Publicerad 2019-05-02

Lionel Messi var tungan på vågen mot Liverpool.

Det är stor fördel Barcelona i Champions League-semifinalen mot Liverpool.

Skillnaden mellan lagen? Lionel Messi, vem annars.

– Det är inte avgjort, vi ska spela en svår bortamatch, varnar hjälten själv efter 3–0 hemma på Camp Nou.

Liverpool FC

Modigt, frejdigt och framför allt ett intensivt offensivt spel gjorde att de som tagit sig till Camp Nou eller slagit på tv-sändningen från det första semifinalmötet mellan Barcelona och Liverpool nog inte ångrade sig.

Var det inte Lionel Messi som tråcklade sig fram i straffområdet efter något vackert kombinationsspel från hemmalaget var det Mohamed Salah eller Sadio Mané som stack iväg på en farlig Liverpoolkontring.

Men Barcelona har Lionel Messi.

Som så många gånger tidigare var argentinaren den stora skillnaden. Och det var i andra halvlek som han började glänsa ordentligt.

"Hade lite tur"

Först utökade han Barcelonas ledning till 2–0 genom att springa in returen på en ribbträff av Suárez i den 75:e minuten. Sju minuter senare var det betydligt snyggare än så när Messi med en smått otrolig frisparkskanon, skruvad runt muren och rakt upp i krysset, sköt in 3–0 och sitt andra mål för kvällen. Målet var dessutom hans 600:e för den katalanska klubben.

– Det var vackert, men jag hade lite tur att bollen letade sig upp i krysset, säger Messi enligt Reuters efter matchen.

Men han vill inte fira för mycket redan nu.

– Det hade varit bättre att vinna med 4–0 än med 3–0, men det var ett mycket bra resultat.

Suárez satte första

Även första halvlek bjöd från första matchminuten på underhållande fotboll, även om de solklara målchanserna dröjde – men bara till den 26:e minuten.

En strålande passning från Jordi Alba till en framrusande Luis Suárez, som slängde sig mellan Liverpools mittbackar och fick upp en fot på bollen, innebar 1–0 till Barça. Det var den uruguayanske anfallarens första mål i Champions League för säsongen.

Liverpool var långt ifrån ofarligt. I den andra halvleken skapade man fler klara chanser än Barcelona och 3–0 speglar kanske inte matchbilden.

Salah i stolpen

Salah var en stolpträff från att ge Liverpool åtminstone ett litet hopp inför returen på hemmaplan, men nu krävs stordåd för att nå finalen.

– Killarna gör en fantastisk match. Folk ser 3–0 och tänker att det är typiskt, men om man såg matchen och kan lite om fotboll så såg man att det verkligen var en fantastisk match, säger Liverpools tränare Jürgen Klopp i Viasat.

– 0–3 är inte det resultatet vi ville ha, men nu måste vi jobba utifrån det.

Lionel Messi vill å sin sida inte bjuda in Liverpool och säga att dubbelmötet är avgjort.

– Det är inte avgjort, vi ska spela en svår bortamatch också, med speciell atmosfär på en plats med mycket historia, säger han.

För Barcelona är den första Champions League-finalen sedan säsongen 2014-2015 nära.