Nu sitter Nanne i guldsits

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-19

KALMAR. Träningen på Fredriksskans har pågått i två minuter när Petter Wastå anländer, han krånglar sig ut ur passagerarsätet i en röd Nissan Micra från någon gång på 90-talet och försvinner in i omklädningsrummet.

Vinden isar in från Kalmarsund.

César Sántin och Henrik Rydström bär mössa. Guldfebern har fått fem fans att ta sig till träningen. Alla är män över 65, tre av dem bär keps, en fjärde slips och den femte shorts.

I avbrottet efter en spelövning klättrar Patrik Ingelsten genom ett hål i staketet, klämmer sig in bakom ett redskapsskjul och pissar någon decimeter från träningen.

Några minuter senare hastar sportchefen Svante Samuelsson i väg genom samma hål.

Det är inte svårt att förstå att man spelade division 2-fotboll här för tio år sedan.

Att man nu slåss om ett SM-guld har en förklaring.

”Underläge”

– Det är i dag ungefär samma ledare som första gången jag tog över Kalmar, 1998. Det är en anledning till att det gått bra för oss, kontinuiteten på ledarsidan. När spelare flyttar så mycket som de gör i dag blir det viktigare att hålla kontinuitet utanför planen och det har vi klarat av bra, säger Nanne Bergstrand.

Han har precis blivit fotograferad med Lennart Johanssons pokal – ”Fick ni låna den av förbundet? Det är ju fantastiskt, det trodde jag aldrig” – och på pappret följer Kalmar FF:s framgångssaga Nanne Bergstrands livslinje.

Men:

– Det var ingen strategi jag hade från början. Jag tror det har vuxit fram med tiden. Det internationella perspektivet har jag tyckt varit intressant. Det var något som kom i och med Champions League med HIF och sedan fick jag chans att få ett friår då jag åkte runt och hjälpte förbundskaptenerna att titta på svenska spelare i Holland och Tyskland. Då fick jag ytterligare förstärkning om hur det verkligen ser ut ute i Europa, säger Bergstrand.

Arenan viktig

När han tog över Kalmar 1998 omsatte klubben 4 miljoner kronor om året. I dag är siffran 40.

Men:

– Elfsborg är uppe över 100 nu, så vi slår fortfarande ur underläge Det är rätt intressant när man gör en allsvenska efter omsättning och sätter den riktiga tabellen bredvid, då slår det inte mycket fel.

Förutom på er?

– Ja, det är vi som bryter. Halmstad ett par år också. Annars är det inte stor skillnad och det visar hur viktig ekonomin är. Så där för blir arenafrågan väldigt viktig för oss när det gäller att krympa avståndet uppåt.

”Hänt mycket”

Första gången Nanne Bergstrand tog över Kalmar, 1998, hade laget just gått upp i division 1 södra. Året därpå spelade man i allsvenskan och sommaren 2000 skrev Bergstrand på för ett Helsingborg som skulle kvala till Champions League.

– Jag tänkte nog redan då att det var möjligt att jag skulle återvända till Kalmar en dag. Det har hänt rätt mycket sedan dess, säger Nanne Bergstrand.

När Nanne, tre år senare, kom tillbaka hade laget hunnit åka ur allsvenskan, gå upp och åka ur igen.

Bergstrand reagerade på att inte mycket hade förändrats i Kalmar FF.

– Bland annat hade inte ett dugg hade hänt med arenafrågan. Jag hade varit ute i Europa och sett vad arenorna betydde för kapitalet i klubbarna och insåg att det var ett måste för Kalmar att bygga nytt om inte det ekonomiska gapet skulle växa ytterligare.

Hur har Kalmar förändrats sedan 1998 fram till i dag?

– Organisationen är betydligt mycket mer allsvensk. Hela föreningen är mer allsvensk. Fotbollen har fått gå före här och föreningen och organisationen har hakat på. Så är det ofta i mindre klubbar att fotbollen går före och är barriärbrytare, sedan kommer resten efter. Sedan är det möjligt, med en ny arena, att föreningen kan gå före.

Småland viktigast

I Helsingborg mötte Nanne Bergstrand Alvaro Santos (”den bäste brasse jag tränat”) och ur det kom en insikt som skulle bli en grundsten i renoveringen av Kalmar FF.

– I Sverige hade vi ju en tanke om att vi var väldigt starkt organiserade försvarsmässigt. Men i framför allt Tyskland var man ännu mer välorganiserade och hade dessutom en spetskompetens som kunde vinna matcherna åt laget. Det är den mixen vi har försökt föra med oss genom brassarna, säger Bergstrand.

Faktum är dock att Småland betytt mer än Brasilien för Kalmars framgångar.

– Det som gått mest framåt under den här tiden är kompetensen på de egna spelarna, säger Bergstrand som spår en framtid där spetskompetensen inte längre kommer från Brasilien.

– Det kan bli från Afrika. Och så tror jag att Asien kommer starkt, säger Bergstrand.

Under det senaste decenniet har Kalmar FF förändrats, precis som Nanne Bergstrand – och fotbollen. När andra svenska klubbar malt på i samma spår har Kalmar och Bergstrand varit tvungna att gå nya vägar för att nå toppen.

”Vi har en jättechans”

– För mig är fotboll en blandning av vetenskap och tro. Precis som samhället. Ibland går troendet före vetenskapen och blir sanning. Det är viktigt att veta i fotbollen: Vad är det som gör att saker och ting blir som det blir? Och vad är det som gjort att det blivit som det blivit? Då kommer resultaten.

– Hade det bara varit för själva spelet fotboll så hade jag inte hållit på med det här så länge som jag har gjort. För mig är det viktigt att det är människor vi sysslar med, säger Bergstrand som i tio år läst kurser i personlighetsutveckling på distans.

Nu är Nanne Bergstrands bygge med Kalmar FF tio dagar från ett SM-guld.

Vem som vinner?

– Ja... Vad ska jag svara på det? Det är som jag har sagt innan, vi har behövt vinna så mycket så vinner vi de två sista så har vi en jättechans. Det brukar hända enormt mycket på slutet, säger Nanne Bergstrand.

Med ett leende.

Följ ämnen i artikeln