”Tråkigt att så bra spelare försvinner”

Kina satsar hårt även på damsidan

Publicerad 2017-03-07

Olivia Schough.

ALBUFEIRA. Den kinesiska ligan vill bli en maktfaktor även på damsidan.

Rejält med pengar har redan lockat en brasiliansk storstjärna, Afrikas bästa och en damallsvensk skyttedrottning.

Och storvärvningarna från Europa kan bli flera.

– ’Vi ses i Kina om tre år’ är ett pågående skämt internt i landslaget, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Hedvig Lindahl.

De senaste åren har vi vant oss vid att stjärnspelare på herrsidan har gått till Kina för sanslösa pengar. Men med flera stora rekordvärvningar från Europa har nu har även den kinesiska ligan på damsidan visat att man menar allvar.

Brasilianska veteranen Cristiane, 31, har lämnat Paris Saint Germain för Changchun och blir enligt uppgifter världens bäst betalda spelare någonsin.

Nigerias stora stjärna, utsedd till Afrikas bästa, Asisat Oshoala, 22, har gått från Arsenal för Dalian Quanjian och uppges tjäna 200 000 kronor i månaden – sju gånger så mycket som i sitt engelska klubblag.

Norskan Isabell Herlovsen, 28, har bytt LSK Kvinner till Jiangsu Suning som den dyraste norskan någonsin – det pratas om en stor övergångssumma och miljonlön för spelaren som tar ett landslagsuppehåll i och med flytten.

Och:

Skyttedrottningen i damallsvenskan förrförra säsongen, 24-åriga Gaëlle Enganamouit, lämnade plötsligt Rosengård och Champions League-spel för Dalian Quanjian, samma klubb som Oshoala, efter sina skadeproblem.

”Inget att sätta emot”

– Kina satsar otroligt mycket. Vi har absolut inget att sätta emot ekonomiskt när de kommer med sina erbjudande, sa sportchefen Therese Sjögran besviket till Kvällsposten då.

Än så länge har inga svenska stjärnor flyttat österut, men snacket om den nya damfotbollsindustrin är igång.

– Jag förstår att det lockar med så mycket pengar, men det är tråkigt att så bra spelare försvinner från de ligorna vi vill satsa på ännu mer. Men det är ändå förståeligt att de vill testa, säger Olivia Schough som var anfallskollega med Enganamouit i Eskilstuna.

– Tråkigt att hon flyttar tycker jag, men det är hennes beslut. Hon kom aldrig riktigt in i Rosengård och ville väl hitta på något nytt. Vem vet, det kanske blir skitbra i Kina?

”Nu åker vi och tjänar pengar”

Hedvig Lindahl berättar att de i landslaget skojar om att ses där i framtiden.

– ’Vi ses i Kina om tre år’ är ett pågående skämt internt i laget. Nu åker vi och tjänar de pengarna vi aldrig tjänat i våra karriärer och äntligen typ bygger ett hus och får lite andrum innan man ska in i nästa karriär, säger Lindahl.

För landslagsmålvakten har bristen på pengar varit en ständig fråga genom karriären. Så sent som förra säsongen tvingades hon cykla till träningarna med Chelsea för att familjen inte hade råd med två bilar.

– Pengarna är viktigt och blir viktigare eftersom de ställs högre krav på mig som spelare, att jag behöver vara bättre förberedd till varje match och att jag ska vara utvilad. Men jag har ingen miljonlön utan en vanlig arbetarlön och om det är mycket man måste lösa själv för att man inte har råd att lösa den tjänsten så tar det energi. Om jag cyklar och någon annan tar bil så blir det skillnad i återhämtning.

33-åringen tycker att det är roligt med flera aktörer inom damfotbollen, och tror att Kinas offensiv skulle kunna pressa klubbar även i Europa att öppna plånboken.

– Ja, vad händer om någon börjar dra i mig eller andra? Sen blir det intressant att se om det håller och vad som har hänt om tre år. Men redan innan det kom ut i media i och med de här värvningarna hörde jag av vår sydkorean (Chelseas Ji So-Yeon) att de tjänar bra med pengar i Kina så det kanske inte är en grej bara, säger Lindahl och fortsätter:

– Sen är det väl fortfarande oklart hur bra ligan är och hur det är att bo där. Det känns som att folk som åker över nu är folk som får testa. Jag känner själv inte att det är aktuellt just nu.

”Grej att göra i slutet av karriären”

Olivia Schough stänger inte dörren för att göra flytten i framtiden – även om hon gärna ser att det finns andra ställen att tjäna pengar på när hennes karriär går mot sitt slut.

– Det är klart att det vore ett äventyr många år framåt kanske. Jag tänker att det är mer än grej man skulle göra i slutet av sin karriär och det är mycket möjligt att man känner för det när man hamnar i den situationen, säger hon.

Men hur blir det i framtiden? Kan allsvenskan få hemvändare som Lotta Schelin eller flera som Enganamouit?

– Jag tror att de som är utomlands nu mest bara längtar hem och inte vill ge sig i väg till Kina för pengar. Det är vad jag tror och hoppas, säger Olivia Schough.

Lindahl är däremot orolig för utvecklingen för den svenska ligan och då handlar det inte bara om Kina.

– Damallsvenskan har många utmaningar i och med internationella konkurrensen. Jag hoppas att stora herrklubbar tar sitt ansvar och inser att vi måste samarbeta här. Om tio år hoppas jag att de stora klubbarna har damlag för då kan man hänga på lite mer.