Fischer och Nilsson Lindelöf lika populära: ”Det är jämställt...”

avPetra Thorén

Publicerad:

Den ena vann Diamantbollen, den andra Guldbollen.

När svenska folket får välja är Nilla Fischer och Victor Nilsson Lindelöf lika populära.

– Det är jämställt..., konstaterar Nilla Fischer.

På uppdrag av Sportbladet har Inizio liksom tidigare år undersökt vilka idrottsutövare som är mest populära bland svenska folket.

Fotbollsspelaren Nilla Fischer fanns inte med på listan förra året, men har efter Diamantbollen och det efterföljande brandtalet klättrat in på en delad tionde plats.

Något som både överraskar och glädjer henne.

–  Oj, det var bra. Jag är väldigt förvånad, glatt överraskad, säger hon.

Till grund för populariteten ligger Nilla Fischers fotbollsmeriter. Hon var en kugge i det landslag som säkrade en VM-biljett under hösten, hon vann ligan och tyska cupen med sitt Wolfsburg och spelade final i Champions League.

Men 34-åringen har också blivit uppmärksammad för sina tydliga åsikter kring jämställdhet.

Brandtalet under Fotbollsgalan har nått utanför idrottens kretsar.

– Folk kanske tycker att jag säger vettiga saker eller har bra åsikter. Jag försöker säga någonting och inte vara så medietränad, säger hon.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Nilla Fischer och Victor Nilsson Lindelöf.

”Jag är poppis hos kvinnor”

Hon är i Inizios sammanställning lika populär som Victor Nilsson Lindelöf, Manchester Uniteds och landslagets back som vann Guldbollen 2018. 

– Det han har gjort i landslaget är en fantastiskt prestation. Sen spelar han i United, en klubb som är poppis. Och nu spelar han mycket. Sen är han Guldbollenvinnaren. Det förvånar mig inte att vi är här tillsammans, säger Nilla Fischer.

Bryter man ner siffrorna ser vi att Nilla Fischer har ett starkare stöd bland svenska kvinnor, medan Victor Nilsson Lindelöf får fler manliga röster.

– Jag tänker att det är föga förvånande för mig. Jag är poppis hos kvinnorna. Jag står för jämställdhet inom idrotten och är feminist.  Ser man till helheten är det män som kritiserar mig.

Är det så?

– Ja, den mesta kritiken, 99 procent av det som är negativt, är från män. Det är inte mycket negativt som kommer från kvinnor, men så spelar jag på männens arena.

Hur har tiden efter Fotbollsgalan och ditt brandtal varit?

– Den har varit bra. Jag är stolt och glad över att jag fick Diamantbollen, det är fantastiskt att tillhöra en av svensk fotbolls stora genom tiderna som får det priset. Sen har jag skrivit på mina egna sociala medier vad jag tycker att man ska tänka på när man hör eller läser talet.

Är det så du väljer att ge din syn?

– Lite så. Jag känner att jag medvetet valt att inte kommentera allt i media. Det är lättare för mig att bara göra ett tydligt uttalande, ge min åsikt om vad jag tycker och tänker kring hur du kan reflektera när du hör talet. Det positiva och negativa med sociala medier är att du kan göra din åsikt och röst hörd. Men det är verkligen fritt fram för alla att skriva precis vad de tycker och tänker i negativa ordalag. På gott och ont.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nilla Fischer vann Diamantbollen på Fotbollsgalan.

Läser du allt?

– Nej, det gör jag inte. Min fru läser och tar bort det som ska tas bort. Man kan tycka att allt bör få skrivas, det är en öppen social kanal. Men hat och hot hör inte hemma. Jag vet att det har kommit.

Har du fått hot efter talet som inneburit att du har fått agera?

– Inget på det sättet.

Efter Nilla Fischers tal på Fotbollsgalan uppstod en debatt där herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist var kritisk och kände sig orättvist behandlad.

Nilla Fischer har inte haft kontakt med Andreas Granqvist efter debatten som rasade.

– Nej, jag har inte pratat med Granqvist. Jag vill inte prata så mycket om det heller och tar inte åt mig av den kritiken.

Men du fick också stöd av flera spelare, som John Guidetti?

– Ja, jag försöker fokusera på Guidetti och andra som tycker det var bra. Det tar jag med mig.

Är det något du tror ni behöver reda ut mellan herr- och damlandslaget?

– Nej, den kommunikationen är mellan Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet) och herrarna. Jag har inget med den att göra. Sen var det någon form av misskommunikation.

Kan man se det som att debatten ändå kan vara bra och kan leda till något?

– Absolut, sen kan man alltid ha olika åsikter hur det ska skötas. Vilka kanaler man ska sköta det via....

Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ada Hegerberg vid Ballon d’Or-galan.

”Så jäkla korkat”

En annan stor debatt som blossade upp nyligen var när den norska spelaren Ada Hegerberg som första kvinna fick ta emot Ballon D’Or och uppmanades att twerka.

Reaktionerna var starka, Nilla Fischer fanns bland dem som reagerade.

– Det är så jäkla dumt, så jäkla korkat att göra som han gjorde (den franska diskjockeyn Martin Solveig som ställde frågan). Det skulle aldrig ske åt andra hållet, men det är så synd att den första kvinnliga vinnaren får den fokuseringen.  När ska folk fatta? Jag tycker synd om Ada som höll ett så bra tal och sen fick en sådan fråga.

Nilla Fishers kamp för en jämställd fotboll rullar vidare 2019.

Men det väntar framför allt flera sportsliga utmaningar som ligaspel, Champions League med Wolfsburg, flytten hem till Linköping och VM i Frankrike.

– Ja, det känns som att det kan bli ett helt fantastiskt år. Eller så går det käpprätt åt...

I VM väntar Tyskland, Chile och Thailand, hur ser du på lottningen?

– Den ser bra ut. Det är ingen förvåning att det blev USA. Jag kan inte mycket om Chile och Thailand, det är lag som vi ska slå men som spelar en typ av fotboll vi inte är vana vid. Men vi ska gå vidare från gruppen.

Minnena från 2018 kommer dock vara starka en lång tid framöver.

Och snart kommer beviset för att Nilla Fisher valdes till landets bästa spelare i ny tappning, den första upplagan av Diamantbollen råkade gå i kras.

– Den kommer en ny. Det är klart att det är ännu skönare för min mamma att det kommer en ny. Hon var rätt förstörd efter att den gått sönder. Det var schysst av Sydsvenskan..., säger Nilla Fischer.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nilla Fischer tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf.
Publicerad: