Den här gången lyckades Norge hålla 2–0...

Uppdaterad 2019-06-11 | Publicerad 2019-06-10

Efter att ha tappat ledningar med 2–0 i två matcher i följd lyckades Norge, äntligen.

Lars Lagerbäcks landslag gjorde 2–0 borta mot Färöarna – och höll det hela vägen i mål trots stora spelmässiga problem.

– Nu har vi satt lite press på Sverige, säger tvåmålsskytten Björn Johnsen till NRK.

Efter tappad 2–0-ledning till 2–2 vid full tid hemma mot Rumänien i fredags var det kniven mot strupen för Norge i Nordsjöderbyt borta mot Färöarna.

Det krävdes seger för Lars Lagerbäcks landslag för att hoppet om ett avancemang till nästa sommars EM-slutspel skulle hållas vid liv för Norge.

Färöarna piggast

Men första halvlek på Torsvöllurstadion i Torshavn var långt ifrån någon uppvisning av gästerna.

Det var snarare Färöarna som inledde piggast och hade flera halvchanser och en nick tätt utanför av Klamin Olsen.

Det dröjde till 36:e minuten innan Norge skakade fram sin första heta målchans. Björn Johnsen nickade bra på inlägg från Martin Ödegaard men hemmalagets målvakt Teiter Gestsson stod för en jätteräddning.

Utdelningen för Johnsen kom i stället i början av den andra halvleken. Ole Kristian Selnaes slog ett fint inlägg i djupled och AZ-anfallaren nickade med kraft in 1–0 för Norge (49) mitt i målet, från nära håll.

Färöarna, som gjort mål mot Malta, Rumänien och Spanien i EM-kvalet, var ytterst nära en kvittering i 75:e minuten när Odmar Faerö nickstyrde en hörna i insidan av stolpen.

2–0 höll den här gången

Men efter att ha tappat både 2–0-ledning hemma mot Sverige (3–3 till slut) och mot Rumänien (2–2 till slut) lyckades Norge den här gången hålla undan till första, och nödvändiga, segern i EM-kvalet.

Och vårt västra fotbollsgrannland gjorde det trots att man på nytt tog ledningen i en EM-kvalmatch med 2–0...

I 83:e minuten nickade Björn Johnsen in sitt andra mål, den här gången på inlägg från Omar Elabdellaoui.

2–0 stod sig sedan tiden ut och Lagerbäcks och Norges hopp om andraplatsen i EM-kvalet lever vidare.

Norges svenske förbundskapten var dock kritisk till det norska spelet efter matchen:

– Jag vet inte var jag ska börja. Vi visste att det inte är lätt att komma hit (och bara vinna). De är fantastiskt välorganiserade och gör inte många fel. Vi har några perioder när vi spelar bra, men vi är väldigt stressade genom hela matchen, sa Lagerbäck.

”Press på Sverige”

Tvåmålsskytten Björn Johnsen såg det positiva i 2–0-segern trots det vacklande norska spelet och skickade en passning till Sverige:

– Vi fick en tuff start i gruppen, men nu har vi gynnsamma motståndare – Färöarna nu och Malta i nästa. Svenskarna har sagt att det redan är över men nu sätter vi lite press på dem, säger Johnsen till NRK.

Borta mot Malta visade Rumänien att de är landslaget som kommer ge Sverige största fajten om andraplatsen och direktbiljetten till EM-slutspelet.

Palermoanfallaren George Puscas svarade för 1–0 (7) och 2–0 (29) för rumänerna på Ta’Qalistadion. 3–0 svarade Alexandru Chipciu för efter 34 minuters spel innan Dennis Man fastställde 4–0 för Rumänien på tilläggstid.