Landslagets åtgärder efter sjukdomskrisen: ”Hälsa begränsat på varandra”

avMichael Wagner, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SOTJI. Efter nya sjukdomsfall vidtar fotbollslandslaget en rad åtgärder.

Det står handsprit framme överallt, maten tillagas med största möjliga säkerhetsmarginal och enligt Sportbladets uppgifter får spelarna hälsa begränsat på varandra.

– Vi försöker vara extra noga med all renlighet runt laget, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Först drabbades landslaget av två feberfall - backarna Emil Krafth och Victor Nilsson Lindelöf.

Gällande den duons sjukdomsfall såg landslagets läkare Anders Valentin inget samband.

– Det var lite olika bilder i deras fall, man vet aldrig hundra procent säkert men vi misstänker ingen epidemi, sa han i tisdags.

Nu har tre spelare – Filip Helander, Pontus Jansson och Marcus Rohdén – insjuknat med magåkommor. Dessutom har fysioterapeuten Fredrik Larsson, enligt vad Sportbladet erfar, varit magsjuk och det handlar i spelarnas fall om diarréer.

”Kan vara smittsamt”

Trion och ledaren är kvar på VM-basen i Gelendzjik, medan övriga i laget landat i Sotji där Sverige möter Tyskland lördag kväll.

Landslagets läkare Anders Valentin kommenterar händelseförloppet med de sjuka spelarna på Svenska fotbollförbundets hemsida så här:

– Då vi inte kan utesluta att det kan vara smittsamt beslöt vi, av säkerhetsskäl, att låta dom vara kvar på hotellet. Vår fysioterapeut Fredrik Larsson är kvar i Gelendzjik med spelarna. Alla är på bättringsvägen och vi räknar med att de ansluter i morgon.

Enligt Sportbladets flera olika källor vidtar landslagets ledning efter de nya sjukdomsfallen en rad åtgärder. Det står handsprit framme överallt som spelarna bör använda, maten tillagas med största möjliga säkerhetsmarginal och enligt Sportbladets uppgifter får spelarna hälsa begränsat på varandra.

Landslaget har inte identifierat smittkällan. Men det kan, vilket inte är helt ovanligt på turistorter, handla om kranvattnet eller till och med vattnet i poolerna på det femstjärniga hotellet Kempinski i Gelendzjik vid Svarta havet.

”Dagissmittor är inte roliga”

Spelarna har under vistelsen på VM-basen kunnat nyttja hotellets alla faciliteter. Där bor även andra gäster och under veckan som har gått har flera spelare haft sina familjer på plats. Flera av spelarna har badat flitigt i de pooler som finns.

– Det är den resan som vi har haft flest anhöriga på plats någonsin. Vi är nog hundra totalt.., sa landslagets chef Lars Richt när Sportbladet talade med honom om besöket tidigare i veckan.

Anders Valentin sa i tisdags att man noga övervägt risken med smittor inför familjernas ankomst. Det fanns totalt 15 barn med på anhörigresan.

– Dagissmittor är inte roliga, men vi tycker att fördelarna överväger. Det är klart att man kan isolera sig väl, men det kan mentalt vara ganska tufft, påpekade han.

Under fredagen flyttade landslaget till Sotji där man bor på ett hotell nära arenan. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand bor redan där sedan tidigare i veckan.

Sportbladet träffade Håkan Sjöstrand på VM-arenan i Sotji.

Lustig: Vi tar inga risker

Hur ser du på situationen?

– Vi försöker titta på vad som kan vara anledningen till det hela. Vi försöker vara extra noga med all renlighet runt laget. Sen handlar det främst om att man isolerar de som bli sjuka, så som man har gjort här, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF.

Har ni möjlighet att isolera spelare om de insjuknar i natt på hotellet i Sotji?
– Ja, det finns alltid planer för sådant. Det är många ledare som varit med på många mästerskap och olika situationer kan uppstå. Jag känner mig väldigt trygg med hanteringen.

Finns det diskussioner mellan dig och landslagets ledning om att byta boende i Gelendzjik?

– Nej, alla är väldigt nöjda med boendet. 

Har ni ett eget flygplan som står och väntar på trion i morgon om de är friska och spelklara?

– Transporterna löser vi också, exakt hur vi gör det kan jag inte gå in på. Men det finns en plan för det också. De kommer att vara här i gott skick och i god tid om de kan, säger han.

Spelarna själva har tidigare i veckan vittnat om en viss oro för att bli sjuka.

– Ja, klart att vi har pratat om det. Vi försöker käka mycket C-vitamin och hålla oss ifrån dem som är sjuka. Vi tar inga risker, sa Mikael Lustig efter premiären mot Sydkorea.

Och i går när Albin Ekdal kom till torsdagens mixade zon började han med att stänga av luftkonditioneringen bredvid honom där han stod:

– Det är mycket sjukdomar som sprids. Jag vill inte bli förkyld, sa han.

Är du rädd för att bli smittad med tanke på de som varit sjuka? 

– Rädd vet jag inte, men det är klart att man tänker på det. Full AC efter en hård träning är inte det bästa.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad: