Ingen klubb har policy för gravida spelare

Publicerad 2019-07-18

Ingen klubb i damallsvenskan har någon policy för hur den ska agera om en spelare blir gravid. Men i princip alla välkomnar riktlinjer från centralt håll.

Frågor:

1) Har ni någon policy för om en spelare blir gravid?

2) Skulle ni vilja ha en gemensam policy, till exempel i kollektivavtalet?

Djurgården: Joel Riddez, sportchef

1) – Vi har inte utarbetat någon speciell policy, men vi hade ett fall med Emilia (Brodin) som blev gravid. Grundinställningen är att om du kan träna fotboll så ska du träna fotboll. Annars är du sjukskriven från fotbollen.

2) – Det är klart att det kan vara bra med en policy. Vi har ett ansvar som arbetsgivare, men det har inte varit ett problem hos oss. Det är klart att man ska kunna skaffa barn, men det beror lite på hur långt avtal man har till exempel.

Eskilstuna: Magnus Karlsson, sportchef och huvudtränare

1) – Vi har ingen policy för det. Det faller under normalt arbetsgivaransvar, tycker jag. Man börjar med att gratulera och sedan tar man det därifrån. I min värld faller det under ramen för bra arbetsgivarskap.

2) – Det är väl bra. Det beror ju på vad de kommer fram till i och för sig. Och jag skulle nog säga att Eskilstuna, oaktat vad det står i en sådan policy, skulle arbeta fram något som är stärkande för individen.

Rosengård: Therese Sjögran, sportchef

1) – Jag tror inte att vi har någon speciell policy för det. Jag vet knappt hur det fungerar om man blir gravid som vanlig Svensson.

2) – Jag är positiv till en sådan policy. Ett problem är att det inte finns någon instans hos Försäkringskassan som har med elitidrottande att göra. Om du är skadad så kan du inte spela, och då måste du sjukskrivas. Då ringer de och frågar "har ni inget på kontoret som de kan göra i stället?".

Kif Örebro: Jonas Karlberg, sportchef

1) – Ingen uttalad policy för den delen. Sedan har vi policys övergripande för möjlig frånvaro, skador och personliga skäl och så. Det kanske kan gå in under det här.

2) – Det skulle inte göra oss någonting. Jag tycker generellt sett att det är bra med kollektivavtal och policys som vi kan hålla oss i. Sedan är jag av åsikten att Elitfotboll Dam (EFD) och Svenska fotbollförbundet ska hjälpa föreningar med det som vi behöver hjälp med och inte regelstyra.

Göteborg: Lasse Svensson, sportchef

1) – Nej, vi har ingen skriven policy, det är som det ser ut i arbetslivet normalt sätt. Det är inga konstigheter om någon blir gravid, det får man räkna med.

2) – Nej, det tycker jag inte. Det har jag aldrig funderat på ens.

Kristianstad: Niclas Rhodin, klubbchef

1) – Vi har ingen tydlig handlingsplan. Det tror jag är någonting som vi i alla fall bör plocka upp ganska snabbt, för det är en jätteintressant fråga. Du sätter fingret på någonting som måste ske.

2) – Jag skulle gärna välkomna att man kanske från centralt håll tar fram någon modell eller mall för en policy kring det. Sedan tycker jag att utifrån våra värderingar och vår värdegrund i föreningen så borde vi kunna ta fram en sådan själva. Men vi har ingen i dag.

Kungsbacka: Christer Björkroth, kanslichef

1) – Det har inte vi, för vi har aldrig råkat ut för det hittills. Vi har aldrig haft någon spelare som har blivit gravid under försäsong och under säsong. Men jag ser det som en viktig fråga, och det har inte slagit mig tidigare. Det kan nog vara en fråga som jag plockar med mig till nästa styrelsemöte.

2) – Om det görs en policy över hela damallsvenskan, så vore det välkommet. Det vore bra att ha något att luta sig mot.

Limhamn/Bunkeflo: Henrik Adolfsson, sportchef

1) – Nej, det är jag ganska säker på att vi inte har. Jag har inte hört talas om att det finns en sådan policy. Det är en viktig fråga och det är viktigt att vi ska ta tag i.

2) – Jag tror att det finns många saker som kommer från centralt håll som arbetas fram tillsammans med klubbarna. Då blir det en trygghet för spelarna. Men det är en fråga framför allt för spelarföreningen och EFD.

Linköping: Olof Unogård, huvudtränare

1) – Nej, ingen uttalad eller nerskriven. Det är något som elitidrotten överlag måste bli mycket bättre på. Jag tvivlar på att någon klubb i damallsvenskan har det. Det är verkligen en blindspot inom elitidrotten och något som man behöver bli bättre på.

2) – Jag tror att det är nödvändigt att det kommer något centralt uppifrån. Vi får nog vänta väldigt länge på innan klubbarna tar tag i det på egen hand Det är små kanslier som ska lösa otroligt många uppgifter. Sådana här rena arbetsgivarfrågor, det är klart att det hamnar långt ner på priolistan om det är 17 saker som ska göras till nästa hemmamatch.

Piteå: Leif Strandh, sportchef

1) – Jag ska låta det vara osagt, men jag tror inte att vi har något policydokument kopplat till graviditet.

2) – Det låter väl vettigt, kan jag tycka. Det är en svår fråga och ingenting som vi har diskuterat och pratat så mycket om. Alla damallsvenska klubbar och elitettanklubbar har för få människor som jobbar. Då blir sådana här grejer saker som man inte tar hand om.

Vittsjö: Erika Nilsson, sportchef

1) – Nej, det är inget som jag kan påminna mig att vi har i våra stadgar.

2) – Det är väl positivt. Men det är viktigt att verksamheten funkar också, jag har respekt för båda parter. Ska man ha betalt när man inte kan träna den träning som man har ålagt sig att göra, eller går Försäkringskassan in... det vet faktiskt inte jag.

Växjö: Frida Andersson, sportchef

1) – Vi har ingen policy kring det, mer än att vi följer spelarföreningens kollektivavtal om något sådant skulle hända.

2) – Det är en het potatis som diskuteras mellan spelarföreningen och EFD. Så jag tror nog att de kommer fram till något bra för båda parterna. Jag ska vara riktigt ärligt, jag har inte haft någon spelare där det har kommit upp. Jag vet inte om det räknas som en sjukskrivning eller hur det funkar.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.