Forsbergs kvittering ger fortsatt kvaldramatik

avMakoto Asahara, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En sen kalldusch i första halvlek såg ut att ge Sverige ett extra tufft kvalutgångsläge i höst.

Då klev en viss Emil Forsberg fram.

– Det var väl ingen supermatch från vår sida, säger kvitteringsskytten efter 1–1 mot Norge.

Ett resultat som bäddar för fortsatt kvaldramatik i höst.

En svag passning av en kapten hade gett en annan kapten chansen att sätta ett norskt ledningsmål på den första halvlekens i princip sista spark.

En spark som där och då innebar ett plötsligt prekärt läge för Sverige i kampen om en direktplats till nästa års EM-slutspel.

Med andra ord såg det inte allt för muntert ut för Sverige när närmare timmen var spelad i prestigemötet mot grannlandet.

Men det skulle Emil Forsberg ändra på.

Känsligt och välplacerat

Vilad och förskonad från att vistas på artificiellt underlag på Färöarna senast.

Nu, på nationalarenagräs, var han tillbaka i startelvan – och klev fram när det som mest behövdes.

Passningen från Albin Ekdal vid straffområdeskanten var finurlig. Leipzigstjärnan tackade, men tog inte emot utan slog i stället bollen på ett tillslag. Känsligt och välplacerat förbi en stillastående Rune Jarstein i Norges mål.

Avslutet räckte till en viktig kvittering.

– Jag får en jättefin passning från Albin och kan slå in den i fel hörn för målvakten. Det är skönt att kunna hjälpa laget. Jag kommer i bättre och bättre form. Det ska bara byggas på så ska det bli ännu bättre, säger Forsberg.

”Passiva och ängsliga”

Ett fint mål – men mer än så hittade inte Sverige, eller Norge, under söndagsaftonen i Stockholm.

Victor Nilsson Lindelöf fick inte tillräckligt mycket överkropp på boll när han stod fri vid en tom och bortre stolpe. Joshua King lyckades bara träffa burgaveln med sin rökare mot den främre stolpen i motsatt mål.

Så precis som det blev i det första kvalmötet lagen emellan i Oslo så blev det delad pott i poängutdelning för de två nordiska kombattanterna.

– Jag tycker inte vi kommer upp i nivå. Jag tycker inte vi gav oss själva riktigt chansen att vinna matchen. Vi var för passiva och ängsliga ibland, säger Forsberg och lägger till:

– Men det är viktigt att påpeka att poängen vi fick med oss är oerhört viktig.

Jämnt i kvalgruppen

Ja, den är ju det trots allt – och bäddar för fortsatt stor kvaldramatik.

I stället för noll poäng och ett dropp nedåt i kvaltabellen efter sex spelade matcher så behöll Sverige sin andraplats bakom Spanien i och med krysset.

I stället skiljer nu en poäng ner till nya trean Rumänien (som besegrade Malta med 1–0 tidigare i dag), och ytterligare en ner till Norge. Detta med fyra matcher kvar att spela i EM-kvalet, där Sverige dessutom har en fördel i inbördes möten mot båda de främsta konkurrenterna som läget är nu.

– Vi måste bara se möjligheter. Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge. Nu ska vi åka till Malta och vinna matchen där, säger Forsberg.

Spanien leder gruppen fortsatt komfortabelt med full pott, nu med sju poäng ner till tvåan Sverige.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tabellen

Spanien+1418
Sverige+511
Rumänien+610
Norge+39
Malta-113
Färöarna-170
Laddar Matchöversikt
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM