Nederländerna klart för VM – till slut

Publicerad 2018-11-14

Nederländerna är klart för VM.

Europamästaren var illa ute.

Men Nederländerna ryckte upp sig efter kvalmissen, vann playoffinalen mot Schweiz med sammanlagt 4–1, och är nu klart för fotbolls-VM nästa år.

Nederländerna är klart för VM i fotboll nästa år efter totalt 4–1 i playoff-finalen mot Schweiz. Efter en övertygande 3–0-seger på hemmaplan räckte det med 1–1 borta mot Schweiz på tisdagen för att säkra en biljett till världsmästerskapet i Frankrike.

Bortamatchen började dock allt annat än prickfritt. Den nederländska lagkaptenen Anouk Dekker kapade Schweiz stjärna Ramona Bachmann och fick rött kort redan i den åttonde minuten. Trots en spelare färre på planen lyckades Nederländerna kontrollera matchen bra, och när Vivianne Miedema gav laget ledningen i den 52:a minuten var VM-platsen i princip säkrad. Coumba Sow kvitterade i den 71:a minuten men Schweiz var till slut aldrig nära att vända dubbelmötet.

Den regerande Europamästaren satte sig i en knivig sits genom att i sista omgången av VM-kvalet tappa gruppsegern, och VM-platsen, till Norge. I stället tvingades nederländskorna till ett svårt playoff, där man först fick besegrade fjolårets EM-finalist Danmark i semifinal, innan Schweiz besegrades i finalen.