Zeneli och Frick matchvinnare när Elfsborg bröt förlustsviten

Publicerad 2024-04-29

BORÅS. Arber Zeneli, 29, hade inte gjort mål på 3 119 dagar. Per Frick, 32, har gjort allsvenska mål elva säsonger i följd.

Båda blev matchvinnare för Elfsborg.

– Det är sjuk statistik, säger Frick.

Hos halvkrisande Elfsborg valde tränaren Jimmy Thelin att bänka ytterbacksstjärnorna Johan Larsson och Niklas Hult till förmån för André Boman och Rami Kaib mot Sirius.

Då var det två andra Elfsborgsstjärnor som klev fram och bröt den tre matcher långa förlustsviten.

Arber Zeneli tog hand om en frispark långt ut till vänster och precisionssköt in 1–0, närmaste stolpe in bakom målvakten Jakob Tånnander på tilläggstid av första halvlek.

Det var Zenelis första mål i återkomsten i Elfsborg. Det närmast föregående kom hösten 2015.

Sången om Frick blev sann

Hemvändaren gjorde 1–0, supporterfavoriten Per Frick – heltänd lagkapten för dagen i Elfsborg – svarade för 2–0 (59).

Genast rullade sången om Per ”Frickadona, våran Maradona” från Elfsborgsfansen.

Sirius hade mycket av spelet men var ineffektivt framåt och det slutade med hemmaseger, 2–0.

Efteråt var Per Frick lättad men tveksam till om han skulle jubla eller såga faktumet att han nu gjort mål elva allsvenska säsonger i rad för Elfsborg.

– Ehhhh…jo, det är ju kul att man får peta in en boll varje säsong. Jag hoppas det blir i några säsonger ytterligare, säger profilen som nyligen förlängde avtalet till 2026 ut.

– Det är sjuk statistik. Den mest onödiga som finns. Det är väl inte på väg mot att bli något rekord eller så? säger Frick med ett snett leende.

Enligt statistikoraklet Mikael Häggström innehar Sven Jonasson rekordet (också han spelade i Elfsborg) över flest allsvenska säsonger, 20 stycken, i rad med mål.

”Jag sitta ner – på Borås Arena?”

Frick fortsatte även fajtas efter att han bytts ut i 72:a minuten. Då blev det i stället ett underhållande ordbråk med Siriustränaren Christer Mattiasson, tidigare stor anfallsprofil i Elfsborg på 1990-talet.

– Han sa att jag skulle sätta mig ner. Har han befogenhet att säga till mig att jag ska sätta mig ner på Borås Arena? undrar Frick i den mixade intervjuzonen.

– Men nu inser jag att spelare inte får stå upp heller. Mattiasson hade kanske rätt. Men jag tycker inte att han ska säga till mig att jag ska sätta mig ner på Borås Arena, säger Frick med ett nytt leende.

På tilläggtid åkte Elfsborgsmittbacken Terry Yegbe på ett rött kort direkt efter en armbåge i magen på Yousef Salech.

Sirius danske anfallare hade själv gett Sebastian Holmén en rejäl tryckare i magen, utan bollen i närheten i första halvlek men utan åtgärd från domaren Fredrik Klitte då.

Därmed är Elfsborgs båda mittbackar avstängda mot Malmö FF på söndag efter att Sebastian Holmén dragit på sig sin tredje varning i årets allsvenska i början av andra halvlek mot Sirius.