Experten sågar Östersundsbeslutet: ”Jättekonstigt”

avMichael Wagner

Publicerad:

Östersund får inte elitlicens för att spela i allsvenskan 2020. I stället ska de spela i superettan.

Ologiskt menar Kristof Vogel som driver bloggen ”Osynliga handen”.

– Det blir jättekonstigt. Förutsättningarna för Östersund att klara sig ekonomiskt i superettan är ju ännu sämre, säger Vogel.

Svenska Fotbollförbundets Licensnämd satte ner foten rejält i de ekonomiska turerna kring Östersunds Fotbollsklubb under tisdagen.

När ÖFK (konkret Östersunds FK Elitfotboll AB) inte beviljades elitlicens tvångsdegraderas klubben från allsvenskan till superettan.

Normalt sett krävs det även beviljad elitlicens för att spela i superettan.

– Det är jättekonstigt och ologiskt att man inte godkänns för allsvenskan men för superettan. Man flyttar problemet ett steg, säger Kristof Vogel en av Sveriges ledande kring fotbollsekonomi via bloggen ”Osynliga handen”.

– Om Östersund inte anses klara sin verksamhet i allsvenskan 2020 så lär ju deras förutsättningar att klara den i superettan vara betydligt sämre.

Större gap mellan serierna

Under 2020 ökar det ekonomiska gapet mellan allsvenskan och superettan ytterligare när de allsvenska klubbarna får 10–15 miljoner kronor extra via det nya TV-avtalet.

Vad innebär det här beslutet kring Östersund för elitlicensen?

– Man utsätter elitlicensen för en risk. Det finns en stor risk att Östersund inte kommer klara av driften under 2020, att deras resultat behöver strykas någon gång under nästa år, mitt under säsongen – om de inte går i konkurs innan seriestarten.

Är det en miss i utformningen av regelverket?

– Ja, i det här fallet är det en konstig konsekvens att man vill skydda allsvenskan från risken att ett lags resultat kan behöva strykas mitt under säsongen. Nu hamnar problemet i en annan series knä – som har samma kontrollinstans.

– Men det är så elitlicensen är konstruerad och det är ingen annan förening som har ifrågasatt det på förbundsmötena. Det får svensk fotboll leva med. ”Det är demokratiskt fattade beslut” som Lars-Åke Lagrell skulle uttrycka det, säger Vogel.

”Osynliga handen” tycker även att bedömningsgrunden för elitlicens i det här fallet är fel.

Foto: PRIVAT
Kristof Vogel.

Fel med subjektiv bedömning

Östersund hade ett positivt eget kapital vid årsskiftet, inga obetalda skulder per sista augusti men föll på att licensnämnden menar att ÖFK ”inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år”.

– Jag tycker inte att man ska jobba med subjektiva bedömningar överhuvud taget. Då har man inte alla framtidsscenarier klart för sig. Vi har lärt oss att det svänger otroligt snabbt i fotboll. Det blir ett godtyckligt beslut.

Var det fel att dra in elitlicensen?

– Östersund har inte fallerat på de hårda kriterierna, men jag kan inte säga att licensnämndens bedömning är fel. Jag får intrycket av att de hoppades kunna fälla Östersund för att inte skada sitt eget, licensnämndens, rykte, säger Kristof Vogel.

Östersund kommer överklaga beslutet om indragen elitlicens till Svenska Fotbollförbundets Överklagandenämnd. Kvarstår beslutet där kan ÖFK överklaga till högsta instans, Riksidrottsnämnden (RIN).

Till RIN krävs dock att ett prövningstillstånd beviljas – att prövningen kan få betydelse för den fortsatta regeltillämpningen eller för att ett formellt fel har begåtts.

Sportbladet har sökt Licensnämndens ordförande Richard Johnsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM