Sjuk utveckling som ger hopp: ”En dröm”

Uppdaterad 2019-05-02 | Publicerad 2019-04-02

Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare tjänar kaksmulor jämfört med de manliga stjärnorna.

Fridolina Rolfö beskriver summorna herrarna får för sjuka och galna.

Samtidigt ser landslagsspelaren en positiv utveckling.

– Det handlar om att man som liten kan drömma om att få spela damfotboll och att det är möjligt att kunna leva på sin fotboll, säger hon.

Under tisdagen publicerade den franska tidningen France Football sina årliga listor över världens bäst betalda fotbollsspelare.

Listorna plockades upp av Fotbollskanalen och har refererats av flera svenska tidningar.

Lionel Messi i topp, 1,35 miljarder kronor, med 900 miljoner kronor i enbart lön från Barcelona. Tvåa på listan är Cristiano Ronaldo med knappt 1,2 miljarder kronor och trea Neymar med 950 miljoner.

”Väldigt galet”

Sportbladet lät några av damlandslagets spelare kommentera summorna.

Fridolina Rolfö är till vardags proffs i tyska Bayern München.

– Det känns väldigt galet. Att det är sådana pengar involverat i fotboll. Det är helt sjukt.

Hur mycket av fotbollens pengar får du ta del av?

– En liten bråkdel skulle jag gissa. På ett sätt är det häftigt att fotbollen berör så många, men samtidigt borde det vara bättre fördelat.

Hanna Glas, klubbkompis med Neymar i Paris Saint Germain:

– Det är så astronomiskt stora siffror. Det är svårt att greppa för en annan som är en vanlig person, säger hon.

Enligt listorna är den bästa kvinnliga fotbollsspelaren 2018 också den mest betalda. Ada Hegerberg, Lyon, tjänar 4,2 miljoner kronor enligt France Football.

– För de flesta med vanligt arbete är det bra, men jämfört med herrspelarna är det en oerhört stor skillnad, säger Hanna Glas.

Det är för övrigt tre Lyonspelare som toppar den kvinnliga listan. Betalar Lyon mest?

– Vad jag har hört rykten om så ja...

”Kan drömma som liten”

Fridolina Rolfö pekar trots skillnaderna på den positiva utvecklingen för damspelare som skett de senaste åren.

– Det tror jag är viktigt.  Det handlar om att man som liten kan drömma om att få spela damfotboll och att det är möjligt att kunna leva på sin fotboll, säger landslagsspelaren.

Inte en svensk spelare på topp 20?

– Tråkigt att det är så, det förvånar mig inte heller att det är så. Många klubbar i Europa väljer att investera i fotbollen så det växer otroligt mycket. Sverige och damallsvenskan håller en hög nivå i Europa, sen tror jag att det behövs något för att svenska klubbar ska hänga med när det investeras mycket i klubbarna i Europa.

Wolfsburgs Nilla Fischer ser också tecken på att det blir mer pengar kring damfotbollen.

– Tiderna förändras, de senaste åren är ett bevis på att vi går åt rätt håll. Ett med matchen på lördag (Sverige möter Tyskland och det blir publikrekord), två med matcherna som varit i Spanien och så med 60 000 på läktarna. Förändringen är så stor, säger hon.

Om man kopplar till landslagsdebatten som varit kring att damerna inte drar in pengar, känns det rätt menar Nilla Fisher, att publiken fyller Friends Arena även om biljettpriserna är lägre.

– Det är klart att det känns viktigt oavsett att det kommer publik och att det går åt rätt håll och blir ett synliggörande för oss.