Norskt missnöje inför kvalet mot Sverige

Skickar klagomål till Uefa: ”Ska vara rättvist”

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Stort missnöje råder i Norge inför EM-kvalet mot Sverige.

Nu riktar landets fotbollsförbund klagomål till Uefa på grund av orättvisa avsparkstider.

– Det är det kommersiella som styr, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Vi har ett skandinaviskt derby att se fram emot när EM-kvalet drar igång till våren.

Förutom en tuff motståndare i Spanien ska Sverige bland annat ställas mot Lars Lagerbäcks Norge.

Där råder det nu ett stort missnöje inför mötet med Janne Anderssons landslag – som det norska fotbollsförbundet anser har ett fördelaktigt spelschema.

Vill ha samma avsparkstid

För norska NTB bekräftar generalsekreteraren Pål Bjerkevedt att ett klagomål har lämnats in till Uefa.

– Vi har kontaktat Uefa utifrån ett fair play-perspektiv och det gäller alla matcherna, säger han till nyhetsbyrån enligt VG.

Det norska landslaget vänder sig emot det faktum att Sverige har knappt tre timmars extra tid att återhämta sig efter den första gruppspelsomgången innan Blågult gästar Norge tre dagar senare, den 26 mars.

– När man bara har två dagar mellan två matcher utgör det kanske en marginell skillnad, men vi vet att det rent fysiologiskt är svårt att fylla upp glykogennivåerna till hundra procent på två dagar. Jag tycker att det ska vara så rättvist som möjligt genom att ha samma avsparkstid, säger Bjerkevedt.

Lagerbäck: ”Det är inte bra”

Lars Lagerbäck håller med.

– Jag vill i alla fall reagera, även om det troligtvis inte kommer att leda till någonting eftersom det är det kommersiella som styr, säger landets svenske förbundskapten som är kritisk av flera skäl.

– I det här kvalet finns också möjligheten för två nationer att komma överens om tiderna för en landskamp. Det tycker jag inte heller är bra. Då kan man ju förhandla till sig fördelar på det sättet.

I den första gruppspelsomgången möter Sverige Rumänien på hemmaplan den 23 mars, två timmar och 45 minuter innan Norge möter Spanien på bortaplan.

Den 26 mars möts Norge och Sverige klockan 20.45.

Övriga länder i gruppen är Spanien, Rumänien, Färöarna och Malta.

Publicerad: