La Liga

Chocken: ”Var fjärde i La Liga känner någon dopad”

avEmil Eiman-Roslund

Det är uppgifter som skakar om i Spanien.

Enligt en undersökning känner nästan var fjärde spelare i de spanska toppligorna till en lagkamrat som dopat sig.

– Alarmerande, säger en representant från världens antidopningsbyrå.

Det är en undersökning som idrottsvetenskapsavdelningen på Granadas universitet genomfört som visar att dopning existerar i allra högsta grad i spansk fotboll.

1 324 spelare i La Liga, Segunda División och spanska tredjeligan har svarat på undersökningen – och 23,7 procent av dem vet att en lagkamrat har dopat sig.

– Resultatet av denna studie är alarmerande och indikerar på att den spanska antidopningsbyrån har mycket arbete att göra inom fotboll, säger en representant från världens antidopningsbyrå, Wada, till insidethegames.

Foto: TT
Leo Messi.

Få vet vad som är dopningklassat

Hela 97,4 procent svarade att de inte vet vilka ämnen som är dopningsklassade.

– Det är lite naivt att tro att dopning inte förekommer inom fotboll. Det är en väldigt krävande sport, och i dem tjänar du på att dopa dig. Personer prövar det om det går att komma undan, säger cyklisten Mads Kaggestad till VG.

Foto: Getty Images
Eden Hazard.

Nasri avstängd

Franske mittfältaren Samir Nasri stängdes i fjol först av i sex månader, och sedan i tolv månader till för dopning när han representerade La Liga-laget Sevilla, då hade han fått en intravenös injektion av näringsämnen. Hans värden överskred då Wadas tillåtna gräns.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga