Till attack mot storklubbarnas hemliga möten

”Det ger mig en dålig smak i munnen – vill inte ha det som i Spanien”

Publicerad 2018-01-30

Peter Hunt.

ALBUFEIRA. Att storstadsklubbarna i fotboll i hemlighet har träffats och diskuterat hur de själva ska få större andel av de framtida tv-intäkterna irriterar de andra elitföreningarna.

– Kortsiktigt och egoistiskt. Det ger mig en dålig smak i munnen, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt.

Följ ämnen
Malmö FF
IFK Göteborg

Under måndagen publicerade Fotbollskanalen utdrag ur en kommande bok av journalisten Olof Lundh där det beskrivs hur AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg under hösten träffats och bland annat diskuterat hur de tycker att de framtida intänkterna från det nya, betydligt större tv-avtalet med Discovery från 2020 bör fördelas.

Klubbarna i allsvenskan och superettan har en gemensam organisation, Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF.

Kände inte till mötena

– Jag tycker att man måste diskutera sådana här saker internt inom vår nuvarande organisation. Jag kände inte till att de storstadsklubbarna haft de här mötena. Det var lite överraskande att höra om det. Det känns lite så där att man stänger in sig i hemliga rum, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt som är med laget vid det pågående träningslägret i Algarve, Portugal.

Om uppgifterna i boken och påståendena om mötena sa Malmö FF:s vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen:

– Jag kommenterar inte Olof Lundhs påståenden.

Kan du säga något om hur Malmö FF ser på det nuvarande tv-avtalet?

– Jag har inga kommentarer om det i nuläget.

Peter Hunt säger till Sportbladet:

– Jag kan ha viss förståelse för att de talar i egen sak. Det är historiskt sett ganska stora klubbar med stort publikunderlag.

Göra som ishockeyn?

– Man kan reflektera över om man ska se alla 32 lagen i allsvenskan och superettan som en enhet? Vi kanske borde ha som i ishockeyn – två organisationer? Jag är lite ambivalent i den frågan. Det styrs lite känslomässigt av den position sportsligt ens egen klubb har för stunden. 

– Men vi kan inte ha hemliga forum och sitta och snacka i. Det känns inte riktigt bra. Då är man inte en i familjen om några medlemmar ska ha ett eget forum. Övriga 25 tycker nog inte att det är riktigt schysst.

När tv-avtalet från 2020 växer från att ge 230 miljoner kronor till 555 miljoner kronor årligen så vill de fem storstadsklubbarna, enligt Lundhs bok, både ändra dagens fördelning som ger de allsvenska klubbarna 75 procent och superettan 25 procent till att ge de allsvenska föreningarna mer, men även ändra distributionen inom allsvenskan.

Bland annat vill man att publiktillströmningen, till exempel antalet tittare och strömmar i olika mediakanaler, ska påverka storleken som respektive klubb får av pengarna från tv-avtalet.

Kritiserar Malmö FF

– Det finns en rationell tanke att intresset kring de olika lagen får styra. Men se hur det ser ut i Spanien med till och med olika tv-avtal och där de största, Barcelona och Real Madrid, får väldigt, väldigt mycket. Det blir osolidariskt. Det skulle en segregering i svensk fotboll, säger Peter Hunt.

– I slutändan, är det värt det för vad svensk fotboll är? Malmö FF omsätter över 200 miljoner kronor och de här pengarna vi pratar om är 10-15 miljoner kronor i dag och lite mer sedan med nya tv-avtalet. En förändring av fördelningen blir i det stora hela marginell för Malmö, säger Hunt.