”Man ska vara stolt att få bo i Sverige”

Publicerad 2015-06-20

Baffo om tågincidenten & DO-anmälan: ”Ingen ska bli behandlad så”

BRNO. John Guidetti, Joseph Baffo, Mikael Ishak och Isaac Kiese Thelin var fyra av de största hjältarna i EM-premiären mot Italien.

Nu berättar Baffo om stoltheten att få representera Sverige men också om kampen mot fördomar och rasism.

– Jag tror det är en viktig grej att se att vi kan glädjas till den svenska flaggan också, säger 22-åringen.

Joseph Baffos anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Få hela nätversionen av EM-Bibeln – för bara 1 krona!

Joseph Baffo var en av de stora svenska hjältarna i premiärsegern mot Italien i U21-EM. 22-åringen ersatte skadade Emil Krafth på högerbacksplatsen inledningsvis och fick sedan flytta in centralt efter att Alexander Milosevic visats ut.

Dagen efter vändningen till en 2–1-seger berättar Baffo om stoltheten att få spela mästerskapet för Sverige.

– Det betyder otroligt mycket. Det är en barndomsdröm. Alla vill sätta på sig den blågula dräkten, kanske göra ett mål och göra en vacker målgest för att se pub­liken jubla. Det är fantastiskt, säger Baffo.

Vägrades ombord

Spelarna hyllar själva, i sin egen EM-låt ”Nya Sverige”, det mångkulturella svenska landslaget. Men det är inte alla som uppskattar just det nya Sverige.

Joseph Baffo höll själv på att komma försent till landslagssamlingen i Stockholm i mars inför EM efter att en konduktör vägrat släppa på 22-åringen. En händelse Baffo valde att anmäla till Diskriminerings­ombudsmannen eftersom han ansåg att aktionen haft rasistiska förtecken.

– Jag skulle gå på ett tåg i Helsingborg till förra landslagssamlingen. Jag hade tre minuter på mig innan tåget skulle gå och skulle in genom första klass för att gå vidare till min vagn. Då vägrade de släppa in mig. De stod och bara fördröjde tid och jag ville inte försöka trycka mig igenom. Han frågade om jag hade biljett och jag sa att jag hade biljett på tåget och att det ju inte spelar någon roll var på tåget jag kliver in. Jag har en plats och där kommer jag sätta mig. Men han väntade och väntade och sträckte ut sina armar och lät mig inte komma förbi. Till slut så stängdes dörrarna och jag bad honom trycka på knappen men han ville inte det heller. När tåget började rulla pekade han på sin klocka. Jag hade stått där i två minuter. Det var väldigt tråkigt. Jag kände mig diskriminerad på så sätt absolut. Jag höll på att komma för sent till en landslagssamling. Man vill ju vara i tid till såna grejer. Det var väldigt onödigt i mina ögon. Då kände jag att det här var något värt att anmäla för ingen ska få bli behandlad på det sättet. Oavsett hur man ser ut eller var man kommer ifrån.

”Jättesvensk”

Nu hoppas Baffo att U21-landslagets imponerande framfart i Tjeckien också ska utmana för­domar och på så sätt hjälpa andra.

– Jag tror att det här kan vara en viktig grej. Speciellt för de yngre som får inspiration och som kanske kommer som flyktingar till Sverige. Att de har folk att se upp till. Någon som har samma ursprung. Att se att vi kan glädjas till den svenska flaggan också. Jag tror också det är en stor grej. Att man inte bara tänker att jag är därifrån och jag är inte svensk, säger Joseph Baffo och fortsätter:

– Jag känner mig jättesvensk. Jag har bott här i stort sett hela mitt liv. Jag kom hit när jag var fyra år. Det är klart att jag vet var mina rötter är ifrån och jag är stolt över det också men det är Sverige som byggt upp mig och det är ett fantastiskt land. Det är ett väldigt enkelt land. Varje gång man åker utomlands saknar man Sverige. När man kommer tillbaka märker man att det är ett så bra land. Man ska vara stolt att få bo där.

Få hela nätversionen av EM-Bibeln – för bara 1 krona!