter den go genom laget. Sex mål på hemmaplan, det får vi vara nöjda med, säger tränaren Özcan Melkemichel.

– Jag tycker vi värderar anfallsspelet. Förra året tappade vi bollen långt fram och åkte på omställningar och blev straffade.

Tidigare har han eftersökt en renodlad anfallare. Men Melkemichel är lugnare nu.

– Jag har väl pratat om en anfallare som går in och gör de enkla målen, finns i boxen och gör de enkla målen. Jag tycker att vi har fått till en bra uppsättning av offensiva spelare. Nu känner jag inte ett stort behov av det. Men sen kanske det kommer matcher när man behöver den typen av anfallare.

Dif:s första mål 2018

Det var i juli 2015 som olyckan var framme första gången för Haris Radetinac. Yttermittfältaren föll under en träning och slet av korsbandet. I maj 2016 gjorde mittfältaren comeback, men ådrog sig en ny korsbandsskada.

Haris Radetinac återvände i somras, men fick knapert med speltid. Det här året har yttermittfältaren inlett strålande - i kväll gjorde han lagets första tävlingsmål.

Spräckte en svit på 1082 dagar

Efter en dryg kvart dribblade Tinotenda Kadawere till sig ett läge i straffområdet, men fick aldrig möjligheten att skjuta. I stället dök Haris Radetinac upp och sköt in 1–0 i bortre hörnet. Det var hans första fullträff sedan 3–1-vinsten mot IFK Norrköping den 5 mars 2015.

– Det var längesen. Det var en lättnad för min del och laget, särskilt när de möter ett sånt kompakt lag. Det var skönt att göra målet tidigt, säger Radetinac.

– Jag tackar Gud för att jag gör mål, jag tackar Gud för att jag kan spela fotboll. Jag är väldigt tacksam. Det viktigaste är att vi vinner, men om man ska ta sin plats och visa att man är tillbaka så måste man göra poäng och allt det som krävs.

Sedan var Degerfors nära att kvittera med ett farligt stolpskott och en hård frispark från Christoffer Wiktorsson.

Augustinsson fick näta

Men i stället för en kvittering utökade Djurgården. Kerim Mrabti stötte in bollen till 2–0 från nära håll efter en hörna.

Djurgården gjorde 3–0 i inledningen av den andra halvleken. Walker drog in en frispark där målvakten Dario Miskic inte fick bort bollen. Jonathan Augustinsson stötte enkelt in bollen från nära håll. Hans första tävlingsmål för Djurgården.

Bara minuter senare kom 4–0 genom Tino Kadawere efter ett vackert anfall från Djurgården. Anfallaren gjorde sedan även 5–0 i den 54:e minuten då han nickade in bollen från nära håll.

Efter en dryg timme fick norske nyförvärvet Fredrik Ulvestad debutera då tränaren Özcan Melkemichel valde att plocka av Jesper Karlström.

”Jag är jätteglad”

Radetinac fastställde slutresultatet 6–0 i den 90:e minuten. Dzenis Kozica hade bollen till vänster utanför straffområdet då Radetinac skrek efter den i bortre delen. Kozica skickade in bollen och Radetinac sköt vackert in bollen på volley.

– Att han får göra två mål är jättekul. Jag är jätteglad för hans skull. Det är roligt att ha honom i Djurgården, det är en spelare som kommer tillföra oss mycket och gör det redan, säger Melkemichel.