’Kan inte vara äldre – hans mamma är 28...’

12-åringen hjälte – för U16-landslaget

avAndreas Käck

12-årige Youssoufa Moukoko har gjort 13 mål på fem matcher i Borussia Dortmunds U17-lag och blev på onsdagen tvåmålsskytt i Tysklands U16-landslag.

Samtidigt ifrågasätts hans ålder.

– Men grabben kan inte vara äldre för hans mamma är bara 28…, säger pappan Joseph.

Allt oftare uppmärksammas unga fotbollstalanger i internationella medier.

Shane Kluivert – son till Patrick Kluivert – är bara nio år gammal men har redan skrivit sponsorkontrakt med klädjätten Nike, 14-årige Barcelona-talangen Xavi Simons har redan haft möten med en av världens ledande fotbollsagenter Mino Raiola och förra vintern gjorde 13-årige Karamoko Dembele debut för Celtics U20-lag.

Nu är det Youssoufa Moukoko som är namnet på allas läppar.

Han huserar just nu i Borussia Dortmunds U17-lag där han har gjort 13 mål på fem matcher – och på onsdagen blev han stor hjälte genom att göra två mål i det tyska U16-landslagets 2-1-seger mot Österrikes dito.

Och han är alltså bara 12 år gammal.

Ifrågasätts

Men röster har höjts och flera har ifrågasatt om Youssoufa Moukokos födelsebevis – där det står att han föddes i den kamerunska staden Yaoundé den 20 november 2004 – verkligen är äkta.

– Det är ovanligt att en 12-åring har samma fysik som en 17-åring, har exempelvis idrottsläkaren Joachim Schubert sagt enligt norska Dagbladet.

1 av 3 | Foto: WILDBILD / AFP

Men hans pappa ryter ifrån.

– Hans ålder stämmer. Direkt efter att han föddes så registrerade jag honom hos den tyska ambassaden i Yaoundé. Vi har ett tyskt födelsebevis. Grabben kan inte vara äldre för hans mamma är bara 28, säger pappan, Joseph, enligt spanska Marca och engelska Goal.

Även det tyska fotbollförbundet, DFB, har uttalat sig i frågan:

”Vi har haft ett flertal diskussioner med Borussia Dortmund och det råder ingen tvekan om att hans ålder stämmer”, skriver man i ett uttalande, enligt BBC.

”Vore orättvist”

Klart är i alla fall att Youssoufa Moukoko har något alldeles extra.

– Jag har bara positiva saker att säga om honom. Youssoufa gillar att spela med och mot äldre spelare. Det vore orättvist av oss att låta honom spela med U15-laget. Och för oss är det bara bra att ha en spelare som vi kan använda i fyra år, har Sebastian Geppert, tränare för Dortmunds U17-lag sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM